Vodnik po nakupovanju za otroke (+kako prihraniti)

Vodnik po nakupovanju za otroke (+kako prihraniti)

Nekaj časa nazaj je pod eno izmed mojih objav slučajno prišlo do pogovora o nakupovanju otroških stvari, o tem, kje najraje nakupujem, kaj nakupujem in kako uspem prihraniti kljub temu, da kupujem tudi izdelke slovenskih ustvarjalcev, oblačila iz ekološkega bombaža in oblačila ter druge potrebščine določenih znanih blagovnih znamk. O oblačilih, ki jih nosimo jaz in otroci pišem tudi pod svojimi objavami, saj dobim na to temo več vprašanj in je takoj najlažje odgovoriti vsem skupaj. Danes bom napisala še nekaj smernic, ki se jih držim pri nakupovanju in omenila trgovinice, ki so moje najljubše. Osredotočila se bom predvsem na oblačila. Ker sem prva v družini in med prijateljicami, ki sem imela otroka (med brati, sestrami, bratranci in sestričnami itd.), ni bilo veliko rabljenih stvari, ki bi jih dobila v dar. Večina opreme in oblačil sva kupila in s tem sem imela tudi veliko veselja, zato se nisem čisto nič pritoževala. Jih pa zato zdaj z veseljem podarim naprej in zase obdržim le nekaj posebnih kosov, ki so jih nosili vsi trije otroci in imajo zame posebno spominsko vrednost. Najraje in največ nakupujem preko spleta. Pred leti sem imela pred tem velik predsodek, a sem čez čas ugotovila, da je izbire veliko več, da imajo povečini na zalogi vse številke, da paket dobim v zelo kratkem času in da takšno nakupovanje poteka veliko bolj umirjeno, premišljeno in hitreje, ker zraven ni otrok. Žal redko dobim priložnost, da bi se po nakupih odpravila sama, zato vedno preveč hitim in takrat hitreje kupim nekaj, kar sploh ne potrebujem, zato se tega zavestno izogibam. Tudi zase večino stvari kupujem preko spleta.

Tukaj je seznamček stvari, na katere sem pozorna:

  1. Zelo pomembno se mi zdi, da nakupe načrtujem in vedno najprej razmislim kaj potrebujem ter šele nato raziščem ponudbo. Ponavadi si pripravim okviren seznam tega, kar otroci potrebujejo in nato pogledam v svoje najljubše trgovine, če imajo to, kar iščem. Če nimajo, iščem dalje in če ne najdem, potem se obrnem na kakšno od ustvarjalk, ki šiva po naročilu. V spletnih trgovinah iščem po kategorijah in poklikam samo na kategorije, ki jih potrebujem, da me ne zanese in ne kupim nekaj, kar ni na seznamu. Če iščem točno določeno znamko in/ali kos oblačila, to vtipkam v iskalnik.
  2.  Kadar se menja letni čas in opazim, da so otroci večino prerastli, potem naredim en večji nakup, v katerega vključim veliko osnovnih kosov ter nekaj kosov oblačil za posebne priložnosti, ki jih kasneje kombiniram med seboj (in upam, da jih v vrtcu ne bodo prehitro uničili, hihi). Osnovni, enobarvni, kosi so ponavadi cenejši in tako ne zapravim preveč, hkrati pa so kombinacije oblačil lepe in je oblačil dovolj za preoblačenje (saj veste kako hitro se otroci umažejo).
  3. Pomembno mi je, da so oblačila kakovostna in da zdržijo daljše obdobje (tudi zato, ker jih otroci podedujejo drug od drugega). Tukaj naj povem, da ni nujno, da bo dražji izdelek tudi kakovostnejši. Veliko stvari, recimo iz trgovine Zara, je lahko manj kakovostnih, ker je njihov bombaž zelo tanek in hitro nastane kakšna luknjica. Po izkušnjah vem, s katerimi kosi, iz katerih trgovin, sem najbolj zadovoljna in posebnih novih trgovin/znamk ne iščem.
  4. Najmanj časa mi vzame, če kupim čimveč na enem mestu (v tem primeru se privarčuje tudi pri poštnini). Kadar imam čas, skočim še v fizične trgovine in kupim še kakšen dodaten kos in morda kaj za dušo, če mi pade v oči.
  5. Postavim si prioritete. Najbolj “kompliciram” pri čevljih (kupujem samo znamke, ki jim res zaupam, redko nizkocenovne, ker ponavadi nisem zadovoljna, je pa res da ponavadi kupim le en par za posameznega otroka na sezono, redko dva in nikoli več parov) pri oblačilih malo manj, pri dodatkih pa sploh ne, ker je naš stil zelo minimalističen in jih ne potrebujemo (razen kapic, klobučkov). Največkrat so na mojem seznamu spodnje perilo in nogavice, ker nam čudežno izginjajo in ker jih ni nikoli preveč. Sem pa zelo premišljena, kadar gre za nakupovanje in velikokrat spletno trgovino zapustim, če čutim, da nekaj ni “vau”. Zelo pomembno se mi zdi, da me ne zanese izven naših zmožnosti in tudi vam predlagam, da nakupujete stvari, ki so vam res všeč in jih res potrebujete.
  6. Obiščem razprodaje in sem pozorna na razprodaje na spletu. Skoraj vse spletne trgovine imajo v določenem delu leta razprodaje (tudi fizične, čeprav je v zadnjih letih ponudba slabša) in takrat se res splača nakupiti nekaj več kosov. Vsa leta do zdaj sem na razprodajah nakupila kose za naslednjo sezono (na posezonskih razprodajah) in nikoli se mi ni zgodilo, da bi se zmotila v številkah, saj so te večinoma po mesecih in otroci zelo podobno napredujejo (vsaj moji). Spomnim se, da sem, med prvo nosečnostjo, večino stvari za Aljaža dobila v H&M-u za -50%. Takrat so imeli zelo lepo kolekcijo in se je res splačalo. Zdaj med razprodajami najraje obiščem Zaro, saj so oblekice, jaknice ipd., takrat zelo ugodne. Na spletu ponavadi pokukam še v Gap in v nekaj slovenskih trgovin (več na seznamu spodaj).
  7. Tudi pri nakupovanju otroške opreme in drugih potrebščin, sem vedno pozorna na znižanja, akcije, kupončke, ki jih dobimo po pošti, primerjam cene ipd. Pred nakupom dražjih izdelkov se o njih pozanimam na spletu (zato tudi sama rada napišem kakšno oceno izdelka, “review”, ker vem, koliko to meni olajša nakup in mi približa uporabniško izkušnjo) in nato vedno tuhtam o razmerju med uporabnostjo in ceno. Če vem, da bom izdelek uporabljala dlje časa in zelo pogosto, potem mi ni težko odšteti nekaj več denarja. Določeni izdelki pa se tudi meni zdijo nepotrebni in se jim raje izognem, morda kakšen zgrešen nakup tudi prodam ali podarim naprej ipd.
  8. Če želite prihraniti nekaj denarja, a potrebujete/želite “nova” oblačila za otroke, je zelo koristno tudi to, da se s prijateljicami dogovorite in med soboj določene stvari zamenjate, si jih posodite, prodate za simbolično ceno ipd. V tej objavi se osredotočam na nakupovanje novih izdelkov, a se mi zdi pomembno, da vsaj omenim oblačila in opremo iz druge roke. Z nakupom in/ali izposojo le-teh veliko prihranite, hkrati pa je takšno nakupovanje tudi bolj ekološko in zdravo (manj kemikalij v oblačilih ker so večkrat oprana ipd.).

Moje najljubše trgovine in kaj tam nakupujem:

  1. Wow! Baby. Odkar sodelujem z otroško trgovino Wow! Baby, sem pri njih našla in preizkusila nekaj izdelkov, s katerimi sem zelo zadovoljna. Harem hlače na fotografiji (zasledili ste jih lahko v objavi TUKAJ) so ene mojih najljubših trenutno (za Jakoba, hihi) in so zelo mehke, udobne ter kakovostne. Izdelki iz njihove trgovine so šivani v Evropi in dobre kakovosti, všeč pa mi je tudi to, da dajo ogromno na pristen stik s svojimi strankami in so zelo prijazni, dobro odzivni ter ustrežljivi.
  2. Next. Spletna trgovina Next je ena mojih najljubših že kakšna štiri leta. Moram reči, da je bila takrat kakovost oblačil nekoliko boljša, kot danes, a še vedno se pri njih dobi veliko lepih kosov oblačil za dokaj ugodno ceno. Pri njih najraje kupujem pajkice za Zaro (niso preozke, kot recimo v trgovini Zara), bombažne oblekice in oblekice za posebne priložnosti, različne dvodelne/trodelne komplete, ki so malo drugačni, kot v drugih trgovinah, jaknice in bunde (tudi kombinezone), ki so odlične kvalitete, tople in z mehko podlogo, navadne majice in hlače, ki so cenejše v kompletu ipd. Nekajkrat sem bila razočarana le nad bodiji, ker so bili mojim otrokom preširoki in nad kvaliteto nekaj tankih hlač za Aljaža ter nad tem, da so imeli nekaj časa skoraj vse spodnje dele trenirk kosmatene.
  3. H&M. V H&M-u sem pred leti nakupovala več, kot danes, saj imam občutek, da je bila tudi ponudba takrat boljša. Zdaj se tja ponavadi odpravim po kakšne osnovne kose oblačil (najbolj všeč so mi njihovi bodiji), ki jih imajo v posebni ponudbi 3 za 2.
  4. Bombažek. Bombažek je ena tistih trgovin, v katero pokukam brez slabe vesti, saj so v njej samo ekološka in naravna oblačila, igrače in oprema. Njihovo spodnje perilo (Aljaž, Zara in Jakob imajo ujemajoč bodi in spodnje majčke) je res odlične kvalitete in tudi pižamice so nežne in mehke in se ne morejo primerjati z drugimi, neekološkimi znamkami. To, da so osnovni kosi, ki imajo neposreden stik s kožo, iz ekološkega bombaža, se mi zdi še posebej pomembno in zaželjeno.
  5. Zara. Zara ima vedno zelo lepe kolekcije in veliko stvari mi je všeč, čeprav niso ravno vse kakovostne, pa tudi uporabne ne. Pri njih največkrat kupim kakšne kose oblačil za posebne priložnosti, kavbojke in hlače za Aljaža (pred časom so imeli kolekcijo športnih hlač, ki so bile odebeljene na kolenih in so edine, ki se nam niso raztrgale, haha).
  6. River Island. To je trgovina, v katero pokukam, ko želim kupiti kakšen kos oblačila za piko na i. Vsa oblačila iz te spletne trgovine niso v mojem stilu, ker so zelo “odrasla”, meni pa niso všeč preresne barve in modeli, so pa zelo lepa kot dodatek k oblačilom iz drugih trgovin in zelo kakovostna. Nazadnje sem pri njih kupila hlače za Jakoba in majico s kratkimi rokavi v vojaškem vzorcu in je oboje top.
  7. Občasno pokukam še v Gap (zelo všeč so mi njihove jopice; s spodnjimi deli trenirk nisem bila preveč zadovoljna), S.Oliver (imajo oblačila iz zelo mehkih in kakovostnih materialov, res posebna na otip), Primark (tam je potrebno res dobro oceniti kaj je ok in kaj ne, paziti je potrebno pri številkah, ki so manjše; posebno zadovoljna nisem bila, je pa zelo poceni) in najbrž še kam, pa se zdaj ne spomnim.
  8. Imam tudi svoje najljubše slovenske ustvarjalce oblačil, copatk in modnih dodatkov: Mia&Mika, Owlie Bowlie, Medooza, oops82, Pika Olivija, Blackbear&Whitebear, Mini Bini, Kokopoko idr. V bistvu imamo v Sloveniji toliko nekih ustvarjalcev, ki so odlični, inovativni, imajo kakovostne izdelke in delajo s srcem, da bi si skoraj zaslužili svojo objavo. Morda v prihodnje. Sicer pa je tudi trgovin z opremo veliko in jih težko vključim v to objavo, zato o tem (morda) napišem kaj več v prihodnje.

Z ljubeznijo, Mama.

X