10 knjig, ki so mi bile v navdih v letu 2018

10 knjig, ki so mi bile v navdih v letu 2018

Pred časom sem dobila vprašanje o tem, katere knjige so me najbolj navdihnile in so mi bile najbolj pri srcu. To je kar težko vprašanje, saj te v različnih življenjskih situacijah navdihnejo različne knjige. Tiste, ki so mi všeč ponavadi tako ali tako omenim v kakšni objavi ali pa na Instagramu, ampak sem se odločila, da kljub temu zapišem tiste, ki so mi bile v letu 2018 najbolj v navdih in so me najbolj zaznamovale. Gre za odlične knjige, odličnih avtorjev, polne življenjskih izkušenj, razmišljanj, modrosti, lekcij in upanja. Pravijo, da te včasih kakšna knjiga kar sama poišče in mogoče je na tem seznamu katera, ki išče prav tebe. 😉 Nemalokrat se mi je zgodilo, da sem se o kakšni stvari spraševala, pa kar ni bilo odgovora in se mi misli nikakor niso zbistrile, potem pa sem slučajno vzela v roke neko knjigo, kjer me je čakal odgovor ali pa sem odprla na naključni strani in našla, kar sem iskala. Spodnji seznam je nastal čisto po moji osebni presoji, opisi pa so dodani iz spleta, da bi lažje razumeli o čem določena knjiga govori, saj si jih jaz interpretiram po svoje in nisem želela, da bi bila objava preveč subjektivna.

  1. Clarissa Pinkola Estes: Ženske, ki tečejo z volkovi. Knjiga Ženske, ki tečejo z volkovi na novo osvetljuje medosebne odnose, podobo o sebi in različne oblike odvisnosti. Prebuja spomine na druge kraje, čase in načine bivanja, poglablja in razprostira zgodbe in mite. Clarissa Pinkola Estés začne z zgodbo o La Lobi, volčji ženski, ki zbira kosti in zapoje pesem nad njimi, da oživijo in se odenejo v meso, nato pa popelje skozi devetnajst pravljic, vitaminov za dušo, kot jim reče, v katerih tke vezi z Divjo žensko. Kajti prav Divja ženska v Sinjebradcu prišepne mladi ženi, kako naj se reši pred morilskim možem, v Modri Vasilisi je jaga baba, ki ve, da preveč znanja prezgodaj škoduje, v Okostnjakinji obudi ljubezen moškega, v La Mariposi je stara Indijanka, ki pozna moč telesa, v mitu o Perzefoni je Demetra in Baubo, boginja plodnosti in trebušnega smeha, v Brezroki deklici kraljica mati. Divji raček je pravljica o iskanju pripadnosti, Medved mlade lune govori o jezi kot učiteljici ter o potrpežljivosti, vztrajnosti in odpuščanju, La Llorona o pretočnosti ustvarjalnih tokov, Tjulnjica o maski, ki jo nosimo, in nujni občasni samoti, Rdeči čeveljci o upornosti, Deklica z vžigalicami o sestradani duši, Zlatolaska o mračnih skrivnostih. Razlaga pravljic in mitov vsebuje zemljevid vseh pasti, znanih in nepričakovanih, ki jih ženska srečuje med vračanjem k instinktivnemu jazu v dom Divje ženske, pa tudi poziv, naj se sooči s tistim, česar se najbolj boji, s svojo močjo. Znotraj vsake ženske se skriva naravno in divje bitje, opremljeno z instinkti, intuicijo in brezčasno vednostjo. Clarissa Pinkola Estés jo imenuje Divja ženska in dokazuje, da jo je mogoče in nujno priklicati in oživiti. Utira pot skozi številne plasti zavesti do notranjih glasov, ki šepečejo v kostnem mozgu, in vabi v kraljestvo duha, ki zdravi, prebuja, izziva in povezuje.
  2. Rebecca Campbell: Sestrstvo. Knjiga Sestrstvo je vodnik k soustvarjanju povsem novega arhetipa za ženske v časih prebujanja. Poziva jih, naj se ne držijo ob strani, temveč naj se postavijo zase, povedo svojo resnico in prevzamejo vodstvo. Ponuja orodja in kontemplativna vprašanja, obrede in vaje, s katerimi laže prisluhnejo svoji intuiciji in delujejo po njej, zberejo pogum, da so videne in slišane, prepoznajo svojo vrednost in zacelijo najprej sebe in nato še svet, v katerem živimo.
  3. Mark Manson: Dol mi visi. V nenavadnem priročniku za samopomoč, ki je odsev sodobne generacije, zvezdniški bloger ovrže vse, kar je nepomembno, in nam razkrije, kako se lahko nehamo truditi, da bi bili ves čas ‘pozitivni’, in tako resnično postanemo boljši in srečnejši ljudje. Desetletja nam govorijo, da je pozitivno razmišljanje ključ do srečnega, bogatega življenja. »J***š pozitivnost,« pravi Mark Manson. »Bodimo iskreni, vse to sranje je v k***u in z njim moramo živeti.« Na svojem neverjetno priljubljenem spletnem blogu in v knjigi Dol mi visi Manson ne leporeči oziroma slepomiši. Pove tako, kot je – postreže z odmerkom surove, osvežujoče, iskrene resnice, po kateri danes še kako hrepenimo. Jeb**o mar nam je lahko samo za določeno količino stvari, pravi, zato moramo ugotoviti, katere so res pomembne. Denar je čudovit, se strinja, še bolj čudovito pa je, če je človeku mar, kaj počne s svojim življenjem, kajti pravo bogastvo prinašajo izkušnje. Manson je neposreden in iskren, bralca zgrabi za ramena in se mu zazre v oči – ljudje hlepimo po takšnih pogovorih. Knjiga Dol mi visi je začinjena z zabavnimi zgodbami in neotesanim, neusmiljenim humorjem ter predstavlja protistrup pomehkuženemu razmišljanju v slogu ‘vsem nam je lahko lepo’, ki je okužilo sodobno družbo in spridilo celotno generacijo, ki je deležna zlatih medalj samo zato, ker se je pojavila.
  4. Bruno Šimleša: Ljubeznoslovje. Prav tako Umetnost življenja in ostale njegove knjige (Šola življenja, Brez rokavic). Kakšna je razlika med ljubeznijo in zaljubljenostjo? Ali obstajajo brezpogojna ljubezen in sorodne duše? Se lahko odločimo, da bomo nekoga vzljubili, in ali je res, da se nasprotja usodno privlačijo? Zakaj pride do prevare in ali jo je mogoče preboleti? To je samo nekaj od vprašanj, ki jih postavlja in na katera natančno odgovarja Bruno Šimleša, vodilni hrvaški avtor duhovne literature. V svoji novi knjigi Ljubeznoslovje nas uči, kako zgraditi zdrave, srečne in strastne odnose z drugimi. Najsi gre za partnersko ljubezen ali družinske, prijateljske in delovne odnose, avtor opozarja na ustaljene zmote in napačna pričakovanja, ki jih vsiljujemo drug drugemu, nato pa predlaga rešitve, ki bodo vrnile zaupanje in zadovoljstvo v ta najpomembnejša področja življenja. Če bi obstajala znanost o ljubezni, bi bila ta knjiga njen učbenik! Cilj je naučiti se ljubiti popolno, ne da bi pri tem izgubili sebe!
  5. Ingrid Divkovič: Vas je** ego?. Prav tako Knjiga za divjo žensko. Zgodba o tistem, o čemer se ne govori. Ena najbolj branih in najbolje prodajanih domačih publicističnih knjig zadnjih let na Hrvaškem. Ponatisnjena kar trikrat! Je vredno tvegati vse za nekaj trenutkov (navidezne) moči? Gospod Ego. Nevidni morilec, tihi sovražnik, razdiralec družin, karier, razmerij. Nekdo, ki zmore z nasmehom gledati, kako propadamo. Zmore gledati, in ob tem niti ne trzne. Je naš ego vreden toliko, da smo pripravljeni uničiti svojo družino, svoje telo, svojo ljubezen in svoje življenje za nekaj, kar v resnici niti ne obstaja? Knjiga priljubljene mlade hrvaške avtorice Ingrid Divković je dvignila veliko prahu in dala misliti. Avtorica želi s knjigo, pisano pretanjeno in neposredno, pokazati na nevidnega, a močnega sovražnika, gospoda Ega, kot mu pravi sama, da bi ga ozavestili in se ga rešili. Kajti Ego je kot cenen parfum. Čez čas ga ne vonjamo več, drugi pa močno občutijo njegovo smrdljivo navzočnost.
  6. Rupi Kaur: Med in mleko. Prav tako Sonce in njeno cvetje. Mleko in med je knjiga poezije in proze o preživetju, izkušnjah nasilja, zlorabe, ljubezni, izgube in ženskosti. Razdeljena je na štiri poglavja, vsako pa ima svoj namen, vsako se sooča z drugačno vrsto bolečine in celi drugačno srčno rano. Knjiga bralca popelje skozi najbolj grenke  trenutke v življenju in tudi v njih poišče sladkobo. Ta je namreč povsod, če smo le pripravljeni iskati. Tudi za drugo, dolgo pričakovano pesniško zbirko velja podobno: kratke pesmi, med katerimi so tudi dvovrstičnice, se tematsko lotevajo okrevanja in osebnostne rasti, vsebinski sklopi pa iščejo vzporednico v naravi – iz ovenelega cveta nastane novo seme, ki se ukorenini, raste in slednjič znova razcveti.
  7. Osho: Ljubezen, svoboda, samost. V knjigi Ljubezen, svoboda, samost boste našli svojstvene, radikalne in inteligentne poglede na vprašanja o ljubezni, graditvi odnosov in razlogih za neuspešne zveze, izvorih ljubosumja, spolnosti,  svobodi, razlikovanju med ljubeznijo in poželenjem, samostjo in osamljenostjo… Avtor utemeljuje, da se vse začne z ljubeznijo do sebe. Ljubezen se lahko zgodi edinole skozi svobodo v navezavi z globokim spoštovanjem do samega sebe in druge osebe. Je mar mogoče biti sam, a ne osamljen? Kje so meje, ki opredeljujejo poželenje v nasprotju z ljubeznijo, in ali lahko poželenje sploh kdaj preraste v ljubezen? Priložnost imamo začeti znova sami s seboj, svoje odnose z drugimi in najti izpolnitev ter uspeh za posameznika in za družbo kot celoto. Oshove knjige so nastale kot transkripcije njegovih številnih predavanj in odgovorov na vprašanja publike. V knjigi se tako odraža pogovorni ton in humornost, katere se je Osho posluževal za ponazoritev svojih razmišljanj.
  8. Jorge Bucay: Zbirka Kažipoti. Do zdaj sem prebrala Pot samoodvisnosti (Neodvisnost pomeni, da nisi odvisen od nikogar. Prav vsi tako ali drugače potrebujemo druge. In če neodvisnost ni mogoča, če je odvisnost nezaželena, ker ne ponuja možnosti za razvoj, če je soodvisnost nezdrava … kaj potem?) in Pot srečanja (Sobivanje, privlačnost, spolnost, zaupanje, stik so mejniki na poti, na kateri avtor demistificira nekatera najbolj trdovratna prepričanja o ljubezni in seksu v naši kulturi. S pomočjo teorije in navdihujočih zgodb spregovori o družinskih odnosih in se še zlasti posveti partnerskemu življenju, ljubezni in zakonu. Na stežaj nam odpre vrata v univerzum svojih zamisli in nas ob tem nevsiljivo pripravi do tega, da temeljito pretresemo svoje. Ko premagamo to novo etapo poti, je za nami zagotovo vsaj eno srečanje: srečanje z lastno sposobnostjo ljubiti drugega.)
  9. Damjana Bakarič: Na tesnobi. Prav tako Na boljše. Damjana Bakarič je bila 15 let novinarka, ki se ni ustrašila nobene teme, nobenega človeka. Potem pa se ji je zgodilo, da je morala sredi povsem običajnega pogovora o službi zbežati na svež zrak, daleč stran od sogovornika, daleč stran od vseh. Začel se je njen boj s tesnobo in napadi panike. V knjigi opisuje, kako se je zlomila, se soočila s svojo težavo in se slednjič lotila zdravljenja. Obenem razbija stereotipe, da so ljudje, ki so tesnobni oziroma zaradi tesnobe potrebujejo strokovno pomoč, nori, čudaki, psihični bolniki. Iskreno, odkrito in nevsiljivo nas spusti v svoj svet in nam vzporedno razgrne še zgodbe drugih ljudi, ki imajo podobno izkušnjo – vsak od pripovedovalcev ima svoje razloge za tesnobo, svojo prelomno točko, ko ni zmogel več, svoje okoliščine in svoj pristop k zdravljenju. Toda ljudi, ki se spopadajo s tesnobo, je seveda še bistveno več, kot jih je omenjenih v knjigi. V času, ki od nas zahteva popolnost in ne ponuja nobene gotovosti in varnosti, pravzaprav vsak dan več. Zato ni čudno, da anksiozne motnje spadajo med najpogostejše psihične motnje.
  10. Veronika Podgoršek: Ljubezen po ljubezni. Vse o razhajanju, pravnih postopkih, otrocih, sostarševanju in odnosu v končanem in novem partnerstvu. Ločitev je stvarnost današnjega časa in s tem, da jo tabuiziramo, ljudem, ki v svojem partnerstvu trpijo, nalagamo še težje breme. Ko se človek znajde v tem čustvenem breznu, namreč potrebuje oporo in razumevanje, zlasti pa praktične nasvete, kam se lahko obrne, kako lahko kaj uredi in kako naj si kaj olajša. In prav to ponuja knjiga Ljubezen po ljubezni priznane psihoterapevtke dr. Veronike Podgoršek, ki je pri pisanju sodelovala z družinskimi odvetniki, socialnimi delavci in policisti. Nastal je priročnik, ki obravnava vse vidike partnerskega razhajanja, od odločitve za razhod pa do novega čustvenega povezovanja, ko je razveza že za nami. Pomagala bo tako poročenim kot zunajzakonskim partnerjem, in prav zaradi celostnega, praktičnega, poljudnega in obenem na izkušnjah utemeljenega pristopa gre za knjigo, kakršne pri nas še ni bilo.

Z ljubeznijo, Mama.

X