Kako popestriti rutiniran vsakdan?

Kako popestriti rutiniran vsakdan?

V letih, odkar pišem blog, sem v objavah že velikokrat omenila, da mi je vsakodnevna rutina zelo pomembna in da se z njo bolje počutim jaz, prav tako pa ustreza otrokom, ki jim je lažje, če so stvari predvidljive, saj jim to nudi občutek varnosti. Prav tako sem napisala več objav o tem, kako si ustvariti večerno in jutranjo rutino z otroki ter kakšna je naša izkušnja (v iskalnik na blogu lahko vpišete ključne besede, kot so “rutina”). V vseh teh letih se stvari pri nas doma niso drastično spremenile. Še vedno imamo večerjo ob približno isti uri (nekoliko je odvisno od treningov otrok), potem sledi tuširanje/kopanje, umivanje zobkov, branje, kratek pogovor, zadnji obisk stranišča in pitje vode, pa potem poljubček in ugasnemo luč. Manj je nekih mini ritualov s petjem uspavanke, poslavljanjem od plišastih živalic ipd., ker so otroci že večji, ampak upam, da bo vsaj branje in crkljanje ostalo del večerne rutine, pa čeprav bodo kmalu že vsi trije brali sami. Tudi jutranja rutina je približno enaka vsaki dan in to nam ustreza.

Je pa res, da večji kot so otroci, več je tudi obveznosti v povezavi s tem (šola, domače naloge, učenje, obšolske dejavnosti in treningi itd.), kar pomeni, da si dnevi postajajo vedno bolj podobni med sabo in da ostane čez teden zelo malo časa za igro in skupne aktivnosti. To ustvari občutek, da je vse skupaj ena velika rutina, kar pa lahko čez čas postane neprijetno. Ko so otroci še v vrtcu, je v bistvu ves popoldan potem prost, lahko se igrajo, lahko se gre ven, v naravo, na obisk, nisi omejen z drugimi obveznostmi (razen gospodinjstvo in kakšni naši opravki) in imaš večji občutek svobode, manjši je pritisk, manj je hitenja itd. Ko so pa otroci v šoli in je manj te svobode, lahko hitro dobiš občutek ujetosti v ta rutiniran vsakdan, kar na dolgi rok vzame eno iskrico in veselje (še dobro, da so tukaj vikendi in poletne počitnice!). Če vam v zadnjem času ni uspelo razbiti te rutine in se počutite malce ujeto, kot se tudi jaz, vam zapišem nekaj nasvetov, kako to narediti. Verjamem, da si vsi želimo živeti čim bolj polno življenje, zato je včasih potrebno vzeti stvari v svoje roke in kakšno malenkost spremeniti, saj imajo ravno te malenkosti potem velik vpliv na naše počutje. Predlagam:

  • Izkoristite vikende, ko je manj obveznosti in se odpravite na izlet, na obisk k svoji družini in/ali prijateljem, v naravo, vzemite si čas za športne aktivnosti in za vse tisto, kar niste uspeli čez teden, pa četudi je to lenarjenje, samo da dan poteka drugače, kot ste ga vajeni.
  • Dobro načrtujte in v svoj vsakdan vnesite malenkosti, ki vam bodo pomagale razbiti rutino. Pomagate si lahko z rokovnikom Moje leto in vanj natančno opredelite vse obveznosti ter vmes še kakšno zabavno in drugačno aktivnost, kot je recimo, da si zvečer pogledate dober film, namesto pospravljanja; da zaigrate eno družabno igro pred spanjem, namesto da grejo otroci spat, vi pa takoj k svojim obveznostim; da greste na kavo s prijateljico, medtem ko čakate da otroci zaključijo s treningom, namesto da greste v trgovino (lahko si pomagate z dostavo hrane iz trgovine); da si naročite dostavo večerje in čas, ki bi ga porabili za kuhanje izkoristite za igro z otroci ali pogovor s partnerjem ipd. Vem, da se sliši smešno, da si takšne stvari načrtno zapišeš v rokovnik, ampak glede na naš hiter način življenja, ko tako hitro preklopimo na avtopilota, je to včasih nujno potrebno. Če si boste za vsak dan v rokovnik vnesli eno tako zadevo in jo tudi uresničili, vam zagotavljam, da bo občutek ujetosti v rutino manjši.
  • Večkrat recite “ja” povabilom, za katere po navadi nimate časa. Velikokrat dobimo kakšno spontano povabilo prijateljev, družinskih članov ali pa v zadnjem hipu opazimo kak dogodek, ki nas zanima, ampak ker ni bil del načrta in ker imamo vsakodnevne obveznosti, za katere mislimo, da jih moramo za vsako ceno uresničiti, takšna povabila in ideje zavrnemo. Poskusite enkrat za spremembo reči “ja”, uredite varstvo za otroke, prestavite kakšno stvar na jutri in se enostavno prepustite.
  • Po drugi strani pa se naučite večkrat reči “ne” obveznostim, ki niso nujne in vas bremenijo. Na tak način vam bo ostalo več časa za stvari, ki so resnično pomembne.
  • Poskusite kaj novega. Lahko si omislite kakšen nov hobi, poskusite kakšno novo hrano, nov recept, spremenite malo svoj način oblačenja, spletite kakšno novo poznanstvo, poglejte kakšen žanr filma, ki ga niste vajeni, poslušajte glasbo, ki je še ne poznate in odkrijte kakšnega novega pevca/pevko/skupino, ki bi vam lahko bila všeč, pojdite v službo s kolesom, namesto z avtom ipd. Karkoli novega, kar bo v vaš vsakdan vneslo nekaj svežine.

To so stvari, s katerimi si pomagam jaz in upam, da bodo koristile tudi vam. Rutina je lahko naša dobra prijateljica, dokler gre za večerno in jutranjo rutino, rutino vadbe in skrbi zase ipd. in pomeni samo delčke dneve, ki nam omogočajo boljše počutje, predvidljivost, lažje življenje z otroki, varnost, organiziranost in produktivnost, ko pa se raztegne v celoten vsakdan in se nam potek dneva ponavlja iz dneva v dan pa lahko na nas vpliva negativno. Kot vedno je rešitev ravnovesje.

Z ljubeznijo, Mama.

X