Jesenski plastelin in naravni materiali

Jesenski plastelin in naravni materiali

Po dolgem času sem spet pripravila domači plastelin in uporabila zdaj že tradicionalni recept, ki je preprost in kvaliteten ter zdrži kar nekaj časa, če ga hranimo v zaprti plastični posodici in na hladnem (jaz ga imam v hladilniku). Zraven plastelina sem ponudila nekaj naravnih materialov, ki jih imamo shranjene v našem “naravnem kotičku” in smo jih prinesli domov iz raznih potepanj. Izbrala sem storže, koruzna zrna (otroka sta jih tudi letos luščila sama in to aktivnost res priporočam, ker je zabavna, otrok uri svoje prstke in fino motoriko, hkrati pa mora biti ob tem zelo osredotočen in umirjen) in bučna semena iz naše buče, ki smo jo rezljali in barvali za noč čarovnic, kasneje pa sem se spomnila še na divje kostanje in dodala še te.

Kaj potrebujemo?

1 skodelico (cup) moke
1/4 skodelice soli
1 skodelico vode
1 žlico rastlinskega olja
3 žličke kisa

Kako naredimo domači plastelin?

Vse sestavine dajte v lonec in jih kuhajte na srednjem ognju, dokler se ne sprimejo v kepo podobno plastelinu. Ko se to zgodi, ugasnite ogenj in odstavite lonec. Počakajte kakšno minuto, da se plastelin rahlo ohladi in ga pregnetite z roko. Ko je plastelin kompakten je končan in ga lahko razdelite na poljubno število delov, ki jih obarvate, jim dodate kakšno eterično olje ali kakšen drug dodatek.

Tokrat sem plastelin obarvala s tempera barvico oker/gorčične barve, ki me spominja na jesensko obarvano listje.

Otroka sta bila, kot vedno, nad plastelinom navdušena in sta z veseljem gnetla, trgala, svaljkala ipd. Naravne materiale sta vtikala v plastelin in ustvarila ježka, polžka, kače, kostanjeve tortice ter okrasila storže, ki so bili nekako najmanj zanimivi. Večkrat sem že opazila, da jima je droben material ljubši.

Z ljubeznijo, Mama.

X