Žebljički kot priprava na pisanje

Home / Uncategorized / Žebljički kot priprava na pisanje

Kar nekaj je takšnih aktivnosti, ki naše otroke pripravljajo na pisanje (zadnje čase radi počnemo takšne stvari, zato bo na blogu objavljenih več podobnih idej) in Aljažu so te aktivnosti zelo všeč, saj njegove rokice še nekako niso pripravljene za dejansko pisanje črk, ob takšnih aktivnostih pa se zelo zabava in hkrati vadi.

Tokrat sem uporabila nam zelo ljubo igračo, žebljičke v kovčku, o katerih sem že pisala, TUKAJ

Na zgornji del, kamor se vtikajo žebljički, sem, s črnim flomastrom (takšnim, ki gre dol z vodo), napisala poljubno črko (izbiral jih je Aljaž, saj imamo trenutno na oglasni deski plakat, kjer se lepo vidi celotna abeceda). Izbral je A, B, I, G, H, Z idr. Njegova naloga je bila, da vtika žebljičke v luknjice na katerih je napisana črka in da tako “napiše” oz. naredi določeno črko. Zraven sva ugibala še, katera beseda se začne na te črke.

Ta aktivnost je zelo preprosta in hitro pripravljena. Lahko bi tudi uporabila na list papirja napisano črko in priložen razen material (kot so kamenčki, gumbi, cofki idr.), ki bi jih otrok polagal na črko in tako “pisal”. Zelo radi “pišemo” tudi s prstkom in zraven izgovarjamo črko oz. glas (tako, kot pri peščenih črkah).

Ker sva aktivnost izvajala prvič, ga nisem pretirano opozarjala na to, kako in v kateri smeri pravilno pišemo črke (tukaj je recimo začel spodaj). Sem pa mu na koncu s prstom pokazala pravilno smer zapisa in je s svojim prstkom pridno ponovil za mano.

Z ljubeznijo, Mama.

X