Priprave na vrtec #3

Priprave na vrtec #3

O pripravah na vrtec sem pisala pred leti, na starem blogu maminaljubezen.blogspot.si, kjer se je začela zgodba Z ljubeznijo, Mama. in kamor še vedno rada pokukam. Takrat smo v vrtec uvajali Zaro, pisala pa sem o pripravah na vrtec v povezavi z imunskim sistemom in boleznimi ter v povezavi s potrebščinami, ki jih potrebujemo. Moram reči, da tudi tokrat priprave potekajo približno enako, zato se bodo nekatere stvari ponovile. Nekaj več težav nam povzroča bolezen, saj je Jakob v zadnjih mesecih prebolel kar nekaj različnih otroških bolezni, bakterij, viroz in prehladov. Trenutno preboleva šesto otroško bolezen, zato se bo njegovo uvajanje morda za kakšen teden premaknilo, da si popolnoma opomore. V tem tednu sem želela z njim obiskati vrtec, mu pokazati prostore, spoznati vzgojiteljico ipd., a je to, ravno zaradi bolezni, padlo v vodo in upam, da bova to uresničila naslednji teden. Obiskoval bo drugo enoto vrtca, kot Zara in Aljaž, zato mu tista okolica ni poznana, mu pa že nekaj časa pripovedujem o vrtcu in o tem, kaj se tam dogaja, kar pa tudi sam vidi, kadar greva skupaj po starejša otroka. Med otroci se zaenkrat dobro počuti in vedno si močno želi v igralnico. Upam, da tako ostane, ko bo šlo zares. Moram reči, da mi tokrat ustreza, da bo Jakob v drugi enoti, saj imam občutek, da ga bom tako lažje uvajala. O uvajanju bom še pisala, tokrat bi se osredotočila na priprave.

Kot sem že omenila, se mi zdi pomemben del priprav to da se otrokom pogovarjamo, četudi je še dojenček.. Priprave naj potekajo spontano, sproščeno in nevsiljivo. Pri tako majhnem otroku (vsi moji otroci so v vrtec vstopili z 11. meseci) je pomembno, da preprosto, kratko in jedrnato opišemo vrtec in kaj se tam počne. Ko govorimo o vrtcu, smo vedno pozitivni, nasmejani in opišemo čimveč pozitivnih stvari, hkrati pa izpostavimo tudi tiste manj pozitivne stvari, a še vedno na lep način. Otroka pred vstopom v vrtec večkrat peljemo mimo stavbe na sprehod, mu pokažemo stavbo, otroke, igralnice in mu zraven opisujemo. Recimo: ” Poglej Jakob, to je vrtec. Tukaj se otroci veliko igrajo, plešejo, pojejo in tudi papajo in ajajo tukaj. Zelo je zabavno. Poglej, tukaj je tvoja igralnica. Tukaj se boš ti igral, jedel in ajal. Polno otrok bo s tabo in vzgojiteljica te bo cartala.” Pomembno je tudi, da greste z otrokom v vrtec kakšnih štirinajst dni pred vstopom v vrtec in mu predstavite vzgojiteljico ter se z njo dogovorite o tem, kako bo potekalo uvajanje in katere stvari potrebuje otrok zraven v vrtec. Tudi takrat mu razložite kdo je to in kaj počne. “To je tvoja vzgojiteljica. Ona se bo s tabo igrala, te previjala in te pocartala. Zelo je prijazna, poglej.” Večkrat, kot boste te besede otroku ponovili, lažje jih bo razumel in ponotranjil. Zelo pomembno je, da ste vi mirni in zadovoljni z vrtcem ter osebjem. Otrok čuti, če ste napeti, če vam vzgojiteljica ne odgovarja, če ste pod stresom glede uvajanja in če vam način dela v vrtcu ne ustreza. Zelo pomembno je, da verjamete v svojo odločitev o tem, da bo otrok obiskoval vrtec. Če niste prepričani ali si sploh želite, da gre vaš otrok v vrtec, potem je bolje, da premislite o alternativi. Nanj lahko pazijo babice, varuška ali pa izberete kakšnega od privat vrtcev, če vam javni vrtec ne ustreza. Če se vi v vrtcu ne počutite dobro, potem se najbrž tudi vaš otrok ne bo dobro počutil in uvajanje ter bivanje v vrtcu lahko postaneta pravi pekel za oba.

Jakob bo v vrtcu potreboval naslednje stvari:

  1. Kupila sem mu nekaj več rutic, ker se močno slini in bo v vrtcu potreboval nekaj rezervnih. Ker sem zelo zadovoljna s slovensko znamko Kokopoko, sem ponovno izbrala njihove ročno narejene rutice. Narejene so iz tetra tkanine in so dobro vpojne, imajo praktično zapiranje na gumbek ter so zelo lepe. Z veseljem uporabljamo tudi njihove večje slinčke.
  2. Potrebno mu je bilo kupiti tudi nekaj več “basic” kosov oblačil. Kupila sem bodije in hlačke, da bo imel dovolj za doma in za preobleči v vrtcu. Všeč so mi udobne harem hlače iz otroške trgovine Wow! Baby in mislim, da so krasna kombinacija udobnega in lepega ter da bodo pravšnje za v vrtec.
  3. Vsaki dan bo imel s seboj tudi dudo in priponko za dudo ter vrhnja oblačila, ki bodo primerna vremenu ter kakšno rezervno jopico, kapo ipd. Če ima vaš otrok najljubšo igračko, ninico in/ stekleničko je potrebno zraven vzeti tudi to (no, ni ravno potrebno, je pa dobro in bo vašemu otroku zagotovilo občutek varnosti ter domačnosti). Jakob večinoma pije iz kozarca, a bo s seboj vseeno vzel svojo Twistshake stekleničko.
  4. Nahrbtnik z rezervnimi oblačili, kar bodo (kot sem že omenila) rezervni bodiji, hlačke, nogavičke, rutice ipd. Naši nahrbtniki so iz otroške trgovine Silly.
  5. Copatke. V sodelovanju z Mia&Mika sem imela priložnost oblikovati krasne otroške copatke/mokasinke iz certificiranega naravnega usnja, ki so mehki, udobni in zelo kakovostni ter jih priporočam tudi za v vrtec. Ta model se imenuje La la, več o njem pa si lahko preberete TUKAJ. Nisem se še točno odločila ali bo imel Jakob za v vrtec ta model ali katerega drugega, saj je v trgovinici MIa&Mika na voljo tudi nekaj drugih luštnih modelov in še lahko razmislim, hihi.
  6. Posteljnino in vrečo za posteljnino. Jakob bo prevzel Aljaževo posteljnino, saj je on z letošnjim vrtčevskim letom ni več potreboval, tako da ga že čaka.
  7. Plenice (po potrebi tudi robčke in vlažilne robčke).

Ne pozabite oddati vloge za znižano plačilo vrtca na Centru za socialno delo in na Upravo vrtca oddati potrdilo, ki dokazuje, da je vaš otrok zdrav in cepljen. Če ima vaš otrok težave z alergijami, vam mora vaš pediater napisati potrdilo, ki ga potem oddate vzgojiteljicam ali v kuhinji vrtca.

Z ljubeznijo, Mama.

X