Nosečnica v drugem trimesečju (14.-26. teden)

Nosečnica v drugem trimesečju (14.-26. teden)

Drugo trimesečje je idealen čas, da začnemo razmišljati o pripravah na novorojenčka in se jih počasi tudi lotimo, dokler nas še ne ovira velik trebušček in druge nosečniške tegobe (morda se bosta do konca počutile odlično, lahko pa se zgodi, da bo zadnje trimesečje dokaj naporno, a zato nič manj čudovito). V tem obdobju se lahko posvetimo tudi sebi ter poskrbimo zato, da ostanemo mirne, sproščene in zdrave. Še vedno je čas, da se pocrkljamo z nakupom Nosečkinega dnevnika, ki nam je lahko v pomoč pri načrtovanju in večen spomin.

Na kaj moramo biti nosečnice pozorne v drugem trimesečju, glede na moje izkušnje?

  • Zdaj je pravi čas, da si kupimo kakšen kos nosečniških oblačil (če morda še nismo), kajti trebušček bo iz dneva v dan večji in tudi nam bo bolj udobno, če nam bodo spodnje perilo in oblačila prav ali pa bodo morda celo nekoliko bolj udobna, kot ponavadi. Če jih kupite zdaj, jih boste nosile kar nekaj časa (morda še kakšen teden po porodu) in tako denar ne bo šel v nič.
  • Premislimo o tem, kje v stanovanju ali hiši bomo uredili prostor za novorojenčka. Bo imel svojo sobico ali bo kar pri nas v spalnici? Katero pohištvo bo potrebno dokupiti in kako ga bomo razporedili? Koliko časa bomo potrebovali za pripravo primernega prostora? Dobro je, da so osnovne stvari za novorojenčka pripravljen kakšen mesec in pol pred previdenim datumom poroda. Nikoli se ne, kaj nas lahko preseneti.
  • Če načrtujemo še kakšne druge večje spremembe, kot so renoviranje stanovanja, hiše ali celo selitev, je najbolje, da kar začnemo. Na koncu nosečnosti bomo morda že zelo utrujene in takšni projekti se tudi radi zavlečejo, zato se jih ni dobro lotiti pri koncu nosečnosti.
  • Najpomembnejši pregled na katerega se moramo naročiti v drugem trimesečju je morfologija. Ginekologi ga opravljajo med 20. in 24. tednom nosečnosti (ponavadi) in na njem skrbno pregledajo rast in razvoj otročka. Počasi lahko začnemo razmišljati tudi o tem ali si želite še 3D in 4D ultrazvočni pregled, ki ima predvsem veliko spominsko vrednost, saj so fotografije otročka zelo natančne.
  • V drugem trimesečju lahko začnemo tudi s kakšno izmed vadb za nosečnice, ki nam bo pomagala pri ohranjanju zdravja, forme in pri pripravah na porod. Tiste nosečnice, ki si želimo posebne priprave na porod lahko začnemo razmišljati o različnih predavanjih, tečajih in svetovanjih, ki bi vam morda lahko pomagala. Ste razmišljale o porodni spremljevalki/douli? Zdaj lahko začnemo s pogovori in pripravami.
  • Ne pozabimo na sproščanje. Tudi doma si lahko vsaki dan vzamemo nekaj minut za poslušanje umirjene glasbe, vizualizacije poroda, dihanje ipd. Pogovarjajmo se z otročkom in pozorno spremljajmo njegove prve brce (in vse nadaljne, ki so seveda vedno močnejše). To so trenutki, ki jih bomo zagotovo pogrešale.
  • Če imamo starejše otroke, je zdaj pravi čas, da se z njimi začnemo pogovarjati o spremembah, ki nas čakajo in jih vključimo v priprave. Tako majhni, kot veliki otroci lahko pomagajo za dojenčka kaj ustvariti, izbrati, umiti in pripraviti.
  • Že nakupujete za novorojenčka? No, kakšno stvar pa že lahko kupimo in pripravimo. Čas hitro beži. Včasih se lahko zgodi, da na kakšno stvar (kot je recimo voziček) čakamo kar nekaj časa, zato je pametno, da ga izberemo in naročimo že v drugem trimesečju.
  • Premislimo in pozanimajmo se, katere dokumente v povezavi s porodniškim dopustom in rojstvom otroka, moramo izpolniti pred rojstvom otroka in katere po. Oče naj premisli in se pozanima tudi o očetovskem dopustu.
  • Trebušček raste in morda nam bo med spanjem vedno manj udobno. Zdaj je pravi čas, da si začnemo pomagati z materinsko blazino, ki jo podložimo pod trebušček in med noge. Za nosečnice bi naj bilo najbolj priporočljivo spanje na boku, in sicer na levem.
  • Prehrana in nega kože ostaja med celotno nosečnostjo približno enaka. Zdravnik nas bo opozoril, če bomo morale povečati vnos železa, popiti več tekočine ipd. Še vedno lahko jemljemo določene vitamine za nosečnice ali pa le-te nadomestimo s pestro prehrano.
  • Začnimo razmišljati o imenu za otročka. Kmalu bo najbrž tudi že jasno ali pričakujemo deklico ali dečka. Nekateri se boste za ime lahko odločili takoj, drugi pa boste morda počakali do poroda.
  • Izkoristimo čas pred rojstvom otroka tudi za kakšen zmenek s partnerjem ali za kavico s prijateljico, ki jo bomo tokrat (če še nimamo/nimate otrok) še pile v miru, hihi.

 

Uživajte v nosečnosti in božajte trebuščke (če se spomnite še česa, pa mi prosim sporočite)!

Z ljubeznijo, Mama.

X