Malčkov dnevnik: Obdobje od 1. leta do 1. leta in pol

Malčkov dnevnik: Obdobje od 1. leta do 1. leta in pol

Jakob bo naslednji mesec praznoval že svoj drugi rojstni dan, jaz pa že res dolgo nisem pisala o njegovem razvoju in o tem, kako napreduje, kakšna je njegova osebnost, kako se je vklopil v družinsko dinamiko oziroma o tem, kako se je družinska dinamika spremenila, odkar ga imamo. Je zelo prisrčen, navihan, živahen in dobrovoljen fant. Povsod ga je polno in niti za trenutek ga ne smem pustiti samega, ker v trenutku spleza na najvišjo omaro ali polico, iz predalov izbrska stvari, ki niti slučajno niso za otroke, mimogrede kakšno stvar razbije in se velikokrat izmuzne ter uživa v tem, da ga ves čas lovimo in iščemo. Govori zelo malo, šele par besed, kar je razlog za nekaj jeze in težko sporazumevanje, ampak njegove iskrive oči povejo več, kot tisoč besed. Res je nekaj posebnega. Miren in nežen, a hkrati glasen in živahen. Poln nasprotij. Zapisane stvari veljajo za obdobje starosti od leta do leta in pol. Zdaj je situacija za določene stvari že malo drugačna, je pa lepo pokukati za nazaj in močno priporočam, da si takšne stvari zapisujete v Malčkov dnevnik ter zraven prilepite še fotografije, razne vstopnice od predstav, iz izletov in druge spominke. Čez leta bo to neprecenljiv spomin za vas in vašega otroka.

Obdobje od 1. leta do 1. leta in pol

Datum sistematskega pregleda: 24.1.2018

Teža in velikost: 10800 g in 80 cm.

Kako je potekalo cepljenje? Je imel kakšne stranske učinke? Cepljenje je potekalo brez težav. Stranskih učinkov ni bilo. Jakob se ni nič kaj posebej prestrašil in ni jokal, tudi takrat ne, ko so mu vzeli kri. Izvido so bili bp.

Obiski zdravnika: V tem obdobju ni bilo potrebno obiskati zdravnika, tako da sva se odzvala samo na sistematski pregled in na cepljenje, ki smo ga enkrat prestavili, zaradi viroze.

Kako ste preživljali dneve? Kakšen ritem je imel v času od prvega rojstnega dne do starosti leta in pol? Dneve smo preživljali v ustaljenem ritmu. Z enajstimi meseci je začel obiskovati vrtec, tako da je bil vsaki dan od osmih do dveh v vrtcu, po vrtcu smo pomalicali, se igrali, se odpravili na dvorišče, na sprehod ali na kakšen obisk, postorili kaj doma, povečerjali in se okoli sedmih odpravili v posteljo. Naša dnevna rutina je ostala enaka, kot pred obiskovanjem vrtca, saj je bila tako ali tako takšna že leta, zaradi Aljaža in Zare. Jakob je v tem obdobju spal samo še enkrat na dan (izjemoma dvakrat), in sicer v vrtcu, pred kosilom, in doma, med vikendi, enako.

Kaj je najraje počel? Kdaj je bil najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga je uspavalo in pomirjalo? Celotno obdobje je bilo močno prepleteno z glasbo in plesom. Ob vsaki glasbi je začel plesati in migati z rokicami ter ritko. Ob tem je tako užival, da nas je vse spravil v dobro voljo. Prav tako je zelo hitro začel s plezanjem na vse možne površine. Še preden je shodil (kar je bilo pri dobrih petnajstih mesecih)  je bil povsod. Na vseh stolih, mizah, ograjah, na plezalih na otroškem igrišču… povsod. Ne vem, če sem za katerim drugim od otrok morala toliko tekati in biti tako pozorna na vsak gib, ki ga naredi. Najbolj zadovoljen in umirjen je bil, ko je lahko prosto hodil in raziskoval, odpiral predale, prelagal moje stvari ali pa se igral z igračami od Aljaža in Zare. Vse, kar ni bilo ravno zanj, je bilo zanimivo. Uspavalo in pomirjalo ga je crkljanje in nošenje sem in tja. Do 13. meseca in pol sva se pred spanjem tudi še dojila. Do 16. meseca je imel dudico, ki je odigrala pomembno vlogo pri uspavanju, odkar pa dudice nima več, ga nosim sem in tja, dokler ne zaspi, potem pa ga odložim.

Kdaj je začel spati celo noč? Noč je prvič prespal 18. julija. Takrat je bil star 14. mesecev. Za tem se je še vedno nekajkrat na noč zbujal, občasno pa je prespal celo noč.

Kdaj je začel obiskovati varstvo in kje? Kako mu je bilo všeč? Kako je potekalo uvajanje? Konec aprila je začel obiskovati javni vrtec. Takrat je bil star enajst mesecev in uvajanje je potekalo zelo postopoma. Nekaj o naši izkušnji uvajanja sem zapisala TUKAJ. Uvajanje je potekalo mirno, Jakob se je na vrtec dobro privadil in ga je rad obiskoval. Septembra je bil prestavljen v enako enoto, kot jo obiskujeta Aljaž in Zara, kjer mu je, najbrž tudi zaradi njune bližine, še bolj domače in prijetno.

Kdaj je bil prvič na počitnicah pri babicah in dedkih? Kako mu je bilo všeč? Jakob je prvič prespal pri babici (moji mami) pri starosti približno 15 mesecev. To je dokaj hitro, a ker je imel ob sebi bratca in sestrico in se takrat ni več dojil, ni bilo posebnih težav. Potreboval je nekaj več časa, da je zaspal, malo je tudi pojokal, ampak ga je moja mami crkljala in uspešno uspavala. Od takrat pa do danes, je tam prespal še nekajkrat in vsakič mu je bilo bolj všeč, hihi.

Česa ne mara? Ni maral biti dolgo pri miru, kislega sadja, ni maral sedenja v vozičku ali če smo ga držali za roko.

Česa se razveseli? Glasbe, petja in plesa, bližnjih družinskih članov, kužkov, piškotov,

Česa ga je strah? Zelo glasnih zvokov.

Najljubša igrača: Ni imel posebne najljubše igrače. Z nobeno od igrač se ni igral več, kot kakšno minuto. Najbolj zanimivi so bili kakšni lonci, kuhalnice in posodice ter igrače od Aljaža in Zare, ki so bile zanj nedosegljive.

Najljubša igra: Skrivanje, igra v naravi, vožnja s poganjalcem.

Najljubša pesmica/uspavanka: Kuža pazi.

Najljubša knjiga: Karkoli o kužku Pikiju.

Najljubša risanka/risani junak: Kuža Piki.

Moji prijatelji so: Prijatelji iz vrtca, Naj.

Kam se najraje odpravimo? Kaj tam počnemo? Peš domov iz vrtca, po poti domov pa se ustavimo še na igralih; na otroško igrišče v park; na kakšen izlet, kjer se sprehajamo in igramo, kaj dobrega pojemo ipd.

Družinski izleti: Celje in Celjski grad, Češča vas, počitnice na otoku Pagu, Ljubljana, Ljubljanski grad in Muzej Iluzij, Terme Banovci, Terme 3000, Motorikpark Gamlitz, Velenje in Pikin festival, Minicity Ljubljana, Mini ZOO Slovenske Konjice.

Vožnja z avtom/avtobusom/ladjo: Z avtom se je prvič peljal domov iz porodnišnice, z avtobusom pa pri starosti nekaj mesecev, torej že v prvem letu življenja. Z ladjo se še ni peljal.

Kaj je bilo v tem obdobju najlepše? Najlepše je bilo opazovati, kako se uči prvih korakov in kako radovedno opazuje okolico. Ni bilo važno, ali kobaca po vseh štiri, ali se trudi po dveh, ob opori ali samostojno, ves čas je bil v gibanju in ves čas je raziskoval.

Kaj je bilo v tem obdobju najtežje? Najtežje je bilo to, da smo morali biti ves čas z njim in paziti nanj, ker je bil tako radoveden, da se je zlahka spravil v težave. Zelo naporno se je bilo ves čas posvečati njemu in hkrati ne zapostavljati Aljaža in Zare, za gospodinjska opravila, pa je po navadi vedno zmanjkalo časa oz. sem jih morala opraviti takrat, ko otrok ni bilo doma ali pa takrat, ko so spali.

Katerih posebnih trenutkov se bosta starša za vedno spominjala? Najbolj se bova spominjala tistih trenutkov, ko sva opazila, kako se začenja določenih stvari prvič zavedati. To se je opazilo na različnih izletih, recimo v živalskem vrtu, kjer je veliko bolj opazil živali, jih opazoval in oponašal ipd. Ali pa med ustvarjanjem, kjer se je točno videlo, kako uporablja vedno več lastne domišljije in ustvarjalnosti. Takšni trenutki, ko prvič opaziš lastnosti otrokove osebnosti, ki so značilne samo zanj, so vedno nekaj posebnega in mi ostanejo v posebnem spominu. Jakob je po dopolnjenem prvem letu starosti postajal vedno bolj navihan in živahen in to sta bili dve lastnosti, ki ju do takrat nisem opazila in sta me presenetili, saj je bil zelo umirjen in nežen dojenček.

Stvari, za katere mislimo, da si jih bomo zapomnili, a si jih ne: Njegovih kodastih las, ki zakrivajo rahlo štrleča ušesa, nagajivega nasmeška, miganja z ritko, metanja na tla, kadar ni kaj po njegovo, tega, kako nič ne govori, ampak samo kaže s prstkom in se zraven oglaša po svoje, njegovega dobrega apetita in ljubezni do hrane, mokrih poljubčkov, kako me z roko, med uspavanjem, drži za prsi in se stiska k meni.

Kaj pravi bratec/sestrica? Kakšen je odnos med sorojenci? Smešne prigode med sorojenci in starši: Bratec in sestrica Jakoba obožujeta. Do njega sta zelo zaščitniška. Objemata ga, ga poljubljata in žgečkata. Z njim se sicer redko igrata, a tudi odrivata ga ne. Po navadi so skupaj v sobi, ampak počnejo vsak svojo stvar. Jakob ju zelo rad opazuje in posnema, čeprav mu določene stvari še ne grejo preveč od rok. Če slučajno pade ali se mu zgodi kakšna krivica, takoj prihitita in mu pomagata. Sta zelo skrbna, a tudi onadva nimata občutka, kaj on že zmore in kaj ne, on pa ju na vso moč občuduje.

Pomembni mejniki tega obdobja: Samostojna hoja, plezanje, prenehal se je dojiti, brez dudica, samostojno pitje iz kozarca, prvi poskusi samostojnega oblačenja, prve besede.

Kaj zna sam? Sam pije iz kozarca, sam si sleče in včasih tudi obleče nogavice, občasno se sam sezuje (odvisno od čevljev).

Fina motorika: Fina motorika mu gre dokaj dobro. Lepo drži barvico čopič in podobne predmete, s prstki prijema drobne predmete in jih prelaga sem ter tja ter razvršča.

Groba motorika: V tem obdobju je večinoma kobacal in se postavljal na noge, prav tako pa je hitro osvojil plezanje na različna igrala, mize, stole ter drugo pohištvo. Shodil je pri 15 mesecih in pol, zelo počasi in previdno, a je hojo potem hitro obvladal.

Moje prve besede: Mama, ata, traktor, hvala, avto.

Najljubše in najpogostejše besede: Mama, ata.

Koliko zobkov ima? 16.

Kdaj je bil prvič pri zobozdravniku in kako mu je bilo všeč? Pri starosti enega leta. Šlo je bolj za pogovor, zato mu je bilo všeč. Vedno se razveseli novih ljudi.

Najljubša hrana: Testenine, krompirček, piškoti, banana.

Najljubši prigrizek/posladek: Piškoti.

Najljubša pijača: Voda.

Pije iz stekleničke ali kozarca? Na poti je pil iz stekleničke z ustnikom, doma pa iz kozarca.

Ali ima dudico? Dudico je imel do približno šestnajstega meseca, ko smo jo izgubili in začeli z odvajanjem.

Skupaj smo ustvarjali: Risanje, barvanje, slikanje z vodenimi barvicami, temperami, ustvarjanje iz papirnatih krožnikov, ustvarjanje s plastelinom, testom ipd.

Z ljubeznijo, Mama.

Fotografije so nastale med našim bivanjem v Sava Hotels & Resorts, Terme 3000, Moravske Toplice, kjer smo bili del projekta #časzanas.

X