Lajšanje bolečin ob izraščanju zobkov

Lajšanje bolečin ob izraščanju zobkov

Izraščanje zobkov zna biti zelo dolgotrajno in neprijeteno. Velikokrat je ravno izraščanje zobkov krivo za nemiren spanec, nočna zbujanja, razdražljivost, jok, padec imunskega sistema, neješčnost idr. Starši pogosto iščemo rešitve, ki bi ta proces izraščanja zob olajšale in bi pripomogle k boljšemu počutju naših dojenčkov in malčkov ter tudi nam olajšale kakšen trenutek in skrb. Vsi moji otroci so rast zobkov težko prenašali in priznam, da sem bila tudi jaz v teh obdobjih utrujena in nenaspana in sem komaj čakala, da minejo. Vsak izmed njih je nekoliko drugačen in je imel (oz. Jakob ima) svoje najljubše načine za lajšanje bolečin. Vsi trije so se takrat najraje crkljali v mojem naročju in spali večinoma ob meni ali na meni ter tako, da sem jih božala ali zibala sem in tja. Pri Aljažu sem se poslužila tudi gela, ki omrtviči dlesni dojenčka in pomaga za kratek čas, a ko sem videla, da deluje bolj slabo in za res kratek čas ter prebrala nekaj več o sestavinah, sem se odločila, da bom tudi tukaj raje izbrala kaj bolj naravnega in otroku ne bom ponujala stvari, ki mu lahko dodatno škodijo. Če me spremljate že dlje časa, potem veste, da sem enakega mnenja tudi glede uporabe drugih zdravil in sredstev za lajšanje bolečin, zato vam jih v današnji objavi ne predlagam, ampak iščem rešitve, ki lahko dojenčku pomagajo brez stranskih učinkov (glede uporabe se posvetujte s svojim zdravnikom oz. pediatrom). Tukaj bi izpostavila, da je rast zobkov naraven proces, ki ga dojenčki pač morajo dati skozi in da jim bo pri tem najbolj koristila naša bližina, podpora in umirjenost ter razumevanje situacije.

Kaj še lahko uporabimo in kako bo to dojenčku pomagalo? Pripravila sem seznam stvari, ki jih uporabljamo za lajšanje bolečin ob izraščanju zobkov in upam, da bodo tudi vam olajšale kakšen naporen trenutek.

  1. Grizala. Različna grizala so v obdobju izraščanja zobkov “must have”. Dojenčki si jih bodo drgnili ob dlesni in jih grizljali ter si na tak način lajšali bolečine. Glede na moje izkušnje so za manjše dojenčke najbolj primerni obroči, okrogla grizala, ki jih zlahka držijo v roki in dajo v usta. Takšno je recimo Curaprox grizalo z masažno krtačko in ropotuljico, ki ga bo dojenček lahko uporabljal v različnih starostnih obdobjih, bo vedno aktualno, z njim pa se bo tudi privajal na čiščenje zobkov. Poleg tega občutek v ustih ter vidni in slušni dražljaji spodbujajo k razvoju otrokove naravne radovednosti že od drugega meseca starosti. Masažna in hkrati prva zobna ščetka pripravita dojenčke na ustrezno zobno ščetko CURAkid. Nekatera grizala so napolnjena s sterilno vodo. Ta se mi zdijo odlična za hlajenje bolečih dlesni. Pred uporabo jih damo za nekaj minut/ur v hladilnik. Eno takšno, ki ga imamo, je recimo znamke Difrax, ki se imenuje krona. Zaradi ergonomske oblike in različnih nastavkov, ki so zamenljivi, ga dojenček enostavno drži v rokah. Metuljček spremeni barvo, ko je ohlajen, srček mehča dlesni, rožica pa spodbuja ustno higieno. Pri grizalih mi je pomembno to, da ima na voljo več različnih, saj imajo ponavadi različne funkcije in pa tudi zato, da se jih ne naveliča prehitro. Omenila bi še Žirafico Sophie, ki so jo imeli vsi trije otroci. Je nevtralne barve, mehka in upogljiva, piska, primerna za majhne rokice in jo dojenčki enostavno vtaknejo v usta. Prav tako mi je všeč znamka Hevea. Pri lajšanju bolečin ob izraščanju zobkov nam pride prav grizalo v obliki pande, pa tudi druge igračke iz naravnega kavčuka, ki so drugače namenjene za kopanje v banji. So mehke in naravne, zato mu jih velikokrat ponudim. Prav tako je znamke Hevea tudi njegova duda. Najbolje, da pokukate v spletno trgovino Gozdna Vila.
  2. Skorjica kruha. Že pred meseci sem opazila, da Jakob zelo rad grizlja skorjico ali krajec kruha. Včasih mu ponudim tudi prepečenec in moram reči, da se res opazi, kako mu to olajša trenutke izraščanja in s kakšnim veseljem papca. Zdaj mu v bistvu uspe pojesti že celoten krajec in ob tem je zelo zadovoljen, tako da redko dobi mehek del kruha, haha.
  3. Mrzlo, surovo sadje ali zelenjava. Tukaj pride v poštev predvsem sadje in/ali zelenjava, ki je trše, hrustljavo in ki se ga lahko prijetno grizlja ter se ne poje tako hitro. Zari sem kot dojenčku večkrat ponudila surovi korenček, ki ga je z veseljem grizljala in tudi Jakobu ga bom, ko bo priložnost.
  4. Sladoledne lučke. Domače sladoledne lučke, ki jih naredimo iz sestavin, primernih za dojenčke, so odlične za hlajenje bolečih dlesni. Za mlajše dojenčke jih lahko naredimo iz materinega mleka, za starejše dojenčke pa lahko uporabimo sadje in (po potrebi) vodo, rastlinsko mleko ipd. Naše najljubše sadje za v sladoledne lučke so borovnice in banane.
  5. Jantarjeva ogrlica je ena izmed najbolj priljubljenih načinov lajšanja bolečin ob izraščanju zobkov. Tudi jaz sem jo kupila že pri Aljažu in nekaj časa tudi uporabljala, a večjih sprememb v njegovem obnašanju nisem opazila. Pri Jakobu je še nisem uporabila, ker v bistvu še ni bilo tako hudo (to govorim zdaj, ko sem že malo pozabila, kaj smo preživeli zraven prvih dveh zobkov, haha). Nekje sem prebrala, da bi jo bilo dobro očistiti v mrzli vodi in postaviti na okensko polico, da jo obsije polna luna. Ne me držati za besedo, ampak tako bi naj povečala moč svojega delovanja. Če ima kdo še kakšno dodatno informacijo, je bom vesela.
  6. Zobna ščetka. Ko dojenčku zrastejo prvi zobki, je čas, da začnemo s čiščenjem. Uporabljamo zobno ščetko CURAkid, ki sem jo omenila že zgoraj. Imamo dve. Eno ima Jakob na voljo ves čas, med grizali, z eno pa mu zobke pokrtačim jaz. O čiščenju zobkov bom pisala v posebni objavi. Če imate na to temo kakršnokoli vprašanje, mi ga postavite v komentar, saj bom lahko nanj odgovorila. Pri tem mi bodo pomagali strokovnjaki iz Curaprox Slovenija.
  7. Homeopatske granule, eterična olja idr. Obstajajo tudi drugi, alternativni, načini lajšanja bolečin ob izraščanju zobkov. Homeopatija mi ni tako blizu, kot so mi recimo eterična olja. Pri izraščanju zobkov si pomagamo s sivko, rimsko kamilico in doTERRA mešanico eteričnih olj Serenity. Pri uporabi eteričnih olj na dojenčkih smo še posebej previdni. Najbolje je, če jih uporabimo v difuzorju. O vsem tem se posvetujte z nekom, ki ima več znanja in izkušenj ter vam lahko svetuje.

Upam, da vam zbrani nasveti in izkušnje koristijo.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju Curaprox Slovenija. Hvala! Za več informacij se lahko obrnete na njihovo spletno stran Curaprox.com ali pokukate v njihovo spletno trgovino Zdrav nasmeh, kjer najdete tudi veliko različnih nasvetov.

*Mnenje in razmišljanje o izdelku je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njim.

X