Postavljanje ciljev in novoletnih zaobljub

Postavljanje ciljev in novoletnih zaobljub

Trenutno smo v obdobju, ko načrtujemo novo leto, si postavljamo nove cilje, zapisujemo svoje novoletne zaobljube, želje in sanje, ki jih želimo uresničiti. Vsak od nas kdaj potrebuje nov začetek, pa naj bo to na začetku novega leta ali kar tako vmes, ko to začutimo. Zdi se mi zelo pomembno, da razmišljamo o stvareh, ki smo jih naredili in doživeli, o tem, kako smo se ob tem počutili in o stvareh, ki si jih želimo v prihodnje. Sama naredim to približno dvakrat na leto, pri tem pa si vse cilje jasno opredelim in zapišem. Ni stvar v tem, da bi nas ti seznami potem “lovili” in obremenjevali, ampak v tem, da bi nam pomagali obdržati fokus na stvareh, ki nam veliko pomenijo in nas občasno nekoliko potisnili izven cone udobja. Lanske novoletne zaobljube so bile zame prelomne. Ne samo, da sem uresničila čisto vse, kar sem si zastavila, tudi nekaj izzivov sem si postavila in jih uspešno prestala, vse to pa mi je omogočilo, da sem se naučila nekaj novih stvari in osebnostno zrastla, kar se mi zdi pomemben življenjski cilj in ravno zato bom danes pisala o tem, kako sem to naredila in kaj mi je pomagalo pri tem, da sem se držala začrtane poti.

Jaz mislim, da je pri postavljanju ciljev in novoletnih zaobljub najbolj pomembno to, da jih začutimo. Sigurno nam uresničevanje ne bo šlo, če jih bomo zapisali avtomatsko in bomo na seznam uvrstili zaobljube, ki so družbeno pričakovane, pa niti malo ne odražajo nas, našega načina življenja in naših občutkov ter skritih želja. Zagotovo moraš najprej začutiti, da je pravi čas za določeno zaobljubo, za neki nov izziv, za nove načrte, cilje, spremembe ipd. in šele nato se lahko z vsem srcem lotiš uresničevanja. Če dam svoj primer to izgleda nekako tako: S tekom sem poskusila kot najstnica, pa mi ni ležal, zato sem tekanje opustila in vztrajala pri sprehajanju. To mi je popolnoma zadostovalo. Veliko sem prehodila ter se zraven odlično počutila, proti koncu lanskega leta pa sem začutila, da mi to nekako ni več dovolj in si zato postavila nov izziv, ki je postal moja novoletna zaobljuba, in sicer, da bom ponovno začela s tekom. Ni nujno, da mi bo všeč in da bom tekala redno, bom pa poskusila in tekala, ko bo meni tako ustrezalo. Ne zato, ker bi morala, ne zaradi hujšanja, ohranjanja postave ali zaradi nekoga tretjega, ampak zato, ker sem začutila, da je pravi čas. In tako je tudi z vsemi ostalimi zaobljubami in cilji. Najprej je potrebno pogledati vase. Kaj rada počnem? Česa si želim početi več? Kaj si želim poslovno? Na katerih področjih bi se lahko preizkusila? Kaj novega bi lahko poskusila? Kaj novega bi se lahko naučila? Kateri strah bi lahko premagala? Kaj sem si vedno želela, pa še ni prišlo na vrsto? Je letos morda pravo leto, za to, da bi prvič (poljubno vstavi)? Odgovorite si na ta in podobna vprašanja, Zapisujte, razmišljajte, pogovarjajte se o tem, navdihujte se pri ljudeh, ki so vam podobni in v navdih, nato pa se s svežo energijo lotite dela. Zapisane misli, zaobljube, želje, načrti in cilji ne bodo nič drugega, kot krasen opomnik, da polno živite življenje, kot si ga želite in predstavljate. Kadar vam bo zmanjkalo energije, volje in navdiha, boste preleteli svoj seznam in zapisane misli in zagotavljam vam, da se vam bo volja povrnila in da boste nadaljevali po začrtani poti.

Povzetek:

  1. Premislimo o preteklosti in o tem, kaj si želimo v prihodnje.
  2. Naredimo neke vrste samorefleksijo, glede tega kaj si želimo, kaj pogrešamo, kje se vidimo, kaj nam manjka (vprašanja, ki si jih je dobro zastaviti so zapisana zgoraj).
  3. Vedno izhajamo iz sebe in pozabimo na zaobljube, kot so “jej zdravo” in “telovadi”.
  4. Napišemo seznam ciljev, na katerega uvrstimo tiste, ki jih zares čutimo in jih jasno ter natančno opredelimo (ni pa potrebe po časovni opredelitvi, če to ustvarja prevelik pritisk; kakšno stvar lahko poskusimo tudi samo enkrat in se potem odločimo, če nam ustreza).
  5. Uresničimo zastavljeno in uporabimo seznam kot opomnik in navdih za uresničevanje.

Nekaj mojih za prejšnje leto: da bi ponovno začela z rednim branjem knjig, da bi si kupila vsaj eno knjigo na mesec, da bi se večkrat odpravila sama na sprehod (ni nujno, da se časovno opredelite, če veste, da tega morda ne boste mogli redno izvajati, zaradi obveznosti, tako se izognete pritisku), da bi imela enkrat na teden “movie night”, da bi si večkrat pogledala kakšen tujejezični film, da bi si vsake toliko časa privoščila masažo, da bi začela s poslušanjem podcastov ipd. Lansko leto je bilo namenjeno predvsem temu, da si vzamem več časa zase.

Nekaj mojih za letošnje leto: da bi začela s tekanjem, da bi nakupovali stvari, ki imajo čim manj embalaže in da bi se v čim večji meri izognili uporabi plastike (odlična iztočnica za pogovor z otroki in družinsko uresničevanje ter učenje o ekologiji), da bi imela v stanovanju več sobnih rastlin, da bi nekaj več časa namenili kulturi (obiskovanju gledališča (in ne samo otroške predstave, kot do zdaj, hihi), različnih razstav, muzejev; v lanskem letu sem dala prednost kinu in koncertom), da bi izdala vsaj en novi izdelek itd. (zapisala sem bolj praktične stvari, določene zaobljube, ki se tičejo življenja in naših odnosov z drugimi ljudmi sem zapisala lani TUKAJ).

Seznam ne rabi biti neskončno dolg, lahko je le nekaj alinej, pa so ravno te tiste, ki bodo vaše življenje obogatile in osmislile. Ko boste te stvari nekaj časa počeli, bodo postale način življenja in nič več se vam ne bo potrebno pretirano truditi, da bi se na njih opomnili. No, takrat bo čas za nove alineje, hihi. Vedno znova in znova, da slučajno ne bi zaspali in mislili, da smo v življenju že vse dosegli in počeli. Vedno se najde še kaj, kar je vredno poskusiti. Pri zapisovanju si lahko pomagate tudi z mojim rokovnikom Moje leto 2019, ki je zame osebno “life saver” in ga močno priporočam za lovljenje ravnovesja med organiziranostjo in spontanostjo.

Z ljubeznijo, Mama.

 

X