Organizacija manjših igrač in drobnih delcev

Organizacija manjših igrač in drobnih delcev

Ko sem prejšnji teden sortirala igrače in objavila objavo o spremembah v otroški sobi (preberete jo lahko TUKAJ), sem večjo pozornost namenila temu, kam in kako pospraviti manjše igrače in drobne delce. Nekaj posebnih mest za te igrače smo že imeli, zdaj pa sem nakupila še nekaj dodatnih škatel in jih ponovno sortirala tako, da Jakob ne more do njih. Ker se mi zdijo te organizacijske rešitve res dobre za družine, ki imajo več otrok in morajo paziti, da dojenčki v roke in usta ne dobijo manjših delcev ter za družine, z veliko takšnimi igračami, sem jih združila v objavo. Najbrž ni nikomur všeč, če se škatle od igrač, družabnih iger in kock samo nalagajo. Takšne škatle v otroški sobi ne izgledajo lepo, velikokrat so pomučkane ali pa se sčasoma strgajo in takrat je velika verjetnost, da bomo igrače izgubili, zato predlagam naslednje rešitve.

  1. Kadar so pri hiši otroci različne starosti, je dobro, da se majhe igrače in drobni delci pospravijo na višje police. Večina igrač pri naši hiši ima svoje mesto v raznih vrečah (različnih velikosti) za igrače in v predalniku, določene sestavljanke, miselne igre, družabne igre in manjše igrače, pa so pospravljene na policah.
  2. Najboljša možnost za shranjevanje manjših igrač in drobnih delcev so plastične škatle/zaboji s pokrovi. V Ikei sem našla plastične škatle dveh vrst, ki nam zelo koristijo in jih moram omeniti. Prva škatla je prozorno bele barve in ima več manjših prostorčkov za drobne delce. Najdete jo TUKAJ. Mi jo uporabljamo za shranjevanje pripomočkov za plastelin, ustvarjanje, za razne izdelke za ustvarjanje, ki so manjše velikosti, recimo krede ipd. Najbolj všeč mi je to, da jo je zelo težko odpreti in je zato lahko na dosegu,pa je Jakob kljub temu ne more odpreti. Druge škatle pa so na voljo tri v kompletu, v treh barvah, manjše in jih najdete TUKAJ. V takšne škatle s pokrovi damo različne sestavljanke, majhne lego kocke in druge drobne delce. Čeprav bi bilo dobro, da bi imeli še kakšno srednjo velikost, nam večino sestavljank in kompletov lego kock uspe stlačiti noter, zraven pa dodam še navodila (v ali izven škatle). Tudi te je težko odpreti, zložijo pa se ena na drugo in zavzamejo malo prostora.
  3. Zraven polic je priročno imeti tudi predalnik zaprtega tipa. Vanj lahko pospravimo vse tiste igrače, ki niso najbolj praktične za na police, niso vizualno lepe, jih je nemogoče vsaki dan urejati in zlagati, igrače različnih velikosti in oblik ipd. Mi imamo že leta predalnik iz Ikee, ki je sestavljen iz lesenega ogrodja in škatel s pokrovi. Vanj lahko otroka sama pospravljata igrače, prav tako pa so jima na voljo kadarkoli. Nič se ne vidi, četudi je v predalu nekoliko neurejeno, škatle lahko kombiniramo s pisalnima mizicama (spodaj je dodaten prostor za te škatle), so različnih velikosti in barv in res uporabne. V njih imamo duplo lego kocke, različne kocke, lesene sestavljanke, otroške revije, pobarvanke, papir za risanje, manjše lesene igrače, nekatere materiale za ustvarjanje idr.
  4. Izkoristite skrite kotičke, recimo med in za omarami in pod posteljo. Tja lahko mimogrede postavite škatle/zaboje in v njih spravite stvari, ki jih vsakodnevno ne potrebujete. Tudi kakšne izdelke za ustvarjanje, tematske igrače, ki so odvisne od letnih časov ipd., posteljnino, kostume ali pa igrače, ki jih želite za nekaj časa umakniti od otrok.
  5. Velikokrat se nam zgodi, da kakšne drobne delce izgubimo in da jih najdemo šele čez dolgo časa, ko v bistvu nikamor več ne spadajo. Za takšne primere imamo eno posodo (na najvišji polici), kamor jih damo in občasno se potem starejša otroka igrata z vsemi drobnarijami, brez posebne rdeče niti, kar zna biti zelo zabavno.

 

 

Z ljubeznijo, Mama.

X