Prvi sprehod (in nekaj malega o jokajočih dojenčkih)

Prvi sprehod (in nekaj malega o jokajočih dojenčkih)

V teh letih (v bistvu sta minili samo dve leti) odkar pri hiši ni bilo majhnega dojenčka, sem že pozabila koliko trenutkov “prvič” izkusiš s takšno malo štruco (v bistvu jih prvič izkusi samo dojenček, a za mamo je občutek enak in to pri vsakem otroku, preverjeno). Prvo dojenje, prvo spanje v domači postelji, prvi sprehod, prvo kopanje, prvi nasmešek itd. In čisto vsak trenutek se ti zdi izredno pomemben in ga želiš ovekovečiti s fotoaparatom, telefonom, ga zapišeš v Dojenčkov album in o njem pripoveduješ svojim prijateljicam in seveda babicam ter dedkom. Mi je šlo na smeh že samo, ko sem zapisala naslov današnje objave in razmišljala, koliko takšnih in podobnih bom še objavila v prihodnjih tednih, haha. Bodite potrpežljivi z mano, moj blog je prostor, kjer ohranjam vse spomine svoje družine, zato na njem najdete tudi naše dogodivščine kot je bila ta.

Tisti, ki me pozorno berete, ste lahko opazili, da je naš Jakob dokaj nemiren dojenček, kar se ta teden za odtenek izboljšuje, ampak v prvih dneh po porodu je veliko jokal in videlo se je, da se težko privaja na življenje na tem svetu. Nekateri dojenčki so umirjeni, veliko spijo in redko jokajo, nekateri pa so raje v naročju, se hitreje vznemirijo in težje zaspijo ter so malo bolj glasni. Moji trije otroci so po porodu bili med glasnejšimi, morda je bila bolj umirjena samo Zara, pomagalo pa je tudi to, da je ona sprejela dudo, medtem ko je Aljaž ni želel, Jakob pa jo sprejme samo občasno. Tudi kolikam se nisem izognila pri nobenem otroku (Jakob jih sicer še nima, a ga že od rojstva muči prebava, tako da predvidevam, da jih bo imel in da še nas čaka nekoliko bolj naporno obdobje), poskusila pa sem že vse trike za pomirjanje in z vsakim naslednjim otrokom sem tudi bolj sproščena in umirjena in nekako že pogruntam, kako ga pomiriti, vsaj za nekaj časa. Jakob se najraje pomiri na prsih (kateri dojenček pa se ne?!) in prve dni, ko sem tudi sama morala počivati, sva se veliko crkljala in dojila in to ga je pomirjalo. Zdaj ga po podoju poskušam prelisičiti tako, da mu v usta dam dudico ter ga še malo ponosim in nato odložim v posteljo, če spi, ali pa na tla oz. v gugalnik, če je buden. Velikokrat mu prižgem tudi Šušpavanke (beli šum, white noise) in v kombinaciji z zgoraj naštetim ga zadnje dni uspešno uspavam in pomirim. Poskusila sem tudi štručkanje, ampak nama še ni najbolje uspelo in bom še nekajkrat poskusila, preden bom dokončno razsodila ali mu odgovarja ali ne. Ko je pomirjen, tik po obroku, mu je všeč tudi, če si ga dam v nosilko. Imam Boba Wrap In Bobo 4g, čeprav mi je za po stanovanju, dokler je še novorojenček, ljubši Boba Wrap. Obe nosilki najdete v spletni otroški trgovini Silly. Tako lahko skuham in kaj pospravim, on pa medtem zaspi za kakšno uro ali dve. Upala sem, da mu bo všeč tudi v vozičku, ampak na prvem sprehodu ni bilo tako. Morda nismo izbrali pravi čas ali pa je bilo slučajno. Ne vem.

Na prvi sprehod smo se odpravili v soboto dopoldan, ko je bil star osem dni in je bilo lepo, sončno vreme. Pred odhodom sem ga uspavala in upala, da bo sprehod prespal, a ga ni. Nismo šli daleč. Samo do igral, ki so v našem naselju in na katerih se Zara in Aljaž zelo rada igrata. Žal nismo bili dolgo, ker je začel jokati in ga nisem mogla pomiriti, dokler nismo prišli domov. Po sprehodu je bil kljub temu umirjen in imela sem občutek, da mu je svež zrak koristil (meni pa tudi). Naslednji dan smo poskusili še enkrat in tokrat imeli več sreče. Šli smo v času po kosilu, ko se tudi drugače nekoliko umiri in imeli srečo, ker je prespal celoten sprehod, zato smo se odpravili še do mestnega parka, kjer sta se Zara in Aljaž lahko v miru igrala, dokler se ni zbudil in smo se odpravili domov. Res upam, da se bo rad sprehajal z nami, ker smo drugače veliko na svežem zraku in navajeni na dolge sprehode. Bomo videli s časom.

Naš prvi sprehod ni bil ravno najbolj prijetna in umirjena izkušnja, ampak eno fotografijo pa nam je le uspelo naredit. Za spomin.

Z ljubeznijo, Mama.


Naš voziček, nad katerim sem navdušena in o katerem bom v prihodnjih tednih napisala še kaj več, je Stokke Trailz. Več o njem si lahko preberete na spletni strani Stokke.com ali pa na Facebook-u všečkate stran Stokke Slovenija.

X