10 najljubših misli iz mojih preteklih objav

10 najljubših misli iz mojih preteklih objav

Pred dnevi sem bila na kavi s prijateljico in pogovor je iz lahkotnih tem nanesel na nekoliko bolj resne, življenjske teme. Ko sva tako debatirali in sem ji pripovedovala o tem, kar sem se v zadnjem času naučila, sva se obe začeli glasno smejati in kar nisva mogli nehati. V bistvu je res smešno, da tako mlad razmišljaš o takšnih stvareh in ko jih izgovoriš na glas, je vse skupaj še nekoliko bolj čudno in smešno, pa vendar nujno potrebno za osebno rast in za razvoj. V današnji objavi sem želela zbrati nekaj mojih najljubših mislih iz preteklih objav. Morda bodo komu koristile, koga drugega potolažile, spet nekoga tretjega navdihnile, motivirale in spodbudile k razmišljanju. Navezujejo se na življenje, družino, materinstvo in partnerstvo. Vem, da bom v življenju doživela še marsikaj in se naučila še ogromno novega ter osebnostno še bolj zrastla, ampak to so misli iz dosedanjih življenskih izkušenj, ki so me pripeljale do točke, kjer sem in ki nikakor niso zanemarljive. Morda bi katero od teh danes napisala drugače, a lepo prikažejo lekcije določenih obdobij in to, kako se tudi jaz zraven učim in rastem.

      1. “Najbrž bodo prišli dnevi, ko bom neprespana in slabe volje ter me otroka ne bosta popolnoma nič poslušala in upoštevala. Takrat bom morda celo zajokala. Ampak zvečer, ko bodo vsak v svoji posteljici, v spokojni tišini, in z lički pocmokanimi od mojih poljubov, bom vedela, da je vse skupaj vredno mojega časa in truda. To, da sem mama, je najpomembnejša stvar, ki jo bom kdaj koli naredila in najlepši dokaz bodo (in so že) moja lička, prav tako pocmokana in mokra od poljubčkov.” iz objave Kaj pričakovati, ko pričakuješ tretjič?, ki jo lahko preberete TUKAJ.
      2. “Nobena pridobljena izobrazba, nobena kariera, poklic in služba, noben hobi ali aktivnost, se ne morejo primerjati s starševstvom. Marsikaj v življenju je pomembno, a nihče me ne more prepričati, da je lahko karkoli bolj pomembno in bolj odgovorno od tega, da neguješ in vzgojiš človeško bitje” iz objave Življenje s tremi otroki je… Zanimivo.“, ki jo lahko preberete TUKAJ.
      3. “Zase vem, da sigurno ne bi bila srečna, če ob sebi ne bi imela svojega moža in svojih otrok. Kdor išče srečo v majhnih stvareh, bo zagotovo živel polno in srečno življenje. Pa ne mislim samo na otroke. Sreča je lahko tudi drugje, a zagotovo ne v neskončnih zabavah in “uživanju”. Ljudje smo bitja, ki se najbolje počutimo, ko dajemo in če dajemo, potem tudi prejemamo in smo srečni.” iz objave 27 let in trije otroci!, ki jo lahko preberete TUKAJ.
      4. “Kmalu po rojstvu Aljaža sem gledala neki film, v katerem je bilo rečeno tako: “Zdaj si mama. Potrpi!” (v slovenščini se to sliši zelo lepo, v bistvu je bilo bolj “Suck it up! You are a mom now!”, hihi). Vam povem, to je najboljši nasvet, kar sem jih slišala in ta stavek mi v glavi odzvanja vsakič, ko se mi zdi, da ne bom zmogla. Ne gre se za to, da bi pozabila nase, kot na žensko in ženo, a včasih ima dojenček (tudi otrok, a ta nas zagotovo potrebuje manj in drugače) prednost.” iz objave Neodložljiv dojenček, ki si jo lahko prebereš TUKAJ.
      5. “Nudim jim ljubezen, razumevanje in podporo ter se z njimi tudi neskončno zabavam. Ko pa je čas, da postavim mejo, sem odločna in ne popustim. Takrat sem starš in ne prijatelj. Prehitro je, da bi lahko rekla, da delam prav in da bodo moji otroci odrasli v dobro vzgojene posameznike, a se trudim. Trudim se po svojih najboljših močeh. To, da se v procesu včasih počutim popolnoma zanič bi naj bilo čisto normalno. Vzgoja je najtežja stvar, ki sem jo kdaj počela in ogromna odgovornost, zato bom vztrajala in se še naprej trudila. Res upam, da ne bom popolnoma zamočila in da vsaj nekaj naredim “prav”. Ne morem mimo dejstva, da svoje otroke vzgajamo v zelo nezavidljivem času in ja, tudi to je eden od razlogov, da bom še naprej tečna mama.” iz objave Tečna mama, ki si jo lahko prebereš TUKAJ.
      6. “Absolutno sem za, da je potrebno vzgajati najbolje, kot v danem trenutku zmoremo in lahko, ampak… Mojih sto odstotkov danes morda ne bo enako mojim stotim odstotkom iz prejšnjega tedna in stotim odstotkom moje sosede, a vse smo dobre mame. Ni prav, da naš “najbolje, kot v danem trenutku zmoremo” ni nikoli dovolj dober za družbo, v kateri živimo.” iz objave Ali sploh kaj delam prav?, ki jo lahko prebere TUKAJ.
      7. “Tudi, če boste kupili najboljši otroški voziček na trgu, ni nujno, da se bo vaš dojenček želel voziti v njem. Tudi, če mu boste nakupili najbolj trendovska oblačila, ne pričakujte, da mu bo preoblačenje trikrat na dan všeč in da mu bo v njih udobno. Tudi, če bo obdan z najboljšimi in najdražjimi igračami, kar jih lahko kupite, mu bo na koncu dneva še vedno največ pomenila vaša bližina in vaš trud, da zanj naredite najboljše. Ja, za naše otroke samo najboljše. Pa ne najboljših materialnih stvari. Naši otroci si zaslužijo več. Zaslužijo si našo bližino, ljubezen, potrpežljivost, varnost, podporo, spodbudo in nežnost. Zaslužijo si zdravo in varno okolje, ki jim omogoča varen razvoj in možnost, da si pot v življenju izberejo sami. Vse to je tisto najboljše, kar si zaslužijo naši otroci. Luštne fotke na družabnih omrežjih so samo del starševstva in to naj tudi ostanejo.” iz objave Imeti otroka je zdaj moderno?!, ki jo lahko preberete TUKAJ.
      8. “Še vedno mislim, da otroci potrebujejo (strogo) vzgojo, trdno postavljene meje in odrasle, ki jih razumejo, spoštujejo, jih imajo radi in jih usmerjajo na pravo pot. Še vedno mislim, da morajo upoštevati pravila lepega vedenja za mizo, uporabljati vljudne besede, spoštovati starejše, pospravljati svoje igrače in hoditi spat ob primerni uri, a to ni vse, kar morajo. Morajo se tudi veliko gibati, tekati in plezati. Morajo biti glasni, včasih kaj zakričati, se morajo naučiti, doživeti in izkusiti. Dajmo jim čas, da te stvari osvojijo in jim pustimo otroštvo.” iz objave (ne)realna pričakovanja, ki jo lahko preberete TUKAJ.
      9. “Nič ne pride samo od sebe. Če sem v enem trenutku bila prepričana, da je potrebno garati za posel, sem takoj v naslednjem trenutku spoznala to, da je potrebno garati tudi za vse ostalo v življenju. In to ni tisto garanje, ki bi bilo neprijetno. To je v bistvu nekaj najlepšega, kar si lahko dovoliš. Da daš na prvo mesto sebe, svojo družino in tiste, ki ti pomenijo največ. Da jim posvetiš svoj prosti čas, a jim hkrati znaš reči ne, kadar potrebuješ nekaj časa zase in zato, da napolniš svoje baterije.” iz objave Novoletne zaobljube za (mojo) dušo, ki jo lahko prebereš TUKAJ.
      10. “Če sem se zraven otrok česarkoli naučila, potem je to to, da leta prehitro minevajo in da nas mora naša ranljivost ter minljivost vsakodnevno opominjati na to, da se več smejimo, igramo, plešemo, pojemo in počnemo vse tisto, za kar je vredno živeti, z osebami, s katerimi je vredno živeti.” iz gostujoče objave Novo leto, nov začetek, ki je bila objavljena TUKAJ.

Z ljubeznijo, Mama.

X