Dojenčkov dnevnik: 12. mesec

Dojenčkov dnevnik: 12. mesec

No, s tem zadnjim mesecem sem pa res oklevala. To je najbrž odraz realnost, saj sem se kar malo težko sprijaznila s tem, da naš Jakob ni več dojenček, ampak je malček. MALČEK. Kaj?! Kdaj pa je minilo prvo leto? Brskam po arhivu, gledam stare fotografije in kar ne morem verjeti. Toliko sprememb in toliko lepega smo že doživeli skupaj. Veste, ogromno stavri že v prvem letu pozabiš. Pozabiš, kako majhni so bili njihovi prstki, kako so dišali, kolikokrat na noč so se zbujali, kdaj so začeli opazovati ljudi okoli sebe, kako so izgledali preden so dobili zobke, kako občudojoče so te opazovali med dojenjem in kakšen je bil njihov kakec, haha. Čarov materinstav je absolutno preveč, da bi si vse zapomnil. V trenutkih, ko želim pokukati nazaj v preteklost, je izpolnjen Dojenčkov dnevnik odličen. Pisanje mi ni vzelo veliko časa, a imamo vseeno vse na enem mestu, vključno s fotografijami. Res ga priporočam, ker je ravno dovolj obširen (ne preveč in ne premalo) in bo nekoč lepo darilo za otroke (jaz sem podoben dnevnik dobila od mame, ko sem postala polnoletna; mama je zapisovala v zvezek, v Dojenčkovem dnevniku pa ne boste rabili veliko razmišljati, ker vas vodijo vprašanja).


12. MESEC (20. april – 20. maj)

Teža in velikost: 75 cm in 8500 g. Jakob še ni bil cepljen, ker sva končno dočakala pregled pri alergologu, kjer ni bilo ravno najbolje. Že več mesecev sem tožila o težavah, ki jih ima (krči, driska, nerazpoložljivost, slabše napredovanje itd.), a nihče ni nič posebnega komentiral, pa tudi napotnico sva stežka dobila. Pri alergologu pa so naju takoj napotili na sprejem v bolnišnico za več različnih preiskav, ki bi odkrile vzrok vsega tega. Že tako ali tako sem v skrbeh, to pa je moje skrbi še poglobilo in ker glavne izvide še čakamo, si še nisem oddahnila. Je nekoliko slabokrven, kar je najbrž del težav, na druge izvide pa moramo še počakati. Kožni testi so bili negativni. Cepljen bo po prejemu izvidov. Zaradi slabokrvnosti oba pijeva Viridian ekološko tekoče železo iz spletne trgovine Zdrav obrok. Jaz si ga vmešam v naravni pomarančni sok, njemu pa ga vmešam med sadno kašo in zaenkrat se mi zdi, da ga dobro prenašava in tudi počutje je v redu.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v dvanajstem mesecu? Jakob je z enajstimi meseci vstopil v vrtec in moram reči, da je do zdaj že lepo ujel novi ritem. Pred tem je povečini spal še dvakrat na dan (dopoldan in popoldan), kar je zdaj združil v en daljši spanec in popoldan več ne spi ter zvečer utrujen pade v posteljo. Občasno se zgodi, da je po vrtcu še zaspan in za nekaj minut zaspi, a glede ritma ni nekih problemov. Ob popoldnevih smo skupaj. Večinoma smo zunaj, se igramo in beremo in vidim, da mu takšen ritem zelo ustreza.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? V tem mesecu je gibalno zelo napredoval. Začel je kobacati, se vstajati in hoditi ob opori in to je tudi tisto, kar najraje počne. Največ časa je preživel v stoječem položaju in si svet ogledoval iz druge perspektive ter se trudil doseči vse tiste predmete, ki mu prej niso bili na voljo. Najbolj umirjen je ob branju knjig. Uspava in pomirja ga crkljanje, božanje, nošenje, zibanje, vožnja z vozičkom pa makedamu in vožnja v avtomobilu. Še vedno se zelo rad crklja. Zvečer ga še vedno, največkrat, uspava dojenje.

Najljubša igrača: Različne lesene igrače. Ima nekaj lesenih kock, ki jih meče v odprtine, kroglice, ki jih prestavljaš sem in tja in uriš fino motoriko, igrače na vrvici, ki jih vlečeš sem in tja ipd. Za rojstni dan je dobil še leseni voziček za učenje hoje in urjenje motorike iz otroške trgovine Silly, ki mu je zelo všeč. Pri hoji še ni ravno spreten, se pa z njim zelo rad igra, vadi vstajanje in se uči.

Najljubša pesmica/uspavanka: Huda mravljica.

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Ta mesec je bilo najlepše to, da smo bili veliko zunaj (čeprav je bilo vreme nekoliko muhasto), bili smo na večih družinskih izletih in predvsem uživali v toplejših temperaturah. Lepo je opazovati, kako se Jakob kobaca po dvorišču, v naravi, se guga na gugalnici, spušča po toboganu ipd. Tudi praznovanje 1. rojstnega dne je bilo nepozabno in čeprav je to že nekako v naslednjem obdobju, se s tem težko primerja kaj drugega.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Ta mesec je bilo najtežje čakanje na pregled pri alergologu ter celotna izkušnja pregledov in preiskav. Na srečo se je Jakob zelo dobro držal in to na njem ni pustilo večjih posledic. Kar se tiče uvajanja v vrtec, ne morem ravno reči, da je bilo prvih nekaj dni enostavno, ni pa bila najtežja stvar. Jakob se je na vrtec postopoma navadil, uvajanje je potekalo počasi, tam mu je všeč in zdaj nič več ne joka, ampak se odhoda v vrtec veseli in vidim, da mu je tam všeč.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bomo spominjali prelomnih trenutkov, kot sta odhod v vrtec in praznovanje rojstnega dne. Čeprav se je težko sprijazniti z odraščanjem otrok, jih je tudi zelo lepo opazovati in občudovati. Res so čudoviti in neverjetni!

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Njegov pogled, ko je ugotovil, da ga bom v vrtec odpeljala vsaki dan in potem spet njegov pogled, ko je hvaležno ugotovil, da se tudi vsaki dan vrnem in da je v vrtcu v bistvu zelo luštno. Trenutek, ko je prvič stegnil roke k vzgojiteljici in trenutek, ko prvič, ob oddaji v vrtec, ni jokal. Njegov pristen nasmešek in veselje ob odkritju kakšne nove stvari, predmeta, zvoka, hrane ipd., lase, ki se mu počasi začenjajo kodrati.

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica sta z velikim zanimanjem spremljala njegov prehod in dojenčka v malčka. Pogovarjali smo se o tem, kaj to pomeni in ves čas sta se zelo veselila tega, da bomo praznovali rojstni dan. Nekaj dni pred Jakobovim rojstnim dnevom sta začela z izdelovanjem darila zanj. Risala sta risbice in zbirala igrače, s katerimi se že dolgo nista igrala ter jih zlagala v škatle. Škatle sta nato okrasila, a rojstnega dne niso dočakale, hihi. Skrbna sta bila tudi v povezavi z vrtcem. Zara se je večkrat spomnila na njegovo uvajanje in zelo jo je zanimalo, kako mu gre in ali joka ipd. Ko sem ji povedala, da mu gre dobro in da zelo malo joka, ga je bodrila z besedami: “Bravo Jakob! Zelo pogumen fant si!” Velikokrat ga tudi vprašata kako je v vrtcu, ampak odgovora ne dobita, haha. Joj, kako se jim nasmejim!

Pomembni mejniki tega meseca: Kobacanje po vseh štirih, nekoliko bolj pogosto vstajanje ob opori (prej se je dvignil samo tu in tam), hoja ob opori, plezanje po stopnicah, končno je začel zlagati stvari v škatle, posode, skodelice ipd., do zdaj je bilo aktualno samo jemanje iz posod, samostojno hranjenje z žlico in vilico (gre za vajo, mu pa gre kar dobro, čeprav ga povečini še vedno hranim jaz), pošiljanje p
oljubčkov, oponašaje indijancev, skrivanje,

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob ima na sebi poletni romperček iz spletne trgovine Next, leseni voziček pa je, kot že omenjeno, iz otroške trgovine Silly. Hvala za čudovito darilo!

X