4 predlogi grafomotoričnih vaj za Map’co To Go (vrečke zaposljivke)

Home / Uncategorized / 4 predlogi grafomotoričnih vaj za Map’co To Go (vrečke zaposljivke)

V objavi o našem izletu v Benetke sem omenila, da smo imeli zraven Map’co To Go ustvarjalke Enida Unique, ki jo, za vrečke zaposljivke, uporabljamo že sigurno kakšno leto in smo z njo zelo zadovoljni. Takrat sem zraven naročila še Ku-ku vrečko iz blaga, ki ima spredaj plastično okence, kar je za otroka še posebej zanimivo, saj vidi vsebino vrečke in se lažje odloči ali jo bo izbral za igro. Tudi Ku-ku vrečka je potovala z nami, v njo pa sem zložila nekaj pobarvank in zvezkov z nalogami (najraje imamo zvezek Moja zbirka iger, ki je lepo razporejen glede na starost otroka in vsebuje veliko različnih nalog), zadnjo številko Cicidoja ter barvice in flomastre.

V Map’ci To Go je prostor za štiri vrečke zaposljivke, zato današnja objava vsebuje štiri predloge grafomotoričnih vaj, ki sem jih pripravila za Zaro in Aljaža. Aljaž še vedno ne kaže pretiranega zanimanja za črke, zato se raje osredotočam na aktivnosti, ki so predpriprava na pisanje in sledim njegovim željam, kot da bi ga obremenjevala s tem, kako se zapiše posamezna črka (glasove dobro prepoznava in zelo rad ugotavlja na kateri glas se začne posamezna beseda oz. zdaj prepoznava tudi glasove, ki so na koncu ali vmes ter se igra kakšne igrice v povezavi s tem; občasno vpraša kako se kakšen glas/črka zapiše in takrat mu to seveda pokažem on pa se trudi, da bi ponovil ali s prstkom ali s pisalom).

*O tem nimam nobenega posebnega znanja in aktivnosti pripravljam čisto tako, kot mamica in na podlagi idej, ki jih dobim na spletu ali v kakšni otroški reviji, zato se že vnaprej opravičujem, če bo kdaj med mojimi objavami v povezavi s pisanjem in branjem, kakšna napaka.

Moji predlogi grafomotoričnih vaj za predšolske otroke in povezave do aktivnosti ter brezplačnih predlog za tiskanje:

  1. Najbolj preprosta stvar, ki jo lahko vzamemo povsod s seboj in je zanimiva za otroke različnih starosti, so nalepke. Izberemo lahko poljubne motive, velikosti nalepk in celo vrste nalepke (navadne, 3d nalepke, nalepke za večkratno uporabo ipd.). Velikokrat lahko zraven kupimo tudi album za nalepke priročne velikosti (v Tediju, Kiku). Jaz sem vzela zraven še prazne liste A5 velikosti, na katere sta nalepke lahko zalepila. Všeč pa mi je tudi ideja, kjer na list zapišemo otrokovo ime ali poljubno besedo z velikimi tiskanimi črkami, on pa jo potem (kot da bi pisal na besedo) polepi z nalepkami. Na enak način lahko na zapisano besedo tudi zlaga različne majhne predmete, kot so gumbki, kamenčki, kosmati barvni cofki ipd.
  2. Na spletu sem poiskala delovne liste z grafomotoričnimi vajami in jih natisnila. Izbrala sem nekaj v tem smislu in tega je kar veliko ter si ljih ahko brezplačno natisnete, izrežete in ponudite otroku. Otrok lahko povezovanje črtic in/ali pikic v določeni obliki (črte, vijuge, različni liki) najprej poskusi s prstkom in šele nato s pisalom. Pri tem bo moral uporabiti kar nekaj spretnosti in vztrajnosti.
  3. Oba otroka zelo rada režeta, zato sem vzela zraven tudi škarje in natisnila delovne listke, ki so namenjeni vaji izrezovanja po različnih črtah in oblikah. Našla sem jih tukaj, natisnila in izrezala. Majhni lističi so ravno prave velikosti za Map’co To Go, hkrati pa lahko pikice na delovnih listih tudi povezujete, kot v prejšnji vaji. Črte za izrezovanje lahko na majhne lističe narišete kar sami, če to želite, kot sem v preteklosti naredila tudi sama, in izberete poljubne vzorce s težavnostjo glede na otrokovo starost.
  4. Zadnja vrečka zaposljivka ni ravno grafomotorična vaja. Našla sem več različnih aktivnosti pod imenom “rjavi medved” in ker so mi bile všeč ilustracije, sem najdene brezplačne predloge natisnila, izrezala tiste vaje, ki so se mi zdele primerne in jih pripravila (predvsem za Zaro). Našla sem jih tukaj, za v vrečko zaposljivko pa sem izbrala vajo zlaganja rjavega medveda po velikosti, vajo za učenje barv, vajo zlaganja sprednjega in zadnjega dela telesa živali in vajo povezovanja živali.

Preprosto, kajne?

Z ljubeznijo, Mama.

X