Prva gosta hrana

Prva gosta hrana

Tisti, ki me spremljate na Instagramu, ste lahko zasledili, da sva se z Jakobom včeraj opogumila in začela z uvajanjem goste hrane. Kot sem zapisala že v objavi Dojenčkov dnevnik: 5 mesec, sem kakšna dva tedna nazaj poskusila z večerno riževo kašico. Dvakrat je lepo jedel (približno 60 ml), potem pa ni želel odpirati ust oz. jo je pljuval ven, zato nisem vztrajala. Včeraj sem mu ponudila bučko. Z bučko sva začela, ker imam še nekaj domačih (iz našega in babičinega vrta) in mi veliko pomeni, da sta zelenjava in sadje čimbolj sveža, sezonska ter lokalna. V zamrzovalniku imam tudi nekaj druge zelenjave iz našega vrta, ki sem jo sproti zamrzovala, zato bom nadaljevala z njo, dodala pa bom tudi krompir in po potrebi še kaj dokupila.

Aljaž in Zara sta gosto hrano sprejela dokaj pozno, zato nisem imela prevelikih pričakovanj. V bistvu sem pričakovala nekaj ljubkih grimas in izpljuvano bučko, a tega nisem doživela. Bučka mu je bila všeč in nekaj žlic je lepo pojedel, potem pa mu nisem več ponujala, da ne bi bilo preveč. Priznam, da sem se prvič veliko bolj pripravljala na uvajanje. Prebrala sem nekaj literature, upoštevala pediatrinjo in vsa ostala pravila ter začela nekoliko bolj previdno. Kljub temu, da rada upoštevam pravila in včasih kakšno stvar tudi zakompliciram, pa se jih v tretje ne nameravam držati kot pijanec plota. Danes sva nadaljevala z bučko in spet je z veseljem pojedel teh nekaj žlic, zato bom z njo nadaljevala še nekaj dni, dodala pa ji bom tudi krompir. Pri sestavljanju jedilnika si bom pomagala s stranjo Boobeefoodee in s knjižico receptov, ki jo je izdala Klavdija Kosič, ki stoji za celotno spletno stranjo in vsem recepti. Na njeni spletni strani najdem veliko receptov za celo družino, zato ji zaupam tudi glede uvajanja. Hrano pripravljam v Aventovem mešalniku in soparniku, ki sem ga kupila že za Aljaža in mi odlično služi tudi v tretje ter je zame osebno nepogrešljiv. Skodelico in krožniček sem izbrala v spletni trgovini Ama Ama in sta znamke Pacific Baby. Podjetje Pacific Baby je eno redkih, ki ima certifikat, da so izdelki varni v stiku s hrano, kar se mi zdi zelo pomembno. Z leti o tem vedno več premišljujem in zato se skušam usmeriti v kupovanje varnih in preverjenih materialov (tudi vse plastike iz Ikee sem se znebila, končno). Vsi, ki bi želeli nakupovati v spletni trgovini Ama Ama, lahko uporabite kodo: ljubezen10, s katero si zagotovite 10% popust. Ker sem zadovoljna s kakovostjo, razmišljam še o nakupu termo posodice Organickidz iz trgovine Ama Ama. Vesela bom, če mi napišete kakšno svojo izkušnjo, saj imam doma termo posodico (ne spomnim se kje sem jo kupila), ki me je danes popolnoma razočarala, saj sem zjutraj v njo shranila vročo kašico in je bila v času kosila že popolnoma mrzla. Ker smo veliko zunaj in se radi odpravimo tudi na kakšen celodnevni izlet, je termo posoda za nas nepogrešljiva.

Še naprej nameravam slediti svojemu občutku in Jakobovim željam ter potrebam in upam, da bo lepo sprejel gosto hrano in da ne bova imela težav s krči, kot zdaj, pri dojenju. Ker vem, da mu določena živila ne odgovarjajo (alergije, intolerance) se jih bom v tem prvem letu na veliko izognila, pravil uvajanja pa se bom držala okvirno in predvsem pri uvajanju glutena in mlečnih izdelkov, saj tukaj opažam največ težav.

Komaj čakam, da vidim ali mu bo tudi druga zelenjava tako všeč.

Z ljubeznijo, Mama.


Stolček v katerem sedi Jakob je Stokke Steps. Gre v bistvu za celoten sistem, saj se na otroški stolček pritrdi gugalnik Stokke Steps Bouncer, ki je primeren tudi za novorojenčke, kasneje pa lahko stol prilagodiš za malčka in otroka. Najdete ga na Stokke.com, prav tako pa lahko pokukate tudi na Facebook Stokke Slovenija. Skodelico iz fotografije najdete na spletni strani Ama Ama Trgovinice. Narejena je iz bambusa, je biorazgradljiva, varna, zdrava, pobarvana z jedilnimi/nestrupenimi barvami, močna in vzdržljiva ter se lahko pere tudi v pomivalnem stroju. Najdete jih tudi na Facebook-u pod Ama Ama Trgovina. Hvala obema za sodelovanje, prav tako pa tudi Boobeefoodee!

X