Trenutno beremo (knjige za otroke), 4. del

Trenutno beremo (knjige za otroke), 4. del

Zara, vse do pred nekaj tedni, ni nikoli dolgo zdržala zraven knjig, pravljic in zgodbic. Velikokrat se je umaknila in čez čas prišla nazaj ali pa je raje poslušala pesmice in krajše zgodbe. V zadnjem mesecu se je situacija spremenila. Ima nekaj svojih najljubših knjig in zgodbic, ki jih redno prebiramo in zelo sem vesela, da se vedno večkrat zgodi, da je ona pobudnica branja. Za knjigami preživi vedno več in več časa (Aljaž od nekdaj rad bere, tudi ure in ure bi lahko sedel za knjigami, čeprav je drugače zelo živahen fant). Tako zelo sem vesela, da ne bere zato (saj vem, da dejansko samo posluša, haha), ker vsi beremo, ampak ker to želi, da sem enostavno morala zapisati nekaj njenih najljubših knjig. Zanimivo je, ker sta kar dve knjigi o trmi. Zara je trenutno v tem posebnem obdobju “trme”, ki še kar traja in traja in zanimivo je, da ji teh knjig nismo namenoma podtaknili, ampak jih je našla sama in jih ves čas prebira. Najbrž se v njih najde, se poistoveti s karakterjem (zajček Matevž je eden njenih najljubših že nekaj mesecev, pred tem je bila aktualna druga knjigica iz zbirke) in ji je potem morda lažje. Morda bo všeč tudi vašim “threenagerjem”, čeprav ne delajo ravno čudežev, a kakšno čustvo je pa le lažje predelati, hihi.

1. Melje, melje mlinček, avtorica Anje Štefan. Obožujem vse, kar spiše pisateljica in pesnica Anja Štefan in jo globoko občudujem ter spoštujem, zato sem navdušena, da so njene zgodbice všeč tudi Zari. Že prej smo jo veliko prebirali, a v zadnjih tednih je na sporedu skoraj vsaki dan. Tudi Aljaž se čisto nič ne pritožuje. To, da se otroci nekaterih zgodb stežka naveličajo, mi je tako prisrčno, da me čisto nič ne moti, da nekatere od njih znam že skoraj na pamet.

2. Gugalnica za vse, avtorica Anja Štefan. Še ena knjiga zgodbic pisateljice in pesnice Anje Štefan, s katero ne morete zgrešiti, če iščete zanimive, zabavne, poučne in jezikovno bogate zgodbe. Mislim, da nam je ta knjiga še celo ljubša od prejšnje in je vsekakor ena tistih, ki jih morate imeti doma.

3. Ne, ne bom, avtorica Marie-Isabelle Callier. Gre za poučno knjigo o nagajivi in trmasti punčki in mislim, da je Zari všeč ravno zato, ker jo Eli spominja na njo. O tej zgodbici se rada pogovarja tudi takrat, kadar je ne beremo. Sprašuje o tem, zakaj Eli kriči, zakaj je v zgodbici zmaj, ponavlja stavke iz knjige (ja, enkrat mi je celo rekla, da hoče drugo mamo, takšno prijazno; gre za stavek iz knige, ufff) ipd. Dobro se mi zdi, da knjiga sproži debato o čustvih, o tem, kakšno je primerno vedenje in o tem, kako izražamo čustva. Kupili smo jo pred leti za Aljaža, ko je bil ravno v tem obdobju, a njega takrat ni navdušila in priznam, da se tudi meni takrat ni zdela nič posebnega. Mi je pa všeč, da si jo je za svojo izbrala Zara.

4. Matevž, očka je rekel ne! avtorica Aline de Petigny. Zbirka o zajčku Matevžu je pri nas doma aktualna že nekaj let, saj sem nekaj knjig kupila že pred leti, za Aljaža.  Zdaj jih je že prerastel in mu niso več toliko zanimive, jih pa zato z veseljem prebira Zara. Ob Jakobovem rojstvu je bila velikokrat na sporedu Matevž dobi sestrico, zdaj pa ji je bolj zanimiva Matevž, očka je rekel ne! Te knjige so ravno dovolj preprosto in igrivo spisane, da so všeč malčkom starim pibližno 2 ali 3 leta.

Prijetno branje vam želim!

Z ljubeznijo, Mama.

X