Predlogi za igro z dojenčkom (9-12 mesecev)

Predlogi za igro z dojenčkom (9-12 mesecev)

To zadnje obdobje pred dopolnjenim prvim letom starosti je zagotovo najbolj prelomno in dinamično. Dojenčki v tem času osvojijo ogromno različnih veščin, postanejo spretnejši v fini in grobi motoriki, začnejo izgovarjati prve besede, nas posnemajo, zanimajo jih podrobnosti in med seboj povezujejo vedno več stvari, recimo prepoznajo človeški glas in raziskujejo izvor glasov ipd. Največ jim bo pomenilo, če bodo imeli možnost svobode gibanja po prostoru in bodo lahko raziskovali. Zdaj je pa res že nujno potrebno, da zavarujemo stanovanje, umaknemo nevarne predmete in jih pri raziskovanju nadzorujemo. Hitro se lahko znajdejo v težavah. Od vseh igrač, jim bodo najbolj zanimive tiste, ki so narejene doma. Četudi jim boste ponudili samo posodo in kuhalnico, bo to za njih dovolj in takšna igra posnemanja gospodinjskih opravil, jim bo v veliko zadovoljstvo.

Predlogi za igro z dojenčkom (9-12 mesecev):

  • Posnemanje različnih gibov. Dojenčki bodo v tem obdobju z veseljem posnemali naše gibe, ki jih vidijo večkrat. Posnemali bodo gibe hranjenja (zdaj je pravi čas, da jim ponudite žličko), ploskanja, mahanja, pošiljanja poljubčka, pokazali bodo, kako so veliki, kako se oglašajo Indijanci, kako se skrijejo za svojimi rokami in naredijo ku-ku itd. Ko vaš dojenček osvoji enostavne gibe, mu lahko pokažete tiste, pri katerih je potrebno nekaj več spretnosti.
  • Ker v tem obdobju dojenčki plazijo, kobacajo, sedijo, se vstajajo in hodijo ob opori, mu bo všeč, če se boste spustili na njegov nivo in vse te stvari počeli z njim. Všeč mu bo, če boste z njim sedeli na tleh in si potakali žogico, se z njim lovili po vseh štirih, mu omogočili vstajanje po svojem telesu in plezanje na vas (hkrati jim lahko udite oporo, se počutijo bolj varno) ter mu na tak način postavili kakšen nov gibalni izziv.
  • Omogočite mu lahko tudi plezanje na stopnice (ob nadzoru!), na razne škatle, kavč, blazine ipd. Neverjetno, kako spretni so dojenčki, če jim to omogočimo.
  • Všeč mu bodo igrače, ki mu bodo omogočile ponavljanje določene naloge, recimo dajanje predmeta v škatlo, natikanje lesenih/plastičnih obročov na stolp (sneti s stolpa jih je lažje), odpiranje različnih embalaž, pritiskanje gumbov, ki oddajajo različne zvoke ipd. Veliko takšnih igrač, lahko naredite doma. Tudi žoge in igrače, ki se kotalijo bodo zanimive in ga bodo spodbujale k plazenju in kobacanju.
  • Gibalne in prstne igre, kot so recimo tiste iz knjige Biba buba baja, so kot nalašč za to obdobje. Dojenčkom in malčkom so zelo zabavne, vzpodbujajo jih k ponavljanju in so odlična vzpodbuda za razvoj govora.
  • V tej starosti dojenčki že prepoznajo ožje člane svoje družine in si bodo z veselje ogledovali njihove fotogafije. Pred leti sem kupila album za dojenčke, narejen iz mehkega materiala, ki omogoča hranjenje nekaj fotografij in listanje ter ogledovanje le-teh (narejeno je na tak način, da jih ne uniči, lahko daje v usta, lahko sam lista itd.). Fotografije lahko opisujemo, poimenujemo osebe in predmete na fotografiji, dojenčku postavljamo različna vprašanja, povezana s početjem na fotografijah ali celo zapojemo pesmico, ki se navezuje na določen predmet dogodek, žival idr.
  • Posnemanje gospodinjskih opravil, recimo kuhanja, kot sem omenila že zgoraj, brisanja prahu, sesanja in pometanja (Jakob najraje od vsega sesa), zlaganja iz in v omarice, igra z vodo itd.
  • Preproste igre pri katerih otrok spoznava določene dele telesa, se jih nauči pokazati in jih sčasoma poimenovati, učenje besed prosim in hvala z igro izmenjave predmetov ipd. Med igro ga lahko prosite, da vam da predmet, ki ga drži v roki in se mu potem zanj zahvalite. Zdaj ste na vrsti vi. Ponudite mu predmet, rečite: “Izvoli!” in počakajte, da ga vzame. To igro se lahko igrate vsi družinski člani. Če se bo igral z osebo, ki je ne pozna dobro, je velika možnost, da predmeta ne bo želel izpustiti iz rok.
  • Risanje. Vaš dojenček bo zelo vesel, če mu boste ponudili barvico, voščenko (najboljše so debele barvice in voščenke) ali kar prstne barve in mu pokazali, kako lahko riše, ustvarja in packa. Začneta lahko skupaj, potem pa mu dovolite, da poskusi sam in naj ima na voljo veliko risalno površino, saj se težko osredotoči na majhen kos papirja, hihi.
  • Dotikanje različnih materialov. O senzorični igri sem že pisala, tokrat pa bi izpostavila še to, da je pomembno, da dojenčku že od zgodnje starosti omogočimo, da se dotika različnih predmetov, materialov, površin… Med vsakodnevnimi opravki, sprehajanjem v naravi in igro ima veliko možnosti za senzorično raziskovanje. Dotika se lahko trave, kamenja, lubja, rastlin, plastelina, hrane, testa za kruh/pico/pekovske izdelke, vode, mivke, storžev,

V tem obdobju je res veliko raziskovanja uporabe določenih predmetov in velikokrat jih že to zaposli za nekaj časa. Upam, da vam moji predlogi koristijo.

Pokukaj še k drugim predlogom, saj jih je veliko še vedno aktualnih:

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob ima na tej fotografiji oblečen bodi iz H&M-a in se igra z igračo, ki jo je dobil za rojstni dan. Imamo že od prej eno podobno, a mu je ta trenutno bolj zanimiva in moram reči, da mu gre kar dobro, čeprav jih še ne natakne po velikosti. Ga pa je vedno težje fotografirati, ker ves čas kobaca in dirja po stanovanju, hihi.

X