Nosečnica v tretjem trimesečju (27.-40.teden)

Home / Uncategorized / Nosečnica v tretjem trimesečju (27.-40.teden)

Tretje trimesečje je nekako čas, ko nosečnica opravlja zadnje priprave na prihod novorojenčka, kot so pranje in likanje majhnih oblačil in se hkrati tudi najbolj aktivno pripravlja na porod. Dobro je, če nosečnica v tem obdobju ostane čimbolj mirna in sproščena ter se osredotoči nase in na novo življenjsko vlogo, ki jo čaka. Naloga je vse prej kot enostavna, tudi zaradi velika trebuščka, ki je zdaj že velikokrat v napoto in drugih nosečniških tegob, ki se pojavijo tik pred rojstvom otročka.

Na kaj moramo biti nosečnice pozorne v tretjem trimesečju in katere so naše zadnje priprave ter obveznosti pred porodom?

  • Udeležimo se predavanj v Šoli za starše ali kakšnega drugega predavanja v povezavi s pripravami na porod in starševstvo. Možnosti je veliko. Obiščemo lahko tudi porodnišnico.
  • Še vedno lahko obiskujemo vadbo za nosečnice in si pridno negujemo kožo, ki je zdaj že zelo raztegnjena ter potrebuje veliko vlage. Hkrati smo že pozorni na to, kolikokrat na dan začutimo premike otročka (našteti jih moramo vsaj deset v različnih obdobjih dneva). Število gibov si lahko tudi zapisujemo in se po potrebi posvetujemo z izbranim ginekologom ali obiščemo porodnišnico.
  • Različnih zdravniških pregledov je v tretjem trimesečju več, zato se jih potrpežljivo udeležujemo. Na eno mesto si shranimo vse izvide, dokumente, materinsko knjižico in napotnico za v porodnišnico ter napišemo porodni načrt (Nosečkin dnevnik je kot nalašč za shranjevanje vsega omenjenega, pa še zelo lepo izgleda).
  • Nadaljujemo s pripravami, s katerimi smo začele že v drugem trimesečju.
  • Dokončamo otroško sobico ali kotiček namenjen dojenčku. Končno lahko pripravimo tudi malenkosti, kot so posteljnina za novorojenčka, vrtiljak in kakšno drugo igračko ali ninico, igralno podlago (vse omenjene stvari rada pred uporabo operem in kar se da tudi polikam) idr. (seznam stvari, ki jih potrebujemo za novorojenčka najdeš tudi v Nosečkinem dnevniku, dnevniku za nosečnice, ki te spremlja od začetka do konca nosečnosti in ti pomaga pri pripravah in ohranjanju spominov).
  • Preverimo tudi, koliko je naše stanovanje varno za dojenčka (vtičnice, robovi, ostri predmeti na dosegu roke, nezavarovane stopnice ipd.) in premislimo kako ga bomo zavarovali, da bo dojenček lahko varno raziskoval svet okoli sebe (to se seveda ne bo zgodilo takoj po rojstvu).
  • Lotimo se pranja in likanja oblačil za novorojenčka ter jih zložimo v omaro ali na previjalno mizo (odvisno od prostorskih možnosti). Pri pranju je morda dobro upoštevati, da uporabimo nežen pralni detergent, namesto mehčalca pa lahko uporabimo kar alkoholni kis. Tetra plenice, tetra majice, povijalne plenice ipd. peremo na 90 stopinj celzija. Bombažne stvari lahko operemo na 60 stopnij celzija, tiste malo bolj občutljive stvari pa na 40 ali 30 stopinj celzija (moja izkušnja).
  • Zdaj je zadnji čas, da se odločimo za nakup vozička in ga tudi sestavimo ter preizkusimo v praksi. Pomembno je, da vemo kako se voziček zloži, kako nanj namestimo jajčko/lupinico in druge dodatke, kako delujejo zavore, kako se napihnejo kolesa v primeru, da spustijo (če; to je odvisno od vozička), kje ga bomo hranili (problem stanovanjskega bloka), kako ga očistimo ipd. Meni osebno je najpomembneje, da pripravimo avtosedež, torej lupinico. Če ima le-ta isofix podstavek je dobro, da pogledamo, kako se celoten sistem namesti v avtomobil, kako se pripravijo pasovi, kako se notri zapne novorojenčka ipd. Ne pozabite, da bo lupinica v uporabi takoj ob odhodu iz porodnišnice, ko ne bo veliko časa za učenje in nameščanje.
  • V tretjem trimesečju je tudi čas, da zraven vseh nakupljenih oblačil in opreme, kupimo še kozmetiko za novorojenčka, pleničke in druge potrebščine, ki jih bomo po porodu potrebovale zase ali za otroka (o tem bom več napisala v dveh ločenih objavah). 
  • Ko smo nakupile vso kozmetiko in potrebščine zase in za otroka ter izbrale oblačila, ki jih bova imela oblečena domov iz porodnišnice, je čas, da si pripravimo torbo za v porodnišnico. Jaz si pripravim dve torbi. V eno dam potrebščine, ki jih bom potrebovala v porodni sobi in med bivanjem v porodnišnici, v drugo pa stvari, ki jih mora kasneje prinesti partner (več o seznamu za v porodnišnico izveste v Nosečkinem dnevniku, prav tako pa bom o tem napisala še kakšno objavo).
  • Izberimo pediatra za svojega otročka in ga pokličimo ter rezervirajmo svoj termin. Če veste, da ima pediater, ki ga želite, gnečo in sprejema omejeno količino novih pacientov, to naredite čimprej. Če slučajno pozabite, morate to urediti takoj po porodu.
  • Določene dokumente, povezane z rojstvom, porodniškim in očetovskim dopustom ipd., lahko uredimo že 60 dni pred PDP-jem. Vsekakor je pametno, da si vse pripravite, oddate vloge in kasneje samo sporočite datum rojstva in oddate še kakšno drugo dokumentacijo, ki je pred tem niste mogle (priznam, da sem že malo pozabila, tako da me tiste, ki ste se s tem pred kratkim ukvarjale, lahko opozorite, če sem kaj zapisala narobe in če je kakšna sprememba v povezavi s tem).
  • Če imate starejše otroke, se z njimi o rojstvu zagotovo že kaj pogovarjate. V tretjem trimesečju pa je tudi pravi čas, da si poiščemo varstvo za otroke, če so ti še manjši in ga potrebujejo, za čas, ko bomo v porodni sobi ali za celoten čas, ko bomo v porodnišnici.
  • Pomirjajoče je tudi, če v tem zadnjem obdobju generalno počistimo stanovanje (najbrž nekaj časa po porodu o tem sploh ne boste razmišljale, vsaj jaz nisem, hihi), pripravimo kakšen zamrznjen obrok za svojo družino (juhice, enolončnice, omakice, tudi kakšne slivove cmoke, kruhove cmoke, njoke itd.), kupimo kakšno toaletno potrebščino več (toaletni papir, robčki, detergent za perilo, pomivanje posode ipd.), plačamo račune, ki jim rok plačila zapade v času predvidenega datuma poroda, vrnemo knjige v knjižnico, pripravimo kakšno aktivnost za starejše otroke, da se bodo zamotili prve dni po prihodu iz porodnišnice, medtem ko bomo imele veliko dela z dojenjem, previjanjem in okrevanjem ipd.
  • Bliža se konec nosečnosti, zato izkoristimo še zadnje trenutke s trebuščkom, ga vsaki dan malo pobožajmo in ga tudi kaj pofotografirajmo. Lahko se odločimo za profesionalnega fotografa ali pa nas fotografira kar partner oz. kakšen drugi član družine ali prijatelj (je luštno, če sta oba s partnerjem na fotografijah in pa otroci, seveda, če jih že imata). To bo sigurno lep in večen spomin na obdobje nosečnosti.
  • Oddahnimo in spočijmo se. Vzemimo si nekaj časa samo zase, obiščimo frizerski in lepotni salon, poglejmo si svoj naljubši film in preberimo svojo najljubšo knjigo. Seveda ni nujno, da zato po porodu ne bo časa, ampak nikoli ne veš, kakšen bo tvoj otrok in kako se boš počutila. Morda boš utrujena in boš raje izkoristila vsak prosti trenutek za spanje, zato je zdaj pravi čas, da si napolniš baterije in se obdaš z vsemi najljubšimi stvarmi.
  • Tudi s partnerjem se lahko odpravimo še na kakšen zmenek in si vzamemo nekaj časa samo drug za drugega. Lahko se odpravimo na kakšno večerjo, v kino, na kakšen izlet ali pa si večerjo in romantičen večer pripravimo kar doma.
  • S prijateljicami se lahko odpravimo na kakšno kavo (sok, čaj, tortico) več, lahko pa se tudi odločimo in si pripravimo Baby Shower. Morda te bodo pa presenetile kar tvoje prijateljice. To je vsekakor zelo dobrodošla sprostitev.

Pred časom sem poiskala vsa oblačila od Aljaža in Zare, ki bodo prišla v poštev za novorojenčka in prejšnji vikend smo si vzeli čas, jih skupaj pregledali in začeli s pranjem in likanjem. Otroka sta izrazila željo, da bi tudi pri teh pripravah sodelovala, zato sta dobila nalogo, da mi pomagata oblačila sortirati po barvah in jih prenesti v pralni stroj (perem po eno barvo skupaj). Všeč jima je bilo, ko sem rekla, da so to v bistvu njuna oblačila, ki sta jih že prerastla in jih bosta zato posodila bratcu. Aljaž si je želel obleči en puloverček, ampak je videl, da nima smisla, ker mu je res premajhno, haha. Potem sta med sortiranjem oblačil po barvah, začela tudi z zlaganjem in ugotovila, da je majhna oblačila veliko lažje zložiti, kot njuna, ki so že večja. Seveda jima nikakor nisem mogla razložiti, da jih ne rabita zlagat, ker pride to na vrsto takrat, ko so že oprana in zlikana ter pripravljena za otročka. No, jih bosta pač zložila še enkrat.

Lepe priprave vam želim!

Z ljubeznijo, Mama.

X