Trenutno berem: Knjige za nosečnice in novopečene mamice

Home / Uncategorized / Trenutno berem: Knjige za nosečnice in novopečene mamice

O svojih najljubših knjigah za nosečnice in novopečene mamice sem že pisala v objavi TUKAJ, zdaj pa sem seznam še malo dopolnila in ga objavljam ponovno. Upam, da vam bodo moji predlogi všeč. Na knjižni polici imam še nekaj drugih knjig in če se bo katera uvrstila na seznam mojih najljubših, bom to seveda tudi zapisala.

1. Ina May Gaskin: Modrost rojevanja. To knjigo preberem med vsako nosečnostjo, zato da se spomnim česa vsega je zmožno žensko telo, kako potekajo različne faze poroda, kako se na porod pripravimo, kako si lahko olajšamo bolečino, pravilno dihamo ipd. Knjiga me vedno prijetno pomiri in spomni na ključne “trike”, ki jih lahko uporabim med porodim ter jih morda ne slišiš drugje.

2. Wilma A.K.: 10 P-jev za uspešno dojenje je knjiga, ki sem jo iz firbca morala prijeti v roke tudi takrat, ko nisem bila noseča in nisem več dojila (dojenje mi veliko pomeni in če obstaja priročnik, ki olajša vzpostavitev dojenja, ga bom zagotovo prebrala, četudi imam na tem području izkušnje). Ni me razočarala, saj je napisana pristno, iz avtoričine osebne izkušnje in tako, da odgovarja tudi na tista vprašanja, ki jih ne zasledimo v nobeni drugi literaturi o dojenju. Vsekakor priročnik št. 1 za tiste mamice, ki si dojenja želijo, a se srečujejo z začetnimi težavami in predsodki okolice.

3. Milivoj Jovančevič in sodelavci: Prva leta: Zakaj so pomembna. Zelo praktična knjiga, ki mamicam osvetli kaj dojenček oz. otrok potrebuje svoja prva leta, ne samo v smislu nege in ljubezni, ampak tudi v smislu vzgoje, ki se prav tako začne že zelo zgodaj.

4. Eva Hrovat-Kuhar: Poporodni izziv – Ko dvojina postane množina. V tej knjigi, ki se odlično dopolnjuje s svojo predhodnico Izziv poroda, najdete nasvete in razlage v povezavis trenutki tik po porodu, ko je včasih težko razumeti vse situacije in vsa čustva, ki se nam porajajo.

5. Eva Hrovat-Kuhar: Izziv poroda. Veliko koristnega o nosečnosti, pripravah, gibanju in porodu. Tudi nekaj preprostih vaj za nosečnico, kar mi je še posebej všeč.

6. Ksenija Šošter Olmer: Dojenje in materinstvo iz srca. Krasna, čustvena in koristna knjiga za vse bodoče in novopečene mame.

7. Penelope Leach: Otrok od rojstva do šole, ki je, kljub starosti, še vedno biblija za starše in jo zelo rada vzamem v roke.

8. Dr. Harvey Karp: Najsrečnejši dojenček daleč naokoli. To knjigo sem uvrstila na seznam, ker vsebuje veliko nasvetov za pomiritev dojenčka v njegovih prvih mesecih, ko ga mučijo kolike in s tem povezane tegobe. Če bi jo prebrala že med prvo nosečnostjo, bi mi lahko že v štartu marsikaj olajšala.

9. Anne Pulkkinen: Igrajmo se z dojenčkom.

10. Ciciklub: Igre z dojenčkom – od rojstva do enega leta.

11. Andreja Semolič: Igriva vadba za dojenčka.

12. Gilles Diederichs: Masaža dojenčka.

Morda še kakšno knjigo o negi dojenčka, ki pa so si med seboj precej podobne, npr.

13. A.J.R. Waterston: Vse o negi dojenčka in malčka.

In pa seveda še kakšno o nosečnosti, kot je:

14. Katja Kessler: Mamica bom!

Z ljubeznijo, Mama.

X