Dojenčkov dnevnik: 7. mesec

Dojenčkov dnevnik: 7. mesec

Občutek imam, da je bil sedmi mesec daleč najbolj pester. Zgodilo se je toliko novega, da sem še sama komaj dohajala. Žal vse stvari niso bile samo dobre, ampak je bilo kar nekaj tistih manj prijetnih. Kot mama treh otrok sem te trenutke seveda pričakovala, a še vedno sem bila presenečena nad tem, kako zelo so si otroci med seboj različni. Res sem mislila, da sem doživela že vse, ampak je Jakob pokazal in dokazal, da se motim in da je on spet nekoliko drugačen, kot njegova bratec in sestrica. Moram reči, da je z vsakim izmed njih po svoje zanimivo in nikoli dolgočasno. Skupaj smo ena luštna pisana druščina, mama pa bo v roku desetih let sigurno imela same sive lase, hihi.


7. MESEC (20. november – 20. december)

Teža in velikost: Točne teže in velikosti ne vem, ker nisva imela sistematskega pregleda, a banjica Aquascale kaže, da ima približno 7700 g.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v sedmem mesecu? Sedmi mesec je bil tisti, ko se je Jakobu ritem nekoliko porušil, zaradi rasti zobk. Že prejšnje mesece se je kdaj zgodilo, da je bil kakšen dan popolnoma drugačen od drugih, ga je kaj mučilo, ni spal ipd. Ta mesec je bilo pa večino meseca tako, da je čez dan težje zaspal in ga je bilo tudi težje odložiti. Včasih je spal samo kakšnih 15 minut ali pa je spal le na rokah, pa potem samo v vozičku ali v avtu. Nikoli nisem vedela, kako bo in kdaj bo spal. Tudi zvečer je težko zaspal. Zadnja dva tedna, ko je imel še vročino, sem ga imela večino časa pri sebi, včasih celo v nosilki ali pa sem ga nosila gor in dol, ker ga nič ni pomirilo in uspavalo. Kar se tega tiče, je to bil zagotovo najbolj naporen mesec (morda je bil tako naporen le še prvi mesec, ko je imel krče in preden smo ugotovili, katera živila mu delajo težave). Res sem težko usklajevala še skrb za otroka, gospodinjstvo, blog in Nosečkin ter Dojenčkov dnevnik.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Najbolj zadovoljen in umirjen je na svežem zraku, v vozičku. Doma je bil najraje v naročju in opazoval bratca in sestrico ter se dotikal predmetov in/ali igrač, ki so mu bile nove ali posebej zanimive. Kadar naleti na kakšno igračo, papir, kuhinjski pripomoček ali drugo stvar, ki ni ravno za za njega, se mu očke zasvetijo in takoj se požene za njo. Najbolj mu je všeč papir, ki šumi in drugi materiali, ki oddajajo različne zvoke ter barvice, ki jih seveda vztrajno pobiramo s tal, da jih ne bi dosegel. Še vedno je zelo umirjen tudi med kopanjem.

Najljubša igrača: Trenutno so mu najbolj zanimivi Aljaževi avtomobilčki, različne kocke in grizala, žirafica Sophie in Hevea igrače za v vodo.

Najljubša pesmica/uspavanka: Jaz sem mala roža (v bistvu sploh ne vem, če je tako naslov pesmi, jo pa velikokrat prepevam vsem trem otrokom).

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Ta mesec je bilo najlepše, ko smo skupaj praznovali Zarin rojstni dan. Prav tako je najlepše, ko se skupaj odpravimo na kakšen sprehod, ko skupaj beremo ali pa ko skupaj sedimo za mizo in jemo. To, da Jakob pri vsem tako lepo sodeluje, je zame en tak “reality check”, ker mislim, da se sploh ne zavedam, kako zelo hitro raste. Lepo ga je opazovati, kako postaja vedno bolj živahen, radoveden in nasmejan fant. To, da se je 9. decembra začel še plaziti, je skupne trenutke in skupno igro še polepšalo.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najtežja je bila njegova prva vročina, ki jo je dobil 4. decembra in je trajala približno dva dni. Da si je opomogel, je potreboval še kakšen dan več. Tudi goste hrane v tem obdobju poje veliko manj, čeprav sva pred tem imela že tri obroke goste hrane in se vmes niti ni želel dojiti. Naporno obdobje je žal trajalo cel mesec in se je končalo šele takrat, ko je dobil zobek. Zobek je dobil 23. decembra, a to spada že v 8. mesec starosti.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bomo spominjali skupnih popoldnevov, ki smo si jih, v tem adventnem času, še polepšali z nalogami iz adventnega koledarja. Vzeli smo si nekaj več trenutkov drug za drugega in se trudili na tak način pripraviti na božični in novoletni čas, ki ga trenutno preživljamo zelo mirno. Za vedno se bom tudi spominjala kako zelo je Jakob postal radoveden in kako hitro je osvojil plazenje po trebuščku, ki mu omogoča, da nam je ves čas za petami.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Njegov iskriv pogled, ko zagleda nekaj prepovedanega in se trudi, da bi to dosegel in se do tega priplazil; to kako rad udarja s predmeti ob tla, da sliši zvok; prve poljubčke, ki sem jih deležna vsakič, ko ga crkljam in božam ter se počuti še posebej ljubljenega in sprejetega; to, kako včasih joka, ko pride v neznano okolje in k ljudem, ki jih redko vidi in potem spet drugič, ko se v neznanem okolju smeji in ne pokaže nobene stiske (res ne vem od česa je to odvisno); kako me išče s pogledom, ko ga v rokah drži nekdo drug in kako mu je v mojem naročju vedno prijetno (včasih prav olajšano zavzdihne, hihi).

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica se še nista navadila na to, da se Jakob zdaj že plazi in da morata določene manjše igračke pospraviti tako, da jih ne doseže. Čeprav po eni strani postaja vedno bolj zanimiv za igro in so radi skupaj, ju hitro pri čem zmoti in jima kakšne igrače zameša, podre kašen stolp iz kock ali kaj podobnega, kar pa jima ni ravno všeč. Kljub temu se še vedno dobro razumejo in se imajo zelo radi. Tudi Jakob iskreno pokaže veselje, kadar prideta domov iz vrtca ali k njemu v sobo ter začne mahati z rokicami in nogicami in se smejati. Zara ga še vedno stiska in poljublja in premika sem ter tja, pa ga to po večini sploh ne moti. Ker zdaj že veliko razume, se odzove na svoje ime, ju poišče s pogledom in za njima ponavlja določene kretnje in obrazne izraze, se velikokrat iz srca nasmejimo.

Pomembni mejniki tega meseca: Prva vročina, začel se je plaziti po trebuščku, odzove se na svoje ime in poišče mene, Tomija in Zaro ter Aljaža, v roke mu uspe prijeti majhne in velike predmete, jih prestavlja iz ene roke v drugo, daje v usta, z njimi udarja, jih meče na tla, jih dviguje v zrak, drži dve igrači na enkrat, plazi za igračami, ki se mu odkotalijo ali za avtomobilčki, ki jih sam poriva naprej, občasno se opre na komolce in kolena, v roki si drži košček kruha in ga je, prvo “mama” obdobje, ko želi samo mene itd.

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob na fotografiji nosi slinček/rutico Anagela, bodi iz H&M-a, ANTISLIP hlačke iz spletne trgovine Moja mala sobica in mokasinke Mia&Mika. Igralna podloga je iz otroške trgovine Silly.

X