Dojenčkov dnevnik: 2. mesec

Dojenčkov dnevnik: 2. mesec

Pred enim tednom je Jakob dopolnil dva meseca, a ker sva imela sistematski pregled šele danes, objavljam po najinem pregledu. Z veseljem opazujem, kako hitro se spreminja in razvija. Moram reči, da vse poteka še nekoliko hitreje, kot pri Aljažu in Zari. Pa ne zato, ker bi bil Jakob kaj posebnega, ampak ker se nam toliko vsega dogaja, da nam vsaki dan mine s svetlobno hitrostjo. Vsak mejnik je nekaj posebnega in se trudim, da ga ovekovečim, hkrati pa si ne morem pomagati, da ne bi obujala spominov za nazaj. Jakob postaja že pravi korenjak, ki se sveta okoli sebe že dobro zaveda in nam vsem lepša dni s svojim angelskim nasmeškom. Mislim, da je vsak izmed nas majčkeno zaljubljen vanj in vesela sem, da otroka nista ljubosumna, ker se včasih kar ne morem pripraviti do tega, da bi ga odložila iz naročja (no, včasih mi tudi ne dovoli, hihi). Sicer pa vedno najraje pocrkljam kar vse tri, če je možno tudi istočasno.


2. MESEC (20.junij – 20. julij)

Datum drugega sistematskega pregleda: 27. julij 2016   Teža in velikost: 5720 g in 58,5 cm.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v drugem mesecu? Ritem se, od prvega meseca, ni občutno spremenil. Še vedno kar pridno spi, počasi pa se obdobja budnosti tudi podaljšujejo. Spi, namesto dve uri v kosu (čez dan) kot prvi mesec, eno uro v kosu. Potem se zbudi, podoji, podre kupček in nato ga previjem. Med ali po previjanju se malo poigrava, tako da je kakšno uro buden in potem spet zaspi za kakšno uro. Če sva zunaj, spi več. Njegov spanec znajo zmotiti samo krči, vročina in njegova bratec ter sestrica. Dnevi se začnejo enako kot v prvem mesecu (objava TUKAJ), sva pa se v zadnjem mesecu večkrat odpravila ven dopoldan, okoli desete ure. Včasih greva na sprehod po našem naselju, včasih pa se z avtom odpeljeva do mesta in se sprehodiva po mestu, spijeva še kakšno kavo ali opraviva kakšen nakup. Če ne bi bilo tako vroče, bi se do mesta odpravila kar peš (morda malo pogrešam daljše sprehode, ker sem v zimskem času z Zaro in Aljažem veliko prehodila, zdaj pa samo iščem senco in hladno vodo). Popoldan se velikokrat odpraviva v vrtec po otroka (včasih pa ravno takrat blaženo spi in ga raje pustim) in včasih gremo še na kakšen obisk ali v mestni park. Tudi večeri so enaki, kot prvi mesec, le da se v tej vročini kopamo pogosteje in tudi kopeli so daljše, tako da se resnično osveži in sprosti ter potem tudi lepše spi (več o naši rutini lahko preberete TUKAJ).

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Zdaj je že kar nekaj takšnih stvari, ki jih rad počne in ob katerih pokaže zadovoljstvo ter nas razveseli s kakšnim nasmeškom. Najbolj bi izpostavila večerno kopanje in čofotanje v vodi. Četudi pred kopanjem joče, se v banji umiri in sprosti ter lahko tako čofota tudi 10 ali 15 minut. Vedno bolj miga z rokicami in nogicami, zato nas večkrat poškropi. Zara in Aljaž pri tem še vedno rada sodelujeta, zato je ponavadi tudi okoli banjice vse mokro, hihi. Komaj čakam, da bom lahko kopanju dodala še kakšno vodno igračko. Zdaj ga še ne zanimajo toliko, ker jih ne more držati v roki. Ima pa nekaj drugih igrač in iger, ki ga razveselijo in umirijo. Zelo rad se opazuje v ogledalu sovice Grete iz trgovine Silly ter posluša ropotanje kakršnekoli ropotuljice. Od iger (objava TUKAJ) naraje vozi kolo in opazuje različne predmete (tudi mamico). Pri uspavanju in pomirjanju še vedno najbolje deluje kombinacija dojenja, dudice in Medvedka DooDoo-ja. Občasno pa z zanimanjem opazuje tudi vrtiljak nad posteljico, ki ima diaprojekcijo in vrti uspavanke.

Najljubša igrača: Ogledalo sovice Grete.

Najljubša pesmica/uspavanka: Nina nana.

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Ta mesec je bilo najlepše, ko se je Jakob prvič nasmejal. Star je bil približno šest tednov in od takrat naprej se zelo rad smeji. Imam občutek, da je takšna interakcija še bolj povezala vse tri otroke in da sta Zara in Aljaž zdaj nad njim še bolj navdušena. Zagotovo je k temu pripomoglo tudi to, da manj joka in je na splošno veliko bolj dobrovoljen.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najteže je bilo na začetku drugega meseca, ko so bili krči še kar močni in se je pojavil tudi zelen kakec. Takoj sem iz jedilnika popolnoma izključila mleko in mlečne izdelke (občasno se pregrešim s kakšno gostilniško belo kavo) ter začela uporabljati Coliprev kapljice. Od takrat naprej je bolje, kakec je normalne barve in tudi Jakobu je lažje.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Ta mesec nam bo v spominu najbolj ostala naša dogodivščina, ko smo se prvič odpravili na avtobus. Šli smo na mestni avtobus in se peljali en krog ter se pri tem zelo zabavali. Jakob je bil v nosilki Boba 4g in je večino poti prespal, pa vendar je bil prisoten in tam, kjer mu je najlepše. Pri mamici. Lepo je bilo tudi, ko smo se skupaj odpravili v knjižnico ali pa na Art Kamp v Maribor. Na splošno sta otroka vedno vesela, ko lahko Jakobu pokažeta kaj novega in ko se kam skupaj odpravimo, četudi ga okolica (še) ne zanima preveč. Takšni trenutki potem tudi meni ostanejo v najlepšem spominu.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Izraz na njegovem obrazu, ko se zasmeji na glas. Pripre oči, se zasmeje in pri tem jeziček potisne navzven. Hkrati premika glavico, rokice in nogice in kar vidiš, kako je srečen in kako se je razveselil. V drugem mesecu se tudi manj crklja na prsih, ker ima za to dudico. Pocrklja se samo zvečer, ko dojenje tudi malo dlje traja, saj se čez dan naje zelo hitro (10-15 minut).

Kaj pravita bratec in sestrica? Aljaž je najbolj navdušen nad njegovimi nasmeški: “Mami, poglej, smeji se mi!”. Prepričan je, da se Zari ne smeji toliko. Velikokrat gre k njemu, ko joka, in ga potolaži ter mu ponudi dudico. Zara je skrbnejša na drugih področjih. Najraje pomaga pri kopanju ali pa se z njim poigra na igralni podlogi. Včasih se do njega obnaša kot do svoje punčke. Mu kaže igračke, ga pokriva z odejico, stiska in poljublja. Najlepše jih je opazovati, ko se vsi trije stisnejo na igralni podlogi pod igralni lok in opazujejo viseče igračke. Zara in Aljaž tudi takoj opazita, če Jakob v čem lepo napreduje, recimo pri pasenju kravic, in mi to takoj povesta ter se iskreno razveselita.

Pomembni mejniki tega meseca: Prvi nasmešek pri šestih tednih, spanje šest ur v kosu, in sicer ponoči (to se je do zdaj zgodilo dvakrat), sledenje zvoku in predmetu (s tem je začel že na koncu prvega meseca), pasenje kravic, opazovanje samega sebe v ogledalu.

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob je na fotografijah oblečen v “baby gown”, ki so v tujini zelo popularne v prvih mesecih otrokovega življenja, ko so dojenčki še dokaj neaktivni. Vesela sem bila, ko me je kontaktirala ustvarjalka Maja (MajApril) in mi jo predstavila ter me vprašala ali bi jo želela preizkusiti. Ideja mi je všeč, zato sem sodelovanje sprejela. Ugotovila sem, da “baby gown” ne samo luštno izgleda, ampak je tudi praktična, saj ima všite rokavičke, hkrati pa jo ob previjanju samo nekoliko podvihamo navzgor. A ni luštna ideja? Tudi za kakšno fotografiranje novorojenčkov bi zelo luštno izpadlo. Jaz sem izbrala blago s klobučki, ampak Maja ima na voljo še kar nekaj drugega blaga, zato si lahko pogledate njeno Facebook stran MajApril in pogledate še kaj več iz njene ponudbe. Hvala Maja!

Jakobova dudica je znamke Hevea in jo najdete v spletni trgovini Gozdna Vila, leži pa na Pusling igralni podlogi iz ekološkega bombaža iz otroške trgovine Silly.

X