Trenutno beremo (knjige za dojenčke), 1. del

Trenutno beremo (knjige za dojenčke), 1. del

Objavo o tem, kaj prebiramo z Jakobom, pripravljam že nekaj časa in medtem smo odkrili že kar nekaj luštnih knjig, ki so primerne za najmlajše bralce. Najbrž bo sledila še kakšna objava, saj sem se tokrat osredotočila na eno zbirko knjig, in sicer, o prikupnem Muminu. Prvo knjigo o Muminu je Jakob dobil v dar kmalu po njegovem rojstvu in takoj mi je postala všeč (njemu pa tudi). Gre za knjigo Mumin in njegova skrivanka odkrivanka, ki jo z veseljem prebereta tudi Zara in Aljaž. Vsi se nasmejimo simpatičnim likom, ki v njej nastopajo. Do takrat Mumina nismo poznali (mislim, da obstaja tudi risanka), zato smo pred kratkim za temi kartonkami in slikanicami pobrskali še v knjižnici (na voljo pa so tudi pobarvanke in polepljenke, ki jih moramo poiskati v lokalnih trgovinah; upam, da jih bomo našli). Knjige o prvih besedah, številih, barvah, nasprotjih ipd. so za dojenčke in malčke najbolj aktualne, saj jih naučijo osnovnih izrazov in so odlična iztočnica za opisovanje, oponašanje zvokov in glasov, iskanje predmetov v knjigah idr. Pokukajte tudi v Muminov svet.

1. Mumin spoznava števila. V tej kartonki se učimo štetja od ena do deset. Seveda od Jakoba ne pričakujem, da se bo naučil šteti, je pa luštno, ker jo lahko beremo skupaj s starejšima otrokoma. Onadva štejeta, Jakob opazuje, hkrati pa mu opisujemo kaj vse vidimo na ilustracijah in ga učimo novih besed.

2. Mumin in rojstnodnevni gumbek (Tove Jansson). Gre za slikanico, ki opisuje rojstni dan Mumintroleka. Gre za zgodbico, ki je za dojenčke morda malo predolga in bolj primerna za malčke, a Jakob jo je z veseljem poslušal. Všeč nam je, če se junaki ponavljajo v različnih knjigah oz. zgodbah ter jih otroci nato že prepoznajo (ravno zato imamo radi zbirke; recimo Beti in Miha, zgodbice o kužku Pikiju, slonček Elmer…).

3. Mumin in njegova skrivanka odkrivanka. Ta je zagotovo naša najljubša in edina, ki jo imamo doma, zato je na sporedu skoraj vsaki dan. Jakob se zdaj uči sam odkrivati zavihke, kar mu je zelo všeč in tudi zgodba je preprosta. Dojenčki, stari nekaj manj kot eno leto, takšni “zgodbi” zlahka sledijo in jim je všeč stopnjevanje napetosti, ki spada zraven. Priporočamo!

4. Mumin spoznava besede. Tudi to je kartonka za učenje besed. Gre za nekaj osnovnih besed, a preko ilustracij ga lahko naučimo tudi drugih besed, opisujemo situacijo, spletemo zgodbo in se zraven še zabavamo ter dojenčka navdušimo za knjige.

Upam, da vam kaj koristi. Moram reči, da so moji trije otroci veliki ljubitelji knjig. Jakob zelo uživa, ko se skupaj odpravimo v knjižnico in izbiramo knjige. Z veseljem jih lista, prijema, tudi okuša in grize ter posluša različne zgodbe ter upam, da tako ostane. Tudi Zara in Aljaž obožujeta knjige (Aljaž še nekoliko bolj) in mislim, da se ta ljubezen do knjig začne razvijati že zelo zgodaj, zato se res splača, če jim beremo že kot dojenčkom. Nikoli ni prehitro.

Z ljubeznijo, Mama.

X