(Mamice berejo) Damjana Bakarič: Na tesnobi.

(Mamice berejo) Damjana Bakarič: Na tesnobi.

Pred časom sem v roke dobila knjigo Damjane Bakarič: Na tesnobi in jo slučajno objavila na Instagramu ter v trenutku dobila nekaj zanimivih mnenj. Rekle ste, da naj si za to knjigo res vzamem čas, ker ni lahko branje in da je resnično dobra. V tistem trenutku smo se odpravljali na vikend oddih, zato je potem nisem vzela s seboj, sem pa jo prihranila vse do zdaj, ko sem končno našla čas in voljo, da ponovno preberem nekaj malo bolj življenjskega, razmišljujočega in osebnega.

V trenutku začutim ljudi, ki so iskreni in pristni in nimajo težav spregovoriti o stvareh, ki so v naši družbi tabu. Velikokrat sem že pisala o tem, da se zelo rada učim o življenju in sebi in ob poslušanju ter prebiranju takih zgodb, ki te prisiljo k razmišljanju, imaš resda občutek neke ranljivosti, a to je vsekakor nujno potrebno za rast in razvoj na individualni ravni, pa tudi na ravni celotne družbe. Čeprav sama tesnobe nisem izkusila, sem izkusila nekaj podobnega, nekaj kar me je v tistem trenutku prisililo, da sem začela razmišljati o tem kdo sem, na kateri točki v življenju sem, kam grem in kako si želim živeti svoje življenje. Strah, izgorelost, tesnoba, izogibanje socialnim stikom, izčrpanost… Tako kot Damjana, tudi jaz mislim, da ti takšni zlomi in preizkušnje pokažejo, da nekaj v tvojem življenju ne štima in da moraš nekaj spremeniti. Potovanje čez vse to ni enostavno, je pa mogoče in takšne zgodbe, kot je Damjanina navdihujejo. Ker mi je njena zgodba blizu, sem se odločila, da grem na predstavitev knjige Na boljše (nujno jo moram čimprej prebrati, ker so mi določeni odlomki, ki sem jih zasledila že zdaj všeč in v navdih) v Mladinsko knjigo Maribor. Predstavitev je vodila Petra Greiner (še ena bojevnica, ki jo občudujem in z veseljem spremljam) in moram reči, da sem po poslušanju pogovora bila še bolj navdušena. Toliko energije, toliko moči, toliko nekih idej, empatije, sočutja, ljubezni, poguma… To lahko začutiš samo preko osebnega pogovora in zato takšne predstavitve zelo priporočam, saj knjigam dodajo dodatno težo, iz vsega pa lahko potegnemo še kakšno lekcijo in “aha trenutek” več, kar pa od časa do časa vsi potrebujemo.

Zaključek srečanja v Mariboru je bil čudovit. Avtorica je prebrala odlomek iz knjige Na boljše in ob njem boste točno vedeli, če je knjiga (oz. obe knjigi) za vas ali ne: “Ta knjiga ni za tiste, ki ljubijo maske in jih niso sposobni sneti. Ta knjiga je pot iskanja in najdbe. Sebe. Drugega. Drugega, ob katerem se počutiš ljubljenega. In on ob tebi. Ni za tiste, ki ne želijo odkriti resnice. Ta knjiga je za tiste, ki prisegajo na srce. Na čustva. Na dušo. Ki imajo dušo. In obenem ne pozabijo vzeti s seboj razuma, da se razumemo. Zame so to ljudje, na katere prihodnost že nestrpno računa. Z višjo stopnjo zavedanja. Z višjo stopnjo zavesti. Uporniki z razlogom.” Meni se zdi čudovito in nujno potrebno, da ljudje, ki imamo glas, pogum in izkušnje spregovorimo tudi o takšnih stvareh in da se vsi skupaj končno nehamo skrivati za masko površinskosti, ki smo je (vsaj tisti z višjo stopnjo zavedanja) že pošteno naveličani.

Z ljubeznijo, Mama.

X