Minimalizem v praksi, na drugih življenjskih področjih.

Minimalizem v praksi, na drugih življenjskih področjih.

Zadnjič sem napisala objavo o minimalističnem materinstvu, kjer sem se osredotočila na svojo izkušnjo z minimalizmom in na to, kako lahko minimalizem uporabimo v materinstvu, pri nakupovanju opreme, pripomočkov, oblačil idr. Ker sem se osredotočila na nakupovanja in kopičenje stvari, sem zapisala nekaj vprašanj, ki jih uporabljam, kadar nakupujem in nekaj nasvetov, kako načela minimalizma vnesemo v materinstvo (objavo si lahko prebereš TUKAJ). Kot sem zapisala, pa lahko minimalizem preslikamo na katerokoli področje življenja. V materinstvu nam lahko pomaga še pri organizaciji časa, financah, pri tem, kaj bomo s svojo družino počeli in kdaj ter pri odločanju o tem, kako visoko na lestvici prioritet bo naša družina – v skladu s svojimi ključnimi vrednotami. Manj obveznosti pomeni več časa z družino. Manj zapravljanja denarja za nepotrebne malenkosti pomeni več denarja za počitnice z družino. Manj sestankov in kavic z ljudmi, ki nam ničesar ne »dajo«, ki niso naši prijatelji, ampak nas po možnosti še dodatno izčrpavajo ali celo izkoriščajo, pomeni več časa za prave prijatelje in družino. Pa tudi več časa zase. Da bi si lažje predstavljali, kako izgleda minimalizem v praksi, bom, zraven zgoraj omenjenih primerov, napisala še nekaj konkretnih primerov, kako ga jaz uporabljam v svojem življenju.

Minimalizem in čas zase

Tukaj mi je pomembno prevsem to, da si čas organiziram tako, da ga imam vsaki dan vsaj nekaj še zase, pa naj bo to čez dan ali šele zvečer, ko otroci zaspijo. To dosežem tako, da rečem “ne” tistim opravkom, ki mi po nepotrebnem jemljejo čas, da čas, ki ga imam na voljo maksimalno izkoristim, ne pa da recimo buljim v telefon, če to ni nekaj, kar želim s svojim časom početi, da prestavim kakšen drug opravek, ki bi morda morala narediti in dam sebe na prvo mesto in da vzdržujem rutino (TUKAJ, TUKAJ, TUKAJ) po kateri gredo otroci v posteljo okoli 19h (zaenkrat še gre).

Minimalizem in delo

Pri vsaki od teh točk se mi zdi ključna organizacija časa, predvsem pri delu. Vsaki dan si naredim okviren (realen) načrt tega, kar želim narediti, da se vmes ne izgubim (Saj poznate tisti občutek, ko imaš ogromno dela in potem, ko imaš končno čas, da ga opraviš, se ne moreš spomniti, kaj moraš narediti.) in se ga držim. Izklopim motilce, da lahko v čim manj časa naredim čim več. Sestanke omejim na tiste, ki so nujni, ostalo se dogovorim preko elektronske pošte ali po telefonu. Zavrnem vse, kar ni v skladu z mojimi vrednotami, željami in rečem “ne” stvarem, ki bi bile preveč in bi me obremenile toliko, da bi imela manj časa za družino. Na srečo si to lahko privoščim (s.p.).

Minimalizem in nakupovanje ne-nujnih stvari

Kot sem zapisala v prejšnji objavi Minimalistično materinstvo, si pred nakupom zastavim nekaj vprašanj, ki mi pomagajo, da se bolj zavestno in realno odločim o nakupu. Pokukaj v prejšnjo objavo.

Minimalizem in nakupovanje oblačil

Pri nakupovanju oblačil (moja šibka točka, haha) se mi zdi pomembno, da se zavedamo, da gre za hitro modo in da se trendi menjujejo zelo hitro ter da je vse usmerjeno v to, da bi nakupili čim več. Če to ni nekaj, kar bi želeli spodbujati, lahko svoje nakupe opravimo pri znamkah trajnostne mode in/ali jih omejimo na neke klasične kose, ki so “večni” in ki jih lahko kombiniramo na veliko različnih načinov. Sama se držim tega, da ne kupujem oblačil, za katere že takoj vidim, da ne bodo dolgo v modi, da jih bom težko kombinirala in da niso preveč uporabni ali morda tudi ne preveč kakovostni. Prav tako ne kupujem na razprodajah samo zato, ker so oblačila cenejša, ampak takrat zavestno kupim tiste kose, ki jih potrebujem.

Minimalizem in nakupovanje daril za druge

To je bilo kar aktualno v teh predprazničnih dneh in če morda še kdo nima daril, predlagam, da podpre katerega od slovenskih podjetij, oblikovalcev, ustvarjalcev, saj imamo na našem trgu veliko kakovostnih, lepih, inovativnih in uporabnih stvari. Jaz bi predlagala, da izberete darilo, ki vas spomni na obdarovanca, nekaj, kar ima rad, nekaj, kar je uporabno, kakovostno itn.

Minimalizem in odnosi

Glede na vse, kar sem prebrala in glede na to, kako jaz razumem osnovne principe minimializma, bi rekla, da ga lahko v odnose preslikamo tako, da več vlagamo v kakovost odnosov z ljudmi in ne toliko v to, da smo v odnosu s čim več ljudmi (Kvaliteta pred kvantiteto. Spet.). V tem načelu se najdejo ljudje, ki imajo malo prijateljev in na splošno majhen krog ljudi okoli sebe in imajo z njimi globok, pristen, dober odnos, saj jim to pomeni več, kot bežen odnos z veliko ljudmi. Če imate okoli sebe trenutno veliko ljudi, prijateljev, družinskih članov idr., ki vas dušijo, vam jemljejo energijo ali se morda ob njih sploh ne počutite dobro, pa vseeno ohranjate stik, je morda dobro, da razmislite, katere od teh odnosov je vredno obdržati in poglobiti in katere prekiniti. Če imate na voljo omejeno količino časa (kar ga imamo navsezadnje vsi), se morate seveda tudi odločiti, komu boste ta čas podarili. Nekaterim stvarem in nekaterim ljudem boste morali reči “ne” in velikokrat je to najtežje, od tukaj naprej pa se potem stvari zgodijo same od sebe in v življenju nam ostanejo ljudje, na katere se lahko resnično zanesemo in se jim tudi v celoti posvetimo. Tukaj naj omenim še ravnovesje, saj je normalno, da greste z nekaterimi prijatelji na kavo samo občasno, da imate kakšno svojo družbo, s katerimi se družite samo na koncertih ipd., gre bolj za to, da vas ti stiki naj ne bi dušili in da bi svoj čas preživljali z ljudmi, ob katerih vam je prijetno, pa četudi se v odnosu ne razvije globoka vez. S pomočjo načel minimalizma si lahko tako lažje določimo lestvico prioritetnih odnosov, pri sebi razdelamo, katere odnose želimo obdržati in negovati, komu želimo posvečati največ svojega časa, lažje postavimo svojo mejo in smo zavestni glede svojih občutkov ter čustev.

Minimalizem in družbena omrežja

V skladu s svojimi vrednotami se moramo odločiti, komu bomo sledili, koliko časa bomo preživeli na spletu, kdaj in kako ter si znati vzeti čas “offline”, ko začutimo, da nas začenjajo družbena omrežja dušiti, omejiti, če nam jemljejo preveč časa, izklopiti prejemanje obvestil, če nam jemljejo fokus ipd. Na Instagramu (in tudi drugje na spletu, na družbenih omrežjih) je veliko oglaševanja in kaj lahko torej naredimo, da temu ne podležemo? V skladu s svojimi vrednotami in v skladu s tem, kar nam je v redu spremljati, se odločimo, komu bomo sledili. Svoj krog omejimo na ljudi, ki jih radi spremljamo, ki nam nekaj “dajo”, ki nas navdihujejo v pozitivnem smislu, ob katerih se dobro počutimo in od katerih kaj koristnega izvemo. Dajmo tudi malo razmisliti, zakaj zapravljamo denar? Nakupujemo po nepotrebnem, ker to vidimo na Instagramu? Zakaj? Se primerjamo z drugimi? Zakaj? Želimo zapolniti kakšno praznino? Kakšno? Zakaj? Imamo slab občutek, če si česa ne moremo privoščiti? Zakaj? Imamo občutek manjvrednosti? Zakaj? Itd. Vse se začne pri nas in dokler tega ne razrešimo pri sebi, bomo težko mirno zaživeli in se soočali s tem.

Z ljubeznijo, Mama.

X