Mini vodnik po mestu Ptuj (za družine z majhnimi otroki)

Mini vodnik po mestu Ptuj (za družine z majhnimi otroki)

Zadnje dni je bilo res čudovito vreme. Čuti se, da so nižje temperature, a nas sonce tako prijetno razvaja, da smo z veseljem na svežem zraku. V soboto smo se odpravili na dolg sprehod in zavili tudi na Ptujski grad. Nismo si ogledali razstave, ker je Jakob ves čas spal v otroškem vozičku, ampak smo samo uživali v razgledu in se martinčkali. Velikokrat obhodimo celo mesto, se odpravimo na kakšno kavo in do otroških igral in kar naenkrat mine naš popoldan. Po takšnih družinskih sprehodih se vsi bolje počutimo. Jakob se naspi in je bolje razpoložen, otroka sta prijetno utrujena in pripravljena na kakšne umirjene aktivnosti, branje in igro, midva pa si na tak način napolniva baterije in zadihava. Ko smo se tokrat tako sprehajali, sem razmišljala o tem, kako lepo je naše mesto. Trenutno je praznično okrašeno in tudi nekaj prazničnega dogajanja bo ta mesec. V bistvu se na Ptuju večkrat kaj dogaja in vsak letni čas prinaša neke nove dogodivščine, a tukaj živeči se morda tega niti ne zavedamo. Čez poletje smo zelo radi v bližini reke Drave in se odpravimo na vožnjo z ladjico Čigro, pozimi je obvezen ogled lučk decembra in Kurentovanje proti koncu zime, čez poletje je tukaj več zanimivih festivalov itd. Vedno je kaj za videti, pa čeprav je mesto tako majhno in mirno. Tudi v okolici so kraji in znamenitosti vredne ogleda. Recimo Ptujska gora, dvorec Štatenberg, Športno letališče Ptuj v Moškanjcih, Mitreji na Hajdini idr. Za vse, ki boste hodili tod mimo, sem napisala mini vodnik, kaj več pa najdete tudi na omenjenih spletnih straneh (sem vključila pomembne povezave).

Mini vodnik po mestu Ptuj, skozi naše oči, za družine z majhnimi otroki:

1. Kje parkirati? Možnosti za parkiranje je na Ptuju več in kjerkoli boste pustili svoj avtomobil, si boste lahko ogledali celotno mesto, saj je majhno in so takšne tudi razdalje. Parkirate lahko pri nakupovalnem centru Qlandia (Zakaj omenjam nakupovalni center? Ker je velikokrat tako, da na izletu kupimo še kaj za pojest, za popit, morda smo doma pozabili kaj pomembnega ali pa moramo le na stranišče in v miru previti dojenčka.) in se peš odpravite do centra mesta (priporočam, da izberete pot čez mestni park pri Osnovni šoli Mladika), parkirate lahko v središču mesta na modri coni, pri cerkvi Sv. Ožbolta na Volkmerjevi cesti, na parkirišču pod Gradom, če ste na desnem bregu reke Drave pa lahko parkirate na parkirišču pri Zadružnem trgu in se peš odpravite čez peš most (za več informacij in zemljevid parkirišč pokukajte na to povezavo).

2. Obiščite stari del mesta Ptuj. Stari del mesta Ptuj je poln ozkih ulic, trgov, zanimivih stavb in spomenikov. Naše najljubše so skrite, ozke ulice. Vedno pa se radi sprehodimo tudi po znameniti Prešernovi ulici, ki nas popelje do Knjižnice Ivana Potrča. Obiščite jo, saj je izbira knjig dobra in zanimiva, ponaša pa se tudi z luštno igralnico in čitalnico za otročke, kjer se vedno radi zadržimo. Vsekakor si poglejte tudi znamenite stavbe, kot so Mestna hiša Ptuj, Mestno gledališče Ptuj, Fürstova hiša (kjer imajo velikokrat tudi kakšne delavnice in druge aktivnosti za otroke), Mestni kino, Cerkev Sv. Jurija in Mestni stolp, Minoritsko cerkev in samostan ter Dominikansko cerkev in samostan. Med sprehodom po starih ulicah in ogledom zanimivih stavb, boste našli tudi dva čudovita spomenika. Prvi je spomenik Sv. Florijana pred Mestno hišo, drugi pa je Orfejev spomenik pred Mestnim gledališčem. Več o mestu Ptuj in njegovih znamenitostih si lahko preberete TUKAJ.

3. Kam na kavo? Po tem sprehodu čez staro mestno jedro in okolico, si boste želeli odpočiti, se usesti na kavo in kaj pomalicati. Nekaj restavracij in kavarn boste srečali mimogrede, po poti. Imamo tudi dobre pekarne in luštne lokalne trgovinice. Mi najraje zavijemo na pico v Pivnico (to je že nekako tradicija iz našega otroštva), naša najljubša pekarna so Ptujske pekarne (obvezno morate poskusiti ptujski krof, še posebej če ste na Ptuju v času Kurentovanja), na kavo pa se najraje odpravimo v Muzikafe, kavarno Saš ali po novem še k Teti Fridi. Vsaka od teh restavracij ima kotiček za otroke, dojenčke, nekaj igrač ipd. Muzikafe ima notranje dvorišče, kjer je umirjeno in prijetno, celotna kavarna (imajo tudi prenočišča) pa je res nekaj posebnega in jo morate obiskati vsaj enkrat (lahko tudi sami ali s partnerjem, zna biti prijetno in romantično). Saš (za stavbo Domino centra)je poseben zaradi zunanjih igral, ki so všeč malčkom in predšolskim otrokom. Teta Frida ima teraso na trgu pred Mestno hišo, kjer je največkrat center dogajanja, ko so kakšne prireditve, znotraj pa ima novo igralnico, ki bo otrokom zagotovo všeč. V Teti Fridi najdete tudi pester izbor sladic, njami. Izven centra mesta je za otroke primerna Restavracija de Poncho, ki ima notranja in zunanja igrala.

4. Obiščite Ptujski grad. Ptujski grad je ena izmed najpomembnejših znamenitosti in ga morate obiskati. Nanj vodijo tri različne poti. Po eni izmed teh se lahko skoraj do vrha pripeljete z avtomobilom (priporočam, da izberete sprehod; pot je zelo kratka). Druga se začne med ulicami v starem mestnem jedru in del te poti so stopnice, zato se ji z otroškim vozičkom izognemo, tretja pot pa je preko Sončnega parka, v bližini Knjižnice Ivana Potrča. Iz Grajskega hriba imamo lep razgled na Ptuj in okolico. Vse v povezavi z zgodovino in odpiralnim časom gradu si lahko prebere TUKAJ.

5. Sprehodite se do otroških igral. Če vam je vreme naklonjeno, se lahko odpravite do enega izmed parkov. V Ljudskem vrtu je veliko otroških igral, zraven pa je tudi ribnik. Tam je prijetno predvsem v času, ko ni visokih temperatur, saj ob igralih ni nobene sence. Mi se tja najraje odpravimo spomladi in jeseni, ko je sončno. Mestni park je ob reki Dravi. Tudi tam so otroška igrala. Tja se najraje odpravimo poleti, saj je veliko sence, ob Dravi pa je čudovita sprehajalna pot po kateri pridete tudi do Ptujskega jezera (je nekaj hoje, po makadamu, na lastno odgovornost).

6. Sprehod ob reki Dravi. Lahko se odločite za sprehod ob reki Dravi na levem bregu Drave ob Mestnem parku ali pa se odpravite mimo Miheličeve galerije (preverite, če je kakšna razstava) do peš mosta, ga prečkate in se odpravite na sprehod po desnem bregu reke Drave, v desno smer, proti Termah Ptuj (in obratno, če ste morda v Termah). Če na koncu mostu zavijete v levo, pridete do restavracije, kavarne in hotela Pomaranča.

7. Terme Ptuj spadajo v sklop kopališč podjetja Sava Hotels & Resorts in so v neposredni bližini Golf igrišča in centra mesta Ptuj. So odličen kraj za družinske počitnice in mi se že veselimo, da bomo v naslednjh mesecih
prvič bivali tudi v Hotelu Primus ter preizkusili ponudbo. Trenutno poteka nagradna igra, v kateri lahko osvojite družinske zimske počitnice v termah Sava Hotels & Resort in morda lahko pridete ravno na Ptuj. Pokukajte in sodelujte TUKAJ, ker gre za res odlično priložnost.

8. Kam se odpraviti, ko dežuje? Če ste na Ptuju ravno v času, ko dežuje, potem imate možnost, da se odpravite na kopanje v Terme Ptuj (kot že omenjeno; tudi enodnevno kopanje je odlična sprostitev), v kakšnega od nakupovalnih centrov (Qlandia, Qcenter, Mercator center itd.) ali pa obiščete družinski center Bodidobro, če je vaš obisk Ptuja čez teden, v dopoldanskem času. Tudi Restavracija de Poncho, ki sem jo omenila zgoraj, je primerna za obisk v dežju, saj ima notranja igrala za otroke.

Upam, da vam vodnik vsaj malo koristi. Sigurno sem še kaj pozabila, zato za natančne informacije pokukajte še na splet in si priskrbite zemljevid mesta. Morda se srečamo, hihi.

Z ljubeznijo, Mama.


Na fotografijah imata Aljaž in Zara oblečeni kapici iz trgovine Zara in bundici iz spletne trgovine Next. Zarine kavbojke so iz Next-a, Aljažev spodnji del trenirke pa iz Zare. Čevlji so Superfit. Jakobova kapica z zajćjimi ušesi je ročno delo Medooza in je res nekaj posebnega. Otroški voziček je Stokke Trailz in je oblečen v Stokke Winter Kit Bronze Brown, prav tako pa je v tej barvi tudi zimska vreča. Moji čevlji so Sorel, kavbojke, parka in kapa pa so iz Bershke.

X