Moje najljubše knjige o starševstvu in vzgoji #3

Moje najljubše knjige o starševstvu in vzgoji #3

Že nekaj časa nisem updejtala seznama svojih najljubših knjig o starševstvu in vzgoji in mislim, da je zdaj pravi čas, saj sem v tem letu prebrala kar nekaj novih knjig na to temo in štiri so tiste, ki so mi še posebej ostale v spominu in so vplivale tudi na moj način vzgoje ter materinstva. Dodajam jih na prejšnja seznama, ki sta zajeta v tej objavi TUKAJ.

1. Iben Dissing Sandahl: Igra po Dansko: priročnik za vzgojo uravnoteženih, trdoživih in zdravih otrok skozi igro. Na seznamu v omenjeni objavi je tudi Vzgoja po Dansko, zato sem približno pričakovala, v katero smer bo knjiga zavila in vedela sem, da bodo sigurno omenjene legice, haha, pa sem bila še kljub temu presenečena, koliko sem iz knjige odnesla. Idej za naprej ter potrditev za preteklost, da nekaj stvari pa že počnemo, kot je predlagano za vzgojo uravnoteženih, trdoživih in zdravih otrok, kar si seveda želim, da bi moji otroci bili. Na Emki lahko preberemo tako: “Priročnik za vzgojo uravnoteženih, trdoživih in zdravih otrok pojasnjuje, zakaj je igra pri tem ključen in nenadomestljiv element. Dandanes pri vzgoji preveč časa in energije vložimo v izobraževalne mejnike otrok, namesto da bi jim dovolili, naj sami raziskujejo sebe in svojo okolico. Nestrukturirana prosta igra ni tratenje časa. Ravno nasprotno, igra je eksperimentalno stanje, v katerem imajo otroci nešteto priložnosti za ustvarjanje in izražanje brezmejnih prostranstev svoje domišljije.” Močno priporočam, saj opažam, da je v praksi veliko prekinjanja in usmerjanja igre naših otrok, kar je redko dobro za njih. Preberite v knjigi, zakaj in kako lahko ravnate drugače, da boste spodbujali njihov razvoj, trdoživost in zdravje.

2. Shefali Tsabary: Ozaveščeni starši. Jaz sem jo brala v angleščini, naslov je The Conscious Parent. Moram reči, da mi je Shefali Tsabary popolnoma spremenila pogled na nekatere stvari oz. pomagala ozavestiti nekatere stvari, ki sem jih nekje v podzavesti že vedela, jih čutila, pa jih do zdaj še nisem znala popolnoma ozavestiti oz. uporabljati v vsakdanjem življenju. Njeno razmišljanje mi je zelo blizu in se mi v praksi potrjuje. Na spletni strani Knjigarne Felix piše: “Otroci niso samo prejemniki psihološke in duhovne dediščine staršev, ampak imajo tudi vlogo spodbujevalcev razvoja lastnih staršev. Starši nanje nevede prenesejo zapuščino psihološke bolečine in čustvene plitvosti. Tradicionalni vzgojni priročniki so v želji, da bi obvladali vedenje otrok, ki izhaja iz tega, polni nasvetov o tem, kako je treba to nefunkcionalnost obvladovati, in instantnih rešitev, kako jo odpraviti. Pri ozaveščenem pristopu, ki ga predlaga dr. Shefali Tsabary, pa imajo otroci vlogo ogledal za pozabljeni jaz svojih staršev. Tisti starši, ki so pripravljeni pogledati v ogledalo, lahko vzpostavijo odnos s svojim lastnim notranjim stanjem. Ko najdejo pot do svojega bistva, se povežejo z otroki in se oddaljijo od tradicionalnega vzgojnega pristopa, za katerega je značilna starševska ‘vsevednost’, ter se približajo odnosu, v katerem so starši enakovredni otroku in rastejo skupaj z njim. Stebri, na katerih temelji starševski ego, se zrušijo in starši začnejo opažati, da jih lahko otroci prestavijo v stanje navzočnosti.” Čudovit način razmišljanja in delovanja, ki potrebuje veliko zavedanja in vaje, ampak ga močno priporočam že v zgodnjem obdobju starševstva oz. že kar med nosečnostjo.

3. Shefali Tsabary: Prebujena družina. Ponovno sem brala v angleščini The Awakened Family. “Prebudimo se, ko se zavemo, kdo smo v resnici. Ob tem zavedanju spoznamo, kako osvobajajoče je, če smo pristni – resnični, namesto takšni, kot bi morali biti, ali takšni, kot hočejo drugi. Ko se povežemo s svojim neodvisnim duhom, postane ustvarjanje prostora, v katerem se lahko naši otroci povežejo s svojim duhom, ključna starševska naloga. Vsi smo sposobni vzgojiti otroke, ki so odporni in povezani s svojimi čustvi. Vendar številnim med nami ne uspeva, ker smo zaslepljeni od sodobnih, napačnih predstav o vzgoji in nas ovirajo naše notranje omejitve. V Prebujeni družini avtorica ponuja predloge za negovanje odnosa z otroki, da bodo ti vzcveteli in v popolnosti razvili svoje sposobnosti; še več, ponuja načrt, kako se lahko preobrazite vi in postanete mirnejši, sočutnejši ter modrejši. Prebujena družina vas bo popeljala prek strahov in utvar  o vzgoji ter vam pomagala, da postanete starši, kakršni si želite biti: polno prisotni in ozaveščeni. Opremila vas bo s koristnimi in priročnimi strategijami, ki so podane prek resničnih primerov iz avtoričine terapevtske prakse.” tako Felix. Krasna nadgradnja prej omenjene knjige Ozaveščeni straši. Odlična knjiga, h kateri se lahko vedno znova vračaš in se lahko vsakič še kaj naučiš.

4. Julia Dibbern in Nicola Schmidt: Umirjena družina: Sedem sestavin za preprosto življenje z otroki. Pritegnil me je naslov, saj v današnjem času ves čas iščem načine, kako bi z otroki živeli neko ravnovesje med vsemi opravki in vsem tem, kar bi “mogli” in neko umirjenostjo, ko življenje teče počasi in samo smo, skupaj, pa ne počnemo nič posebnega. Kratek opis knjige na Emki pravi: “Sedem sestavin za preprosto življenje z otroki. Knjiga opisuje posamezne sestavine, s katerimi boste lahko sami korak za korakom izstopili iz stresa in naglice ter po načinu umirjene družine skupaj s svojimi otroki zaživeli pristneje, pozorneje ter predvsem mirneje. Ste se tudi sami znašli v začaranem krogu nenehnega hitenja, izčrpanosti in stresa, medtem ko v diru krmarite med zahtevami vašega poklica in družine? Se vam dozdeva, da vaše življenje v mešanici sodobnega hitenja in skrbi za lastne otroke vse prepogosto teče mimo vas? Si želite mirnejšega življenja, ne da bi pri tem morali žrtvovati nekaj, česar sami ne bi želeli?” Priporočam, saj ponudi rešitve, ki jih mlade družine v tem hektičnem času iščemo, pa včasih ne vidimo, čeprav so tik pred našim nosom.

Upam, da vam seznam koristi.

Z ljubeznijo, Mama.

X