Spremembe v vrtcu, novo vrtčevsko leto in skrbi

Spremembe v vrtcu, novo vrtčevsko leto in skrbi

Ne morem verjeti, da je od Jakobovega uvajanja v vrtec minilo že štiri mesece. Zdaj je v vrtec že lepo uveden, okolje mu je znano, vzgojiteljice je vzljubil in kljub zmedi v vrtcu, zaradi dopustov, ni bilo posebnih težav. Septembra ga čaka nova sprememba. Do zdaj je bil v drugem vrtcu, kot Aljaž in Zara, ker ni bilo prostora in v bistvu nam je bilo tako čisto ok, saj sta oba začela v tistem vrtcu in nam je vzdušje tam všeč, ker gre za jasli, zato se nam je zdelo za začetek to dobro. Zdaj postaja logistika že nekoliko naporna, zato se vsi veselimo septembra, ko bodo skupaj. Ker obožuje svoji vzgojiteljici vem, da mu ne bo lahko. V bistvu tudi meni ni, ker sva se oba tako lepo navadila, a se skušam osredotočiti na to, da bo lažje za vse, če so v istem vrtcu. Vrtec že pozna, saj greva večkrat skupaj po Aljaža in Zaro in tudi svojo bodočo vzgojiteljico je že večkrat videl, tako da mu je vse skupaj že nekoliko poznano. Zdaj mu spremembo že večkrat omenimo in morda že nekaj v povezavi s tem razume. Tik pred 1. septembrom se bomo odpravili še na krajši dopust in se vrnili po prvih dneh novega vrtčevskega leta ter upam, da v vrtec zakorakali brez težav. Aljaž in Zara sta od nekdaj rada hodila v vrtec. Oba sta imela kakšno vmesno obdobje, ko sta zjutraj jokala, a po večini je težava obratna in sta jezna, če s Tomijem prideva po njiju prehitro. Res me zanima, kako bo letos, ko bom imela v vsaki vrtčevski skupini enega otroka, haha (naš vrtec je majhen in ima samo tri skupine, majhno, srednjo in veliko). Upam, da se Aljaž in Zara ne bosta preveč vključevala v odnose drugih z Jakobom, ker znata biti zelo zaščitniška in ga imata vedno na očeh. Želim si, da se hitro privadijo in da bo Jakobu bližina bratca in sestrice prej opora, kot nadlega.

Medtem ko se je ubadam s skrbmi, kot so, kako bo Jakob sprejel nove vzgojiteljice, kako bosta bližino Jakoba sprejela Aljaž in Zara in kako bo to vplivalo na njihov odnos ter kdo naj otroke vozi v vrtec (name je Jakob bolj navezan, hkrati pa gre Tomi mimo vrtca v službo in mu je mimogrede, pa še navezanost je manjša), se nekatere mamice ubadajo s skrbmi, ki sem jih jaz že predelala in imam z njimi nekaj izkušenj, zato jih bom nekaj tudi omenila. Piše mi veliko mamic, ki bodo kmalu začele z uvajanjem v vrtec in razumljivo je, da se takrat poraja sto vprašanj. Nemogoče se nam zdi, da bo otrok v vrtcu kar naenkrat samostojen, da bo lepo zaspal, da se bo potolažil ipd. Razumeti moramo, da se otroci v vrtcu obnašajo drugače, kot doma. Če otrok doma zaspi samo v vašem naročju, to še ne pomeni, da v vrtcu ne bo mogel zaspati. Tam je situacija drugačna, posnema svoje vrstnike, vzgojiteljica postavi drugačna pravila in otrok sledi njeni avtoriteti, njun odnos pa je drugačen, kot tisti z vami, kar je popolnoma normalno, pričakovano in celo zaželeno. Prav tako se mi zdi pomembno poudariti, da je za vsako spremembo potreben čas. Od otrok ne moremo pričakovati, da se bodo takoj prilagodili, prav tako pa je nemogoče, da bi od njih pričakovali, da brez težav sprejmejo več sprememb naenkrat. Če veste, da gre otrok septembra prvič v vrtec, potem ga kakšen mesec ali dva pred tem ne izpostavljate nobenim spremembam. Če želite prenehati z dnevnim dojenjem (večerno crkljanje in nočno dojenje z vstopom v vrtec nimata veze in lahko mirno nadaljujete), ga začeti navajati na kahlico, mu vzeti dudo, dobi bratca/sestrico, ga želite preseliti v svojo sobo ali posteljo itd., potem morate paziti, da so te spremembe narejene nekaj časa pred vstopom v vrtec ali nekaj časa po vstopu v vrtec. Otrok se mora počutiti varnega, kar mu je omogočeno samo tako, da ima ves čas na voljo oporo staršev, ima svojo dnevno in večerno rutino ter ne doživlja posebnega stresa z več spremembami naenkrat. To so stvari, ki so se pri nas najbolje obnesle in čeprav so nekateri rekli, da vse počnem preveč premišljeno in da kompliciram, zdaj vidim, da sem se s tem izognila marsikateremu problemu in sem na koncu v bistvu jaz tista, ki ne kompliciram, hihi.

Bo sploh lahko v vrtcu zaspal brez mene? Bo. Morda ne takoj (čeprav se v vrtcu po navadi zelo utrudijo, ker so veliko na svežem zraku in aktivni) in ne na enak način, kot doma, a bo. Iz lastne izkušnje vem, da vzgojiteljice naredijo vse, kar je v njihovi moči, da otroci obdobje uvajanja preživijo s čim manj stresa. Naše vzgojiteljice so ob uspavanju otroke božale, jim pele uspavanke, mrmrale, držale za roko… Res so se potrudile (mi tudi Aljaž in Zara pripovedujeta, kako je) in verjamem, da bodo vaše vzgojiteljice za vašega otroka naredile enako. Ne pozabite mu v nahrbtnik pripraviti najljubše igračke oz. ninice in dude (če jo ima).

Otrok gre v vrtec, jaz pa v službo. Moram nehati dojiti? Ne, seveda ne. Najprej razmislite, kaj si sploh želite in potem si dan že zdaj organizirajte tako, da del dneva, ko bo otrok v vrtcu ne dojite, ampak mu ponujate normalne obroke. Vem, otroci so si različni. Nekateri so zelo slabi jedci, spet drugi jasno in glasno zahtevajo materino dojko, tretji pa zaspijo samo med dojenjem in spet imamo težavo. Kot sem že omenila, dobro je, da so spremembe postopne. Midva z Jakobom sva z dojenjem, čez dan, prenehala približno dva meseca pred vstopom v vrtec. Takrat je že kar lepo jedel, kasneje pa je začel jesti še lepše, se je na to navadil, sprejel tudi vodo iz stekleničke, s čimer je bil prej vedno problem, saj je pil zelo malo itd. Vsaka takšna sprememba je ob določeni starosti na nek način tudi pozitivna, saj otrok postopa sprejema tudi drugo hrano in pijačo, kar je normalno. Seveda mu to ni vedno všeč in starši smo tisti, ki postavljamo meje in ga usmerjamo, zato je odločitev kaj in kako bomo, na nas. Uspavanje je potekalo z dudo. Tudi, če otrok zaspi samo na prsih, se v varstvu, po navadi, brez težave prilagodi, saj ob njem ni mame in ne voha materinega mleka.

Otrok se davi s hrano v koščkih. Kaj bo jedel v vrtcu? Za malčke je prehrana v vrtcu (v jaslih) prilagojena in primerna, prav tako pa so tam vzgojiteljice, ki mu lahko z vilicami kaj pretlačijo, ga postopoma navajajo na koščke itd. Tudi Aljaž je ob vstopu v vrtec težko jedel koščke, vedno se mu je kaj zaletelo in me je bilo kar malo strah, ampak v vrtcu ni bilo posebnih težav. Postopoma se je potem navadil in težave izginejo. V prvih letih se določene spremembe zgodijo dobesedno čez noč, zato se lahko zgodi, da bo vaš otrok to obdobje že čez en mesec prerasel.

Otrok še ne je sam. Bo lačen? Vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic vse otroke spodbujajo k samostojnemu hranjenju, a to ne pomeni, da jih pustijo lačne, če jim samostojno hranjenje ne gre. Že večkrat sem prišla v vrtec, v času kosila, in vedno sem lahko videla vzgojiteljice, ki se trudijo, da jih vse nahranijo. Prav tako ni konec sveta, če si naši enoletniki pomagajo z rokami in tudi v vrtcu bo tako, če bo šlo kaj prepočasi, hihi. Res vse pohvale vzgojiteljicam, ki tako spretno manevrirajo med otroci in se trudijo, da zadovoljijo vse njihove potrebe.

Med najpogostejšimi skrbmi pred vstopom v vrtec so zagotovo tudi te, ali bo otrok zjutraj jokal, ali se bo vklopil v družbo, ali bo imel vedno na voljo nekoga, ki ga bo pocrkljal, ali se bo znal postaviti sam zase, ali se bo tam dobro počutil itd. Nič ni narobe, če nas skrbi, a vseeno skušajmo ohraniti pozitivno naravnanost in zaupajmo vzgojiteljicam. Nekaj več o pripravah na vrtec in uvajanju si lahko preberete še TUKAJ in TUKAJ.

X