Dojenčkov dnevnik: 5. mesec

Dojenčkov dnevnik: 5. mesec

Jakob nas vsakodnevno razveseljuje s svojo osebnostjo, ki v zadnjih tednih vedno bolj in bolj prihaja na plan. Dopolnil je že pet mesecev in z veseljem ga opazujem, kako navezuje stik z vsemi nami ter se odziva na okolico. Je zelo sproščen in dobrovoljen otrok in z vsakim dnem ga imam raje (neverjetno, kako materina ljubezen raste iz trenutka v trenutek, iz meseca v mesec in iz leta v leto). Trenutno obdobje je najbrž moje najljubše v prvem letu, saj so dojenčki tako simpatični okoli pol leta starosti, ko se začnejo zavedati sveta okoli sebe. No, če bi me o mojem najljubšem obdobju vprašali pred nekaj meseci, bi vam rekla, da je moje najljubše obdobje, obdobje novorojenčka, ko so še tako majhni in nebogljeni, tako da je v bistvu vsako obdobje moje najljubše, hihi.

Ta mesec si bomo še posebej zapomnili po izdaji Dojenčkovega dnevnika. Vesela sem, da bom lahko spomine zapisovala tudi vanj (vedno mi je bilo ljubše pisanje na roko) in na način, ki mi je blizu. To obdobje je bilo tudi nekoliko bolj stresno, a sem vesela vseh pozitivnih odzivov, kljub nekaj težavam. Hvala vsem, ki ste se odločili za nakup Dojenčkovega dnevnika. Kdor želi, ga lahko še vedno naroči TUKAJ, na voljo pa je tudi Nosečkin dnevnik (kako se vam zdi special edition???).


5. MESEC (20. september – 20. oktober)

Datum sistematskega pregleda: 14. oktober 2016.     Teža in velikost: 6980 g in 65,5 cm.

Kako je potekalo drugo cepljenje? S seboj na sistematski pregled sva vzela Zaro, ki nama je z veseljem delala družbo in poskrbela za to, da je bil pregled nekoliko bolj zanimiv in cepljenje znosnejše (vse skupaj je trajalo kar dolgo). Že prvič ni jokal in tudi tokrat se je razjezil za samo nekaj sekund. Na srečo tudi ni bilo posebnih stranskih učinkov. Bi lahko rekla, da je drugo cepljenje prenesel veliko bolje, kot prvo in to me je zelo razveselilo.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v petem mesecu? Dnevni ritem se ni občutno spremenil. Zjutraj se še vedno zbudi okoli šeste ure, a zaspi okoli pol osmih nazaj in spi kakšno urco, da lahko jaz v miru spijem kavo in pojem zajtrk ter odgovorim na elektronsko pošto. Ko se zbudi, se urediva in se odpraviva na sprehod. Dokler se nama uspe odpraviti od doma, je ponovno utrujen in zato v vozičku ali avtu zaspi. Večino sprehodov še vedno prespi (še vedno je v košari in dokler ima prostor ter v njej tako lepo spi, se mi zdi škoda menjati za športni del). Je zelo prilagodljiv in se nam vedno uspe nekako uskladiti, ne glede na to, kaj počnemo. Popoldan spi zadnjo “rundo” nekje od dveh do štirih, potem pa je buden do sedmih, ko je čas za nočno spanje. Zadnji mesec se ponoči več zbuja in nekaj noči je bilo kar napornih. Ponoči ni nikoli jokal, zato mi je bilo zelo čudno, da je kar naenkrat začel. Vem, da ima občasno še vedno krče, ker slabo prenaša laktozo, a sumim, da so krivi tudi zobki. Vztrajam s tem, da mu pred vsakim obrokom dam kapljice ColiPrev in tako je res veliko bolje, poskusila pa sem tudi z večernim obrokom. Pediatrinja je predlagala, da poskusiva z riževo kašico. Dvakrat je lepo jedel, potem ni več želel, zato bom še malo počakala. Vem, da imam mleka dovolj, a sem upala, da se bo po tej kaši najedel in ne bo imel krčev, pa mu očitno ni všeč. V naslednjem mesecu bova poskusila z zelenjavo in tako začela z uvajanjem goste hrane. Kar se tiče spanja moram omeniti še to, da sem ga (kljub nespanju, jupi) premaknila v otroško sobico k Aljažu in Zari. Nekako sem začutila, da je pravi čas in zaenkrat se dobro obnese. Več o tem, kako istočasno uspavam vse tri otročke in kako izgledajo naše noči, pa v eni izmed naslednjih objav.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Jakob je trenutne najraje na trebuščku. Odkar se je sam naučil preobrniti s hrbta na trebuh (23. september, v levo stran), ga je nemogoče ustaviti. Vedno se obrne in se potem vrti v krogu, da lahko doseže vse igrače, ki so okoli njega na igralni podlogi. Najbolj umirjen je takrat, ko opazuje dogajanje okoli sebe. Igra Aljaža in Zare je vedno zelo zanimiva in če ima zraven sebe še kakšno svojo igračo, je zelo zadovoljen. Všeč mu je tudi, če mu pojemo, ga zibamo v naročju, ga žgečkamo ipd. Uspavam ga v naročju, z dudico, v ozadju pa je Medvedek DooDoo ali uspavanke. Pomirjajo ga duda, šuškanje, božanje in naročje (ali pa vožnja z vozičkom). Pri uspavanju je trenutno največji problem to, da se vsakič, ko ga odložim v posteljico, zbudi, ker se želi obrniti na trebušček.

Najljubša igrača: Trenutno si zelo rad drgne dlesni, zato so mu najbolj všeč grizala. Zelo aktualna je tudi Žirafica Sophie.

Najljubša pesmica/uspavanka: Trenutno so mu všeč vse poskočne pesmice, še bolj pa mu je všeč, če z njim v naročju plešemo ali ga mečemo v zrak (ni tako hudo, kot se sliši, haha).

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Ta mesec je bil zelo lep, ker je bil poln nekih novih mejnikov in dogodivščin. Najlepše je bilo na družinskem vikend oddihu v Termah 3000 v Moravskih Toplicah. Takšni skupni družinski trenutki so vedno najlepši in z veseljem opazujem, kako se otroci med seboj povezujejo. Zdaj, ko je Jakob že veliko buden in vključen v dogajanje, se tudi večkrat kaj skupaj igramo in nasmejimo in takrat komaj vidim, kako pomemben del naše družine je postal. Otroka sta ga res lepo sprejela in zelo sem hvaležna za vso njuno igrivost, skrb in razumevanje.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najtežje je bilo nespanje. Kljub temu, da se je ponoči vedno zbujal za hranjenje, se je zdaj zbujal pogosteje, se zvijal in tudi pomirila sem ga težje. Občasno se zgodi tudi, da je kakšno uro ali dve ponoči buden in res upam, da gre samo za prehodno obdobje. Ti krči in zvijanje med dojenjem so mi povzročili kar nekaj skrbi. Obiskala sva tudi bioresonanco in od takrat upoštevam še to, da mu ne odgovarjajo pšenica, sladkor in nekaj drugih živil. Če ne jem mleka in mlečnih izdelkov (oziroma uživam tiste brez laktoze) in pšenice ter omejim sladkor, kolikor se da, je bolje (tako je pokazala bioresonanca). Ne smem pa pozabiti še na ColiPrev in probiotične kapljice BioGaia.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bomo spominjali teh lepih jesenskih dni, ko smo bili veliko na svežem zraku. Kljub temu, da nas je ulovil tudi prehlad in da je bilo nekaj dežja, smo bili v gozdu z novo nosilko Ergobaby (kmalu napišem kaj več, meni je zelo všeč), pa na večih izletih in sprehodih ter s prijatelji. Jesen je vedno lepa.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Upam, da ne bom nikoli pozabila tega, kako vesel je, ko me zagleda in kako začne kriliti z rokami in se mi smejati. Med uspavanjem in dojenjem me velikokrat drži za roko ali prst in tudi tega ne želim nikoli pozabiti.

Kaj pravita bratec in sestrica? Kot sem že omenila, sta Aljaž in Zara do Jakoba zelo skrbna in ljubezniva. Z njim imata vsak svoj odnos. Zara je nekoliko bolj skrbna in ga več objema ter poljublja, kar mu ni nujno vedno všeč, a mora potrpeti, haha. Aljaž ima z njim bolj umirjen odnos. Večkrat mu pokaže kakšno igračo, ga opazuje in tudi pocrklja, a z več občutka, kar je Jakobu všeč. Včasih imam občutek, da se Jakob že zdaj zgleduje po Alja
žu in da ga opazuje s posebnim veseljem. Lepo jih je opazovati, ko komunicirajo med seboj in veselim se, da bo tega vedno več.

Pomembni mejniki tega meseca: Obračanje iz hrbta na trebuh, prvič je dal nogico v usta, prvič je ponoči spal v otroški sobici zraven Aljaža in Zare, razveseli se, ko vstopim v sobo in se mu približam, dviguje ritko in se trudi splaziti do igračke, a mu še ne uspe, z igračkarami se igra v vseh položajih, si jih podaja iz roke v roko, jih raziskuje z ustmi, jih meče ipd.

Ravno med fotografiranjem je v sobo posijalo popoldansko sonce in polepšalo naslednji dve fotografiji.

Z ljubeznijo, Mama.


Če me spremljate že nekaj časa, potem veste, da se ne morem upreti pikam. Hlače, ki jih je za Jakoba zašila ustvarjalka pod imenom Čarobni prstki, so mi pisane na kožo. Izbrala sem blago s pikicami in jo prosila, da ga pokombinira z nečim umirjenim in nevtralnim. Nastale so hlačke, ki jih vidite na fotografiji, in ta medvedek na ritki je v živo še bolj simpatičen. So ravno prav nevtralne, umirjene in igrive. Hvala za trud, Nadja!

Bodi s pikicami je iz H&M-a, ropotuljica in Pusling igralna podloga iz ekološkega bombaža, pa sta iz otroške trgovine Silly.

X