Organizacija previjalne mize in potrebščine za novorojenčka

Home / Uncategorized / Organizacija previjalne mize in potrebščine za novorojenčka

Danes sem želela napisati praktično objavo o potrebščinah za nego, ki jih potrebujemo za novorojenčka. Glede na to, da moj Nosečkin dnevnik vsebuje tudi seznam stvari, ki jih potrebujemo za novorojenčka, sem želela izhajati iz tega seznama ter ga obrazložiti in dopolniti po svoje, zato bodo osnovne stvari, ki se znajdejo na moji previjalni mizi zapisane z debelim tiskom, obrazložitve, dopolnitve in dejanski izdelki, pa bodo zapisani z normalno pisavo. Upam, da se boste znašle in da bo objava koristila vsem bodočim in novopečenim mamicam.

Na previjalni mizi ali v neposredni bližini imam pripravljene naslednje potrebščine za novorojenčka (predvsem takšne za kopanje, nego in previjanje):

  • previjalna podloga in prevleka za previjalno podlogo ter podloge za enkratno uporabo; previjalno podlogo, ki jo imam na previjalni mizi sem kupila pred kratkim, ker je bila prejšnja že dokaj uničena (plastika se je ob straneh raztrgala), oblekla pa sem jo v navadno belo prevleko za previjalno podlogo. Oboje sem kupila v Pikapolonici. Podloge za enkratno uporabo sem kupila v Müller-ju in jih bom uporabljala, ko bom previjala ponoči v spalnici, kjer nimam previjalne mize, ampak samo kotiček z osnovnimi potrebščinami (na začetku se pač zgodi, da je novorojenčka kdaj potrebno previti tudi ponoči), kakšno bom imela tudi v previjalni torbi, čeprav imam tudi takšno trajno podlogo “to go”, ki je ponavadi zraven vsake previjalne torbe in pa pod novorojenčka jo bom podložila, ko bo recimo nagec na tleh med igro ipd., da ne rabim skrbet, da bi bilo vse polulano.

  • bombažne (tetra) plenice; vedno si pripravim določeno količino (cca. 20 kom) navadnih, belih tetra plenic to.to iz Tosame, ki jih potem uporabljam po potrebi. Pri Aljažu sem žal morala kar nekaj časa široko previjati, pri Zari pa manj, ampak imam občutek, da v našem kraju še zelo radi predlagajo široko previjanje, četudi so kolki normalno razviti. Bom videla, kako bo zdaj. Te pleničke uporabljam tudi za podiranje kupčkov, občasno pri umivanju, kot podlago itd. Imam pa tudi nekaj večjih (70*70cm) Aden+Anais pisanih tetra plenic iz spletne trgovine Gozdna Vila, ki jih uporabljam kot podlago, za štručkanje, tudi za v voziček, v posteljici itd.

  • plenice za široko povijanje; s tem so mišljene bombažne povijalne plenice, s katerimi fiksiramo tetra plenice pri širokem povijanju. Mislim, da imam vsega skupaj štiri takšne plenice.
  • plenice za enkratno uporabo ali pralne plenice; vaša izbira je odvisno od vaših želja in potreb. Jaz sem izbrala plenice za enkratno uporabo znamke Müller Beauty Baby, ki jih je do pred kratkim uporabljala tudi Zara. Pri obeh otrocih sem preizkusila različne znamke (Pampers, Huggies, Babylove iz dm-a, Lumpi iz Mercatorja itd.) in bila v zadnjem obdobju najbolj zadovoljna z Beauty Baby, zato sem te kupila tudi za novorojenčka. Kupila sem en paket št. 1 in en paket št. 2, ostalo pa bom sproti.
  • vlažilne robčke (voda+krpice); tukaj moram omeniti, da sem kupila to.to vlažne otroške robčke sensitive bolj za rezervo in za v previjalno torbo (potovalno pakiranje), saj nameravam doma uporabljati vodo in krpice. Ko sem bila noseča z Zaro sem kupila CheekyWipes robčke v kompletu in jih bom uporabljala tudi pri Jakobu. Seveda pa si lahko sproti pripravljate svežo, toplo vodo in pa recimo to.to bombažne tetra krpice, kar bo za občutljivo novorojenčkovo kožo sigurno bolje, kot kupljeni vlažilni robčki. Kasneje pa po želji in potrebi.
  • odejice; prva dva otroka sta bila rojena sredi zime, zato sem takrat kupila kar nekaj odejic (rahla obsedenost z odejicami, priznam), ki sem jih zdaj zavila in pospravila v košaro na previjalno mizo (to še niso vse, hihi). Vem, da jih bom zdaj, vsaj na začetku, uporabljala manj, ker bo poletje, ampak takrat sem imela kakšno za na tla, da se je lahko otroček na njej igral, za štručkanje, za v posteljico, zibko, v voziček in za v avto itd. Sigurno bom tudi tokrat našla način, da jih uporabim. sem pa bila zelo pridna in sem za Jakoba kupila samo eno novo in mu jo že nastavila v posteljico.

  • dudo; jaz sem si za vsakega otročka pripravila kakšno dudico, ki pa je nisem jemala s seboj v porodnišnico, ampak sem jo otroku ponudila, ko sem videla, da bomo težko brez. Aljaž je ni sprejel, Zara pa jo je sprejela, ko je bila stara približno 14 dni. Tudi tokrat sem si pripravila dudo znamke Hevea, s katero smo bili zelo zadovoljni in ki ima, meni osebno, zelo simpatičen izgled, čeprav sem slišala marsikatero pripombo glede velikosti, hihi.
  • trakec za dudo; tudi pri trakcu sem izbrala znamko Hevea.
  • mandljevo olje za nego otroka; pri kozmetiki za otročke raje uporabljam manj kot več, ampak kljub temu obstaja nekaj osnovnih izdelkov za nego novorojenčka, dojenčka in otroka, ki jih bom uporabljala (nekatere pogosteje, kot druge) in ki jih priporočam. Izbrala sem kozmetiko Lekobeba, saj sem nekaj Lekosovih izdelkov preizkusila že med nosečnostjo in sem bila z vsemi zelo zadovoljna. Mandljevo olje bom uporabljala za nego novorojenčkove kože po kopanju (ravno tako se lahko kakšna kapljica olja kane v vodo pri kopanju, da se koža ne izsušuje), morda pa mi bo koristilo tudi pri temencah (z nekaj kapljicami pomasiram lasišče, malo pustim, razčešem in tako odstranim temenca pred umivanjem las). Ravno tako imam doma vedno na zalogi Kremo za otroško nego, ki jo uporabljam tudi za starejša otroka in se še posebej odlično obnese v vetrovnem vremenu in mrazu (več si lahko preberete v moji objavi TUKAJ). Pripravila sem si tudi Vetrovno mazilo in Vetrovne kapljice Lekobeba, ki ju bom uporabljala po potrebi.

  • milo in šampon za občasno uporabo; izbrala sem trdo milo Babylove iz dm-a in šampon Mustela proti temencam.
  • mazilo za ritko; izbrala sem Kremo za ritko Lekobeba, ki jo bom uporabljala za vsakodnevno nego kože okoli ritke in spolovil in ki bi naj preprečevala plenični izpuščaj ter hkrati pomagala, če je koža že razdražena in pordela. Po potrebi bom uporabila tudi Hladilno mazilo, ki je še nekoliko bolj mastno in preprečuje, da bi urin in blato razdražila občutljivo kožo pod pleničkami.
  • bombažno vato; izbrala sem to.to kroglice vate, ki jih bom uporabljala za umivanje obraza in ostalih občutljivih delov telesa, kjer je dobro, da uporabimo mehko vato in pazimo na to, da ne uporabimo en kos na večih mestih (pri občutljivih delih telesa, kot so oči, popek; tudi pri spiranju s fiziološko raztopino ipd.).
  • fiziološko raztopino; kupila sem jo v lekarni (0,5 l, zraven pa še injekcijo za brizganje). Uporabljam tudi tisto v ampulah, recimo znamke Nivea, ampak redkeje oziroma odvisno od tega, zakaj jo potrebujem (če je to npr. za izpiranje vnetih oči, mi je všeč, da je v ampuli, ker je zagotovo sterilna).

  • aspirator za nosek; že od prvega otročka naprej uporabljamo Baby Vac, ki ga lahko kupite recimo v Müller-ju in s katerim smo zelo zadovoljni, ker res očisti vse in moram reči, da še nikoli nismo imeli večjih težav z zamašenim noskom, problemov z ušesi ipd. Marsikomu ni všeč, da za svojo delovanje potrebuje moč sesalca (lahko tudi z usti), ampak sama sem mnenja, da kar se mora, se pač mora in da je vedno potrebno premisliti in se odločiti za uporabo tistega, kar nam v danem primeru najbolj pomaga do zdravja. Dejansko otročku nič ne škoduje, morda pa izgleda in je malo neprijetno (dokler se ga otrok ne navadi).
  • termometer za telesno temperaturo,
  • termometer za vodo; ki ga tokrat ne bomo potrebovali, saj smo se odločili za Aqua Scale banjico iz spletne trgovine MiniMe, ki ima že vgrajen termometer za vodo. Le-ta ves čas, med kopanjem, meri in prikazuje temperaturo vode in zato je staršem veliko lažje slediti in zagotoviti primerno temperaturo.
  • škarjice za nohte,
  • mehko krtačo za lase,
  • palčke za ušesa; ker sem večino potrebščin za nego kupila v Tosamini trgovini, sem tam izbrala tudi to.to vatirane otroške palčke. Pozorni smo na to, da imajo palčke tisti del za čiščenje večji, kot palčke za odrasle.
  • banjico; kot sem že zapisala, smo izbrali otroško kad Aqua Scale in komaj čakam, da jo tudi preizkusimo in da lahko o njej tudi kaj zapišem, ker me ogromno mamic sprašuje o tem, zakaj smo se za njo odločili in kaj vidim kot prednost te banjice.
  • veliko otroško brisačo s kapuco; ker oba otroka še vedno rada uporabljata te otroške brisače s kapuco, smo za Jakoba kupili dve novi v Ikei. Te so ravno dovolj velike in luštne za uporabo.
  • majhne brisačke ali tetra krpice za umivanje; omenila sem jih že zgoraj, pri previjanju, prav pa pridejo tudi za vsakodnevno nego telesa novorojenčka, umivanje obraza, pri kopanju, umivanju lask (rahlo zdrgnemo lasišče in s tem prav tako preprečimo nastanek temenc)…
  • koš za plenice; imamo kar navadnega iz Ikee;
  • slinčke; za prvo slinjenje naj bodo slinčki manjši, ker so tudi otročki zelo majhni in bi smešno izgledalo, če bi slinčki bili zelo veliki in podobni tistim za hranjenje (sliniti se ponavadi začnejo okoli drugega meseca starosti).
  • nogavičke,
  • copatke (na fotografiji vidite kartonasto škatlico Mia&MIka v kateri se skrivajo prvi copatki/mokasinčki za Jakoba),

  • rokavičke,
  • kakšno igračko; na police previjalne mize sem zložila tudi nekaj prvih igračk in grizal. Majhen mobile iz blaga s tremi živalicami smo kupili v Ikei, kvačkana srnica je ropotuljica iz otroške trgovine Silly, medvedek iz blaga je Recikliranček narejen iz Aljaževih oblačil (Zara ga še nima, nisem še bila tako pridna, da bi ga naročila, hihi) in ga lahko naročite pri Ziza, v košarici iz blaga pa imam še nekaj grizal, kot so Žirafica Sophie, grizalo Hevea, leseno grizalo želva MaMari, ki ima še trakec in zaponko idr., kar si lahko vse pogledate v spletni trgovini Gozdna Vila.
  • Na policah moje previjalne mize se najde še nekaj knjig (katere so moje najljubše za nosečnice in novopečene starše si lahko preberete TUKAJ), prenosna nočna lučka Pixie Beaba, ki sem jo kupila pred leti v Luškarni, nekaj osnovnih kosov oblačil, kot so bodiji, žabice, majičke na preklop, hlačke, pižamice idr. Na ta način sem prihranila nekaj prostora v omari, ki si ju bosta delila naša fanta, pa še vse imam na enem mestu.

Ker imam rada vse lepo zloženo, predvsem manjše stvari, ki se zlahka izgubijo ali dajejo videz neurejenosti, in ker ima moja previjalna miza samo police, nič predalčkov, sem si stvari zložila v pletene košare iz Jyska (kozmetiko, vlažilne robčke, vato, vatirane palčke, škarjice, mehko krtačo in druge podobne potrebščine za nego; tudi oblačila), košare iz blaga iz Tedija, ki po barvi in vzorcu pikic lepo pašejo v sobico (dudico, trakec za dudico, igračke in grizala, nosni aspirator, trdo milo in drugo, kar mi je pač prišlo pod roke) in pa v košaro iz Ikee (odejice). Trenutno sem si stvari na previjalno mizo zložila po občutku, ko pa jih bom vsakodnevno uporabljala, pa bom zagotovo še kaj premaknila in si uredila tako, da bom imela tiste najbolj uporabljene takoj na dosegu roke.

Mislim, da sem zajela vse najpomembnejše potrebščine in dodala vse pomembne povezave do strani, kjer lahko nakupite vse potrebno za novorojenčka, hkrati pa najdete vmes še kakšno drugo povezavo in predlog, tako da le skrbno preberite. Če se še karkoli spomnim, dodam in pa tudi ve mi lahko zapišete, če se je na vaši previjalni mizi znašlo še kaj drugega, kar je bilo za vas nepogrešljivo. Hvala! 😉

Z ljubeznijo, Mama.

X