Predlogi za igro z dojenčkom (0-3 mesece)

Home / Uncategorized / Predlogi za igro z dojenčkom (0-3 mesece)

Čeprav so dojenčki prve tri mesece še zelo majhni in bi najraje samo spali in jedli (in nekateri jokali, hihi), lahko čas, ko so budni, izkoristite za prvo igro. Ne gre za nič zakompliciranega, ampak za preproste “igre” in crkljanje preko katerega bo začel dojenček spoznavati svet, uporabljati svoja čutila, malo potelovadil in se počutil zeloooo ljubljenega. Takšno igro in crkljanje lahko izvajate med previjanjem, medtem ko ga držite v naročju ali ko ga odložite na tla (luštno je, če imate zanj pripravljen kotiček s kakšno debelejšo odejico ali igralno podlogo, zraven pa lahko dodate kakšen lok z igračami, kakšno ropotuljico ipd.). Če imate možnost, ga lahko slečete (Aljaž in Zara sta zimska dojenčka, zato sem ob takšni igri prostor bolj ogrela, da sta lahko bila nagca ali pa sem se z njima poigrala zvečer, pred kopanjem; zdaj pa so idealne temperature da so dojenčki čimmanj oblečeni), da bo bolj svoboden, da se bo lažje premikal in več občutil. Z igro lahko začnete kadarkoli po rojstvu, ko se vam bo zdel pravi čas. Ne vem, ali samo meni tako hitro minevajo ti tedni in meseci, ampak naš Jakob se mi zdi že tako velik in dojemljiv, da se zelo rada poigrava, hkrati pa večkrat sodelujeta tudi Aljaž in Zara. Napisala vam bom nekaj iger, ki so primerne v prvih treh mesecih. Tako sem se igrala že z Aljažem in Zaro in na ta čas imam zelo lepe spomine. Po mojem mnenju se otroček in mama na takšen način tudi spoznavata in zbližata. Nekaj teh iger sem zasledila v različnih knjigah, morda kje na spletu ali pa jih je name prenesla moja mami, ki se je tako igrala z mano in mojo sestro ter bratom (najbrž jih veliko že poznate, nekaj jih bo tudi v naslednjih objavah).

Predlogi za igro z dojenčkom (0-3 mesece):

  • Telovadba z nogicami in rokicami. To največkrat počneva med previjanjem, in sicer najprej “kolesarim” z njegovimi nogicami, potem jih izmenično premikam gor in dol ter nato še skupaj navzgor proti trebuščku in dol. Nadaljujem z rokicami. Najprej z obema skupaj gor in dol ter ga zraven sprašujem: “Kako si velik?” (gor) in potem še: “Kako si majhen?” (dol). Na koncu mu rokice še razprem in jih dam skupaj, večkrat. Všeč pa mu je tudi, če primem njegove dlani in z njimi zaploskam (to narediva ponavadi na koncu in skoraj vedno se zraven tudi smeji, hihi).
  • Igranje skrivalnic. Skrivalnice za dojenčke izgledajo tako, da se skrijemo za svoje dlani in jih razpremo ter mu rečemo: “Kuku!” ali pa morda “Buuuu!”. Včasih si na oči položim njegova stopala in jih potem razprem ter rečem enako: “Kuku!”.
  • Deljenje poljubčkov po celem telesu. Najraje na svetu poljubljam njegova stopala, si pa vsaki dan vzamem tudi čas, da mu poljubčkam še trebušček, rokice, nogice, vrat in lička… Torej celo telo, hihi. Ni lepšega, kot mehka, dišeča in topla dojenčkova koža. Mislim, da dotikov in poljubov ni nikoli preveč.
  • Razpiranje dlani in “križ, kraž kralj Matjaž”. Ker dojenčki prve mesece stiskajo dlani skupaj, jih je včasih kar težko razpreti. Pomagate si lahko tako, da ga požgečkate po zunanji strani dlani in ko jih lepo razpre, ga lahko malo pobožate ter mu pokažete igrico “križ, kraž kralj Matjaž”. Če imate tudi starejše otroke, jim bo všeč, če boste tudi njim naredili “križ, kraž” ali če boste dovolili, da ga oni narediju dojenčku.
  • “Biba leze, biba gre”. Še ena igrica, ki bo všeč tako dojenčkom, kot tudi starejšim otrokom. Zelo priporočam knjigo Biba buba baja (objava TUKAJ). Gre za eno tistih knjig, ki jo boste brali leta in leta ter bo koristna za vašega dojenčka, malčka in starejšega otroka (odlična za skupno igro bratcev in sestric).
  • Petje pesmic. Včasih pojem otroške pesmice kar mimogrede, medtem ko kaj počnem (previjam, oblačim, ko ga želim pomiriti), včasih pa si vzamemo nekaj trenutkov samo zato, da skupaj kaj zapojemo. Zelo radi pojemo tudi v avtomobilu, da nam na dolgih vožnjah ni dolgčas. V poštev pridejo tudi različni CD-ji s pomirjajočo glasbo, uspavankami in otroškomi pesmicami.
  • Masaža. Ker ne poznam pravilnih prijemov, si v knjižnici izposodim knjigo o masaži dojenčka (objava TUKAJ) in potem ga ob kakšni priložnosti, na primer pred kopanjem (po kopanju je preutrujen), malo pomasiram. Redno pa masiram trebušček, kar mu pomaga pri krčih (odkar ne jem mleka in mlečnih izdelkov jih skoraj ni, jupi). Babica h kateri sva hodila na Bownovo terapijo izvaja tudi masažo za dojenčka in te je nauči, ampak se za to zaenkrat še nisem odločila.
  • Pogovor, različni obrazni izrazi, kazanje jezika (tukaj se dobro odrežejo tudi starejši otroci, hihi), posnemanje živali ipd. Vse to počnem mimogrede, ko ga držim v naročju ali ko ga položim na svoje noge, tako da ima glavico na kolenih, nogice pa skrčene pri mojem trebuhu. To se mi zdi ravno prava razdalja, da lahko nemoteno opazuje in posluša, kaj počnem, in z veseljem mi vrača nasmeške ter se trudi, da bi tudi on kaj povedal.
  • Igranje s prstki. Kar nekaj pesmic je, ki spodbujajo igro z majhnimi prstki. Primer:

Ta pravi: »Pijmo!«
Ta pravi: »Jejmo!«
Ta pravi: »Kje bomo pa vzeli?«
Ta pravi: »V mamini skrinji.«
Ta pravi: »jaz bom pa mami vse povedal.«
Potem so ga pa tepli: »kc, kc, kc.«

  • Igra z igračami, igralnim lokom, ogledalom, ropotuljicami ipd.. Prve tri mesece bo dojenček samo opazoval igračke ter se jih morda dotaknil, ne bo pa jih prijel v roke. Trenutno mu takšne igračke za dojenčke še samo pokažem, da jih lahko opazuje in zadnje dni se jih je začel tudi dotikati (star je dva meseca). Nekaj imava navadnih plišastih igračk, nekaj takšnih, ki šumijo in so malo večje, pa nekaj manjših ropotuljic in ogledalo, ki mu ga najraje nastavim na igralno podlago, ko pase kravice. Zelo aktualni so tudi igralni lok in različni mobile, ki jih opazuje. Leseni igralni lok in mobile smo kupili v Ikei. Prvi mesec mu je bil najbolj všeč mobile nad previjalno mizo, zdaj pa so mu najbolj všeč različne ropotuljice (vedno jih imam tudi v previjalni torbi). Igrava se tako, da mu jo najprej pokažem in nato “poružim”, da se sliši zvok. Ko jo opazuje, jo najprej premikam v desno stran, da ji sledi s pogledom in glavico, potem v levo stran in še navzdol ter navzgor. Zdaj se že odziva tudi na zvok, zato se obrne proti ropotuljici, če z njo “poružim” in jo poišče s pogledom. Prav tako se vsem igračam nasmiha, še najbolj pa svojemu odsevu v ogledalu sovica Grete, ki ga najdete v otroški trgovini Silly, prav tako pa najdete tam tudi Pusling igralno podlogo, ki jo vsakodnevno uporabljamo in njegovo (in mojo) najljubšo ropotuljico srnico. Imajo res luštne in kakovostne igračke za dojenčke in malčke, zato velikokrat pokukam v njihovo spletno trgovino. Kadar je nagec, položim na igralno podlogo še previjalne podloge za enkratno uporabo.

Mislim, da sem opisala vse najine in naše najljubše igrice, za prve tri mesece. Prijetno igranje in crkljanje vam želim ter se priporočam za kakšen dober predlog.

Z ljubeznijo, Mama.


Hvala trgovinici Silly za krasne igračke za dojenčka. Še posebej priporočam ogledalo. Jakob se včasih zabava z opazovanjem svojega odseva, spet drugič pa ga v smeh spravijo oči simpatične sovice. Pokukajte še na njihovo Facebook stran Silly ali Instagram (če tudi vi radi gledate luštne fotografije).

X