Ustvarjanje črno-belih slik za novorojenčka

Home / Uncategorized / Ustvarjanje črno-belih slik za novorojenčka

Najbrž ste že slišali, da novorojenčki vidijo večinoma samo črno-belo in da jih posledično močno privlačijo kontrasti. Novorojenčku in dojenčku do treh mesecev je tako še posebej zanimivo, če je obdan s svetlo-temnimi podobami oz. črno- belimi igračami, knjigicami, fotografijami ali slikami ter drugimi predmeti.

S tem v mislih sem otrokoma pripravila bele blok liste in črno prstno barvo (uporabljamo Ökonorm prstne barve, ki so izdelane iz regeneriranih naravnih materialov in so na voljo v spletni trgovini Gozdna vila), da bi ustvarili nekaj črno-belih slik, s katerimi bi popestrili kotiček za novorojenčka.

Kaj potrebujemo za ustvarjanje črno-belih slik?

  • črno prstno barvo (lahko uporabite tudi črno tempera barvo ali črno vodeno barvo in čopič),
  • beli papir poljubne velikosti

ali

  • belo prstno barvo (tempera, vodeno barvo in čopič),
  • črn papir poljubne velikosti.

Kako naredimo črno-bele slike?

Črno prstno barvo sem ponudila na starem krožničku (nekje sem založila našo paletko in zato uporabljamo kar plastične krožničke, prav pa pridejo tudi papirnati krožniki, s katerimi tudi drugače zelo radi ustvarjamo). Otrokoma sem zraven ponudila še bel blok papir in jima razložila, da lahko s črno barvo na beli podlagi ustvarita poljubne vzorce s prsti in odtise prstkov ter rok. Hkrati sem jima tudi razložila, da bo to njunemu bratcu po rojstvu zelo zanimivo in zakaj ter, da mu bomo skupaj pripravili poseben kotiček, kjer si bo lahko te njune umetnine ogledoval. Ideja jima je bila zelo všeč in moje mnenje je, da takšni projekti sorojence med seboj še bolj povežejo. Dejavnosti se seveda lahko lotite tudi, če ne pričakujete novega družinskega člana, saj je tudi malčkom in večjim otrokom všeč ustvarjanje s kontrastnimi barvami.

Z ljubeznijo, Mama.

X