Kako začeti z uvajanjem goste hrane?

Kako začeti z uvajanjem goste hrane?

Uvajanje goste hrane dojenčku je lahko cel projekt in včasih se je kar težko prebiti čez vso literaturo, ki je o tej temi na voljo. Spomnim se, kako zmedena sem bila pred leti, ko me je ta proces doletel prvič in kako so si določene informacije nasprotovale, glede na vir. Velikokrat se mi je zgodilo, da sem prebrala eno stvar in pri pediatrinji dobila popolnoma drugačen nasvet ter od kakšne mamice še kakšno tretjo izkušnjo. Nisem oseba, ki bi takšne stvari jemala zlahka, zato sem osnovna priporočila vedno upoštevala. Tudi zdaj večkrat pokukam v knjige in revije, ki jih imam doma, pa tudi na kakšen blog zavijem po nasvet in idejo za pripravo prvih obrokov. Odločila sem se, da z vami delim nekaj napotkov o tem, kako začeti z uvajanjem goste hrane. Zapisala sem nekaj literature in linkov do koristnih povezav, svojo izkušnjo in izdelke, ki vam bodo tekom uvajanja prišli prav in s katerimi imam dobro izkušnjo.

Kako začeti z uvajanjem goste hrane?

  1. Najprej preverimo osnovne smernice za uvajanje goste hrane in se o tem pogovorimo še s pediatrom in/ali patronažno sestro (tukaj naj omenim, da se smernice zelo pogosto spreminjajo). Ne spomnim se točno, kje sem jih našla pred leti, a vem, da sem si veliko pomagala s prilogo revije Mama, ki je bila namenjena uvajanju goste hrane in s knjigo Velika paparica za male papavčke (oboje imam še vedno doma). Pri uvajanju goste hrane Zari sem odkrila blog Boobeefoodee, kjer sem našla veliko koristnih nasvetov in receptov. Tudi zdaj pri Jakobu sem si na Klavdijini strani natisnila nekaj jedilnikov za uvajanje goste hrane, da sem malo osvežila svoj spomin. V nadaljevanju bom uporabljala tudi njeno knjižico receptov (sta 1 in 2) in se že zelo veselim, da preizkusim recepte, ki jih še nisem. Ker sem bila nekoliko zmedena glede smernic, sem z veseljem pokukala še na nov blog Gurmanček Gal, kjer je kolegica majčica (Jakob je rojen maja in majčice se družimo v skriti Facebook skupini) odlično strnila vse kar je pomembno. Priporočam.
  2. Razmislimo o tem, s katero zelenjavo bomo začeli. Ponavadi se uvajanje začne s korenčkom, primerna pa je tudi druga nevtralna zelenjava, kot so bučke, koleraba, cvetača idr. Potem dodamo še prilogo in pripravljamo poljubne kombinacije. Midva z Jakobom sva začela z bučkami, nadaljevala s krompirjem, korenčkom, cvetačo, rižem, prosenimi kosmiči in polento. Jakob vsako stvar z veseljem preizkusi, a nikoli ne poje več, kot le nekaj žlic. Priznam, da redko merim, koliko poje, ampak ga hranim, dokler ima željo in apetit (ker poje malo, me ne skrbi, da bi se prenajedel, hihi). Tukaj moram omeniti še to, da so si otroci med seboj zelo različni in da ne bodo vsi enako zainteresirani za gosto hrano. Ne Aljaž in ne Zara nista bila navdušena nad gosto hrano in dolgo sta se skoraj izključno dojila. To je lahko zelo stresno za mamo, ki kuha in pripravlja, a drugega nasveta, kot to, da mine, nimam. Jaz sem vedno pripravila in ponudila, a ju nikoli nisem silila. Zdaj sta dobra jedca, takratno nezanimanje pa sem vedno povezovala z rastjo zobk in s tem, da se pač raje dojita. Ko se dojenčku enkrat odpre, gre zamenjava obrokov zelo hitro. Jaz sem vedno začela z zelenjavo v času kosila, nadaljevala z žiti in kombiniranimi kašami, potem sadje itd. Glede glutena, kravjega mleka, medu idr. sem se in se bom držala predpisanih smernic, moji otroci pa so tudi na splošno nekoliko bolj občutljivi in nagnjeni k alergijam in intolerancam, zato sem vedno previdna
  3. Razmislite tudi o tem, kako boste pripravljali kašice. Jaz osebno sem glede takih stvari rada “na komot” in sem že pri uvajanju goste hrane Aljažu kupila Aventov parni kuhalnik in mešalnik. Kljub višji ceni izdelka, nisem nakupa nikoli obžalovala in ga zdaj uporabljam že pri tretjem otroku ter še vedno deluje brezhibno in mi olajša pripravo. Zanimiv je tudi Baby Led Weaning način uvajanja goste hrane, a se za to nisem odločila.
  4. Preden začnete z uvajanjem goste hrane, lahko kupite jedilni set in pribor za dojenčka. Jaz sem za Jakoba izbrala Pacific Baby krožnik v obliki jabolka in posodico iz bambusa, iz spletne trgovine Ama Ama. Ob nakupu v trgovini Ama Ama si lahko bralci bloga s kodo ljubezen10 zagotovite 10% popust. Jaz bom preizkusila še njihovo termo posodo in sporočim, kako se je obnesla.
  5. Poskrbite za zaščito oblačil in si priskrbite nekaj kvalitetnih slinčkov. Hranjenje dojenčka je lahko zelo zanimivo in hrana je res povsod (vsaj pri nas). Ravno danes je med hranjenjem tako migal z rokicami, da sva bila umazana oba, potem pa je še kihnil in sva imela res srečo, da je bil slinček dovolj velik, da ni šlo na oblačila, saj je jedel oranžno bučko, ki se pozna na vsem (boljše, da ne omenim, da imam na steni še vedno ostanke bučke izpred dveh let in pol, ko sem gosto hrano uvajala Zari, haha). Trenutno uporabljava slinčke iz nove trgovine Kokopoko. Všeč so mi tudi vodoodporni, a jih nisem imela dovolj. Iskala sem še več slinčkov, ki bi bili primerni za vsakodnevno uporabo, preprosti za umivanje in lepi in v trgovinah nisem našla nič primernega. Zelo sem se razveselila sporočila o odprtju nove trgovinice in zadnje dni z veseljem uporabljava nove slinčke. So res zelo lepi, čudovitih barv, zelo veliki in narejeni tako, da se, z bombažnim trakom, zavežejo na vratu (ježki se sčasoma uničijo, zato je to zagotovo prednost). Izdelani so iz treh slojev bombažne tetra tkanine in so ravno dovolj debeli in vpojni. Operemo jih lahko na do 60 stopinj. Imam tudi tri za slinjenje in so tudi zelo lepi in praktični. Jakob se res močno slini in včasih menjam več slinčkov na dan, zato mi veliko pomeni, da so dobro vpojni, da niso preveliki in da so nevtralnih barv ter pristajajo na njegova oblačila.
  6. Dojenček bo na začetku uvajanja pojedel samo nekaj žlic hrane, zato je smiselno, da preostanek pripravljenih kašic shranimo v zamrzovalnik. Običajno se zamrznejo v majhne posodice, a to zavzame kar nekaj prostora. Na spletni strani All4kids.si sem našla luštne DoddleBags v katere lahko shranite kašice za zamrzovanje, za naslednji dan (damo v hladilnik) ali za na pot. Namenjene so večkratni uporabi, so brez BPA in PVC, se zlahka napolnijo in uporabijo, so prozorne in imajo priložene nalepke, na katere lahko zapišemo vsebino in datum polnjenja ter jih lahko operemo pod vročo vodo ali v pomivalnem stroju. Meni pridejo zelo prav.
  7. Ko začnemo uvajati gosto hrano, moramo otroku ponuditi tudi nekaj tekočine (če mu je še niste). Jakob je bil do uvajanja goste hrane izključno dojen, zdaj pa dobi nekaj požirkov prekuhane vode po obroku ali ko imam občutek, da je žejen. Nadomestila nisva še nobenega obroka in mislim, da ga še nekaj časa ne bova. Trenutno mu vodo, ki jo pred tem prekuham, ponudim po steklenički na cucelj, podjetja Difrax iz Tosame, a že čakam na stekleničko z ustnikom Twistshake, ki se mi zdi za njegovo starost in glede na njegove potrebe bolj primerna.

Z ljubeznijo, Mama.

X