Nočno spanje dojenčka (in mamice)

Home / Uncategorized / Nočno spanje dojenčka (in mamice)

Nekaj o spanju in naši večerni rutini sem v zadnjih mesecih že pisala (recimo TUKAJ in TUKAJ), danes pa bom odgovorila še na nekaj vprašanj, ki jih najpogosteje dobim v zasebno sporočilo, po elektronski pošti ali ob srečanju s kakšno mamico. Ugotavljam, da je spanje dojenčkov še vedno najbolj aktualna tema med novopečenimi mamicami in spomnim se, da sem pred štirimi leti in pol tudi sama pogosto razmišljala o tem. Bila sem utrujena. Zelo utrujena, hihi. Čez nekaj časa sem to utrujenost in neprespanost vzela kot del materinstva in od takrat naprej o tem redko razmišljam. Prideta dan ali dva, ko si mislim, kako bi bilo luštno, če bi tudi moji otroci spali celo noč in o tem pojamram kakšni dobri prijateljici (po tem je vse lažje, kajne?), ampak grem naprej in moram reči, da sem manj utrujena, kot sem bila toliko let nazaj, ko sem imela še samo Aljaža. V nadaljevanju bom zapisala nekaj svojih izkušenj v povezavi z nočnim spanjem, v obliki odgovorov na vprašanja.

Kako lahko naredimo, da dojenček ne bi zamenjal dneva z nočjo?

Na srečo noben od mojih otrok ni zamenjal dneva z nočjo, kar pa ne pomeni, da so spali celo noč. Že, ko smo prišli domov iz porodnišnice, smo vzpostavili približno dnevno in nočno rutino hranjenja ter previjanja, ki sta se razlikovali. Čez dan smo se trudili, da govorimo v normalnem tonu in da vzdušje v stanovanju ni pretiho (čeprav se je včasih težko upreti šepetanju, ko dojenček ravno lepo zaspi in bi želel nekaj minut samo zase). Ob hranjenju in previjanju sem se z otroci normalno pogovarjala in se z njimi kaj poigrala, ob času za spanje pa sem jih odložila na kavč (dokler ni bilo nevarnosti za obračanje; obdala sem jih z materinsko blazino) ali v posteljico v otroški sobi. Zvečer smo se na nočno spanje pripravili z večerno rutino (objava TUKAJ), za spanje pa sem jih odložila v zibko. Nočna hranjenja in previjanje (če so se pokakali) so potekala v poltemi ter v tišini. Vse to je zagotovo pripomoglo k temu, da so otroci osvojili normalen nočni in dnevni ritem in, da se je njihovo nočno spanje v kosu pocasi podaljsevalo (to je seveda odvisno od kolik, rasti zobk, bolezni ipd.).

Ob kateri uri Jakob zvečer zaspi?

Jakob zvečer zaspi nekje med sedmo in pol osmo uro (prav tako tudi starejša otroka) in ponavadi prvo “rundo” spanja spi vsaj tri ure in največ šest ur v kosu.

Na kakšen način uspavaš Jakoba?

Čez dan ga uspavam zelo različno. Včasih zaspi že med dojenjem (to je bila prva dva meseca stalnica, ki se zdaj spreminja), včasih ga uspavam v naročju in zraven šuškam ali vklopim Medvedka DooDoo-ja, včasih pa ga odložim v posteljico, ko vidim, da je zaspan in mu vklopim DooDoo-ja ali pa vrtiljak z uspavankami. Velikokrat zaspi tudi v avtu in v vozičku, če se je pred tem najedel in je vsaj malo utrujen, obvezno pa za uspavanje potrebuje tudi dudico. Zvečer ga uspavam tako, da ga po večerni rutini podojim in med dojenjem ponavadi zaspi ali pa je vsaj že toliko utrujen, da ga odložim v zibko ter prižgem Medvedka DooDoo-ja, ki se nato še samodejno vklopi, če je nemiren ali joka. Zvečer in ponoči ima dudico samo občasno. Tukaj naj omenim še to, da nisem mnenja, da se lahko tako majhen dojenček z določenim načinom uspavanja razvadi. Pri vseh treh otrocih sem ravnala in jih uspavala približno enako, pa sta zdaj (letom primerno) pri uspavanju dokaj samostojna. Moje mnenje je, da z opazovanjem otroka hitro ugotovimo, kdaj je neko obdobje prerastel oziroma določene stvari več ne potrebuje. Naša dolžnost je, da ga takrat malo “porinemo” v določeno situacijo. Če je otrok pripravljen in ga starši usmerijo, se lahko ob pravem trenutku naučijo zaspati sami, v posteljici. Seveda pa ponavadi še potrebujejo našo bližino (nekateri bolj, nekateri manj). Enako velja za druge prelomnice, kot so odvajanje od dudice, pleničk ipd. Torej mamice, vse je v pravem “tajmingu”; takšna je moja izkušnja.

Kje spi Jakob?

Ko sem med nosečnostjo objavila fotografije naše otroške sobice (objava TUKAJ) je nekaj bralk izrazilo zaskrbljenost nad tem, da bo tako majhen dojenček spal v otroški sobici, zraven starejšega bratca in sestrice. Nisem se želela zagovarjati, ker mislim, da se ne rabim (to je le naša odločitev), ampak Jakob trenutno spi v zibelki, ki je v spalnici. Prve mesece sem veliko bolj mirna, če je dojenček blizu mene, zato bo šel v otroško posteljico pri približno petih mesecih starosti, ko bo zibelko prerastel. Tudi pri Aljažu in Zari sem naredila tako in je v redu izpadlo, zato grem po poti dobre prakse. To bo sicer zame pomenilo nekoliko več nočnega vstajanja, ampak čutim, da je tako najbolje za otroka in za to, da kasneje ni težav v povezavi s spanjem v posteljici. Prve tri, štiri mesece dojenček večino časa spi ob meni, v zakonski postelji, kar olajša pogosto nočno dojenje, ampak Jakob tudi nima nič proti, če ga odložim v zibko (Zara recimo sploh ni želela spati v zibki, kasnje pa ji je v otroški posteljici ugajalo), zato mislim, da mu bo spanje v otroški posteljici odgovarjalo, saj tudi podnevi v njej zelo lepo spi.

Ali Jakob prespi noč? Ali Aljaž in Zara prespita noč?

Jakob ne prespi noči. Njegov rekord je spanje šest ur v kosu, ampak v povprečju spi štiri ure v kosu oz. se na noč zbudi približno trikrat. Včasih se samo kaj premetava in je nemiren. Takrat je dovolj, da se samodejno vklopi Medvedek DooDoo in da mu ponudim dudico. Aljaž prespi noč, Zara pa se občasno še zbudi in pride v zakonsko posteljo ali pa jo eden od naju uspava nazaj v njeni posteljici (pri njej sem se velikokrat spraševala, če bo sploh kdaj prespala noč).

Ali Jakob ponoči joka? Ali se kdaj zgodi, da drug drugega zbudijo?

Jakob ponoči redko joka. Ja, se je že zgodilo, da je kdaj zbudil bratca in sestrico, ampak to je bilo že proti jutru, ko njun spanec ni več tako trden. Aljaž ima zelo trden spanec in ga redko kaj zbudi. Ko se je ponoči, kot dojenčica, zbujala in jokala Zara, ni bilo posebnih težav. Je pa zato Zara bolj občutljiva in bomo videli, kako bo, ko se jima bo v sobici pridružil še Jakob.

Kolikokrat na noč se zbudi in doji Jakob? Ob kolkih se zjutraj zbudi?

Jakob nima ustaljenega nočnega urnika in se zbudi, ko je lačen ali če ga morda kaj zvija, pa tudi pokaka se vsako noč vsaj enkrat (ja, še vedno, jupi). Ponavadi se zbudi trikrat na noč in se takrat tudi doji. Včasih se zbudi tudi večkrat, ampak ker ga imam zraven sebe, ga ni težko potolažiti. Priznam, da vse skupaj opravim kar v polsnu in da se mi velikokrat zgodi, da se zjutraj ne spomnim točno, kolikokrat se je zbudil. Če se močno pokaka, potem ne zaspi nazaj, dokler ga ne previjem, zato takoj ugotovim, kdaj je pokakan (gleda kot sova in se pogovarja, hihi, to bom zagotovo pogrešala, ko bo večji), ga previjem, podojim in že spiva dalje. Do zdaj se je samo dvakrat ali trikrat zgodilo, da je proti jutru začel jokati in sem ga težko potolažila. Zjutraj se zbudi okoli šeste ure, podobno kot bratec in sestrica (včasih ga zbudita). Če spi zraven mene spi dlje in bolj mirno, kar je najbrž normalno, kajne?

Kako ponoči uspavaš Jakoba, če se preveč razbu
di?

Ponoči nimamo težav z uspavanjem, saj ponavadi zaspi kar med dojenjem. Če se pokaka, je buden dokler ga ne previjem, ampak potem brez težav zaspi nazaj. Težje je morda samo takrat, ko ga zvija. Včasih pomaga dojenje, včasih dudica, včasih pa si ga dam nase (s trebusckom na trebuh), mu šuškam, ga zibam sem in tja ipd., dokler ne zaspi.

Mislim, da sem odgovorila na vsa najpogostejša vprašanja in tudi na tista, ki jih sama rada zastavim drugim mamicam. Ce se spomnite kakšnega dodatnega vprašanja, pa mi lahko napišete v komentar in bom z veseljem odgovorila. Najbolj pomembno je, da se s spanjem ne obremenjujemo preveč. Otroci nas potrebujejo in ja, ni vedno enostavno. Včasih je potrebno spiti kakšno kavo več in morda izkoristiti njihov dnevni spanec, da si tudi me odpočijemo. Še prehitro bo minilo, obljubim. 😉

Z ljubeznijo, Mama.

X