Aljaževa prva vožnja s kolesom

Aljaževa prva vožnja s kolesom

Aljaž je, v zadnjih dobrih dveh letih, odlično osvojil poganjalca in z njim počel že vse možne vragolije. Postal je že zelo hiter in spreten ter ni imel nobenih težav z ravnotežjem, ko je med vožnjo dvignil obe noge v zrak ipd. Želela sem si, da bi na poganjalcu ostal čimdlje in da ne bi preveč hiteli v vožnjo s kolesom, ker sem želela, da dodobra izkoristimo vse prednosti poganjalca, hkrati pa je bilo tako luštno opazovati otroka na ujemajočih poganjalčkih in z ujemajočimi EGG čeladami (imam velik problem s tem, da želim da se vse ujema in paše skupaj; zelo nadležno in res dobro da nimam dvojčkov, haha). No, zdaj pa je bil že res čas, da pusti poganjalec ob strani in prestopi na kolo. Zdaj je že velik (čeprav bi včasih raje videla, da se čas malo ustavi), star je štiri leta, in poganjalček mu ni predstavljal nobenega izziva več.

Začeli smo z izbiro kolesa in priznam, da mi je bilo redko katero kolo vizualno zelo všeč. Nisem želela striktno fantovske barve in fantovskih dodatkov oziroma motivov na kolesu, ker za Aljažem prihaja Zara in si želim, da bi tudi ona vozila to “prvo kolo”. Hkrati sem želela, da bi se kolo ujemalo z Aljaževim skinom za EGG čelado (spet jaz), zato smo se odločili za rdečo barvo. V trgovini smo preizkusili različne velikosti in se odločili za otroško kolo Puky Z2 12 col, ki smo ga kupili v otroški trgovini Kakadu. 12 colsko kolo zato, ker je primerno za otroke od približno 3-6 leta (95-135 cm), kar je ravno dovolj za to, da Aljaž udobno osvoji vožnjo brez pomožnih kolesc. Puky ima tudi napihljiva kolesa, nastavljiv sedež in krmilo in ročno ter nožno zavoro (zaenkrat uporabljamo samo nožno). Aljaž je imel najprej pomisleke glede rdeče barve, češ da gre bolj za punčkasto barvo (se je že začelo, haha), ampak ko ga je zagledal, je ostal brez besed. Kolo mu je zeloooo všeč, predvsem zastavica z medvedkom spredaj in pa zvonec, ki ga na poganjalcu ni imel in ga zdaj redno uporablja. Mimogrede, kje bi lahko kupila samo zvonček, da bi ga namontirala na Zarinega poganjalca? Če kdo ve, mi naj prosim javi v komentar. Hvala!

Glede na Aljaževo spretnost in ravnotežje na poganjalcu nismo imeli pomislekov, da kolesa brez pomožnih kolesc ne bi zvozil v prvem poskusu. Tukaj moram povedati, da so pomisleke imeli vsi ostali in da so me vsi samo čudno gledali, ko sem rekla, da pomožnih kolesc ne potrebujemo in ko sem babice in dedke vztrajno prosila, naj mu ne dajejo koles s pomožnimi kolesci, ker mu bo to samo pokvarilo ravnotežje (saj veste, kako se doma še vedno najde kakšno staro kolo s kolesci). Res škoda, da je zavedanje o ravnotežju, ki ga otroci pridobijo na poganjalčkih, trenutno še tako slabo razširjeno. Na koncu sva še midva podvomila in mož me je že spraševal, kako ga bova držala, kateri ga bo pazil, da ne pade ipd. Pa seveda nič od tega ni bilo potrebno, ker je popolnoma res, kar pravijo o učenju vožnje s kolesom po uporabi poganjalca. Učenje praktično ni potrebno, ker otrok to že zna. Ko se spomnim, koliko truda sem morala v učenje vožnje s kolesom vložiti jaz… Zato starši, kar pogumno otroke na poganjalčka in kasneje še na kolo.

Aljaža smo v dveh poskusih potisnili in je takoj zagonil, v tretjem poskusu pa se je že hotel naučiti zagoniti kolo sam, kar mu je tudi uspelo. Po parih poskusih je bil že popolnoma samostojen v vsem. Samo to, da je na kolesu zavora, mu še ne gre ravno v glavo, tako da vadimo zaviranje brez nog, haha. Tudi naslednji dan smo se odpravili na kolo in moram reči, da mu gre odlično od rok in da sem trenutno zelo ponosna mama. Pa ne zato, ker bi bila vožnja s kolesom sama po sebi kaj posebnega (navsezadnje se je vsi naučijo), ampak ker čas, ko opazuješ otroka, ki se uči novih veščin in jih samozavestno osvaja, zagotovo najlepši del starševstva.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju s trgovino z otroško opremo Kakadu, ki nam je prijazno svetovala pri izbiri kolesa in kjer lahko kupite luštna Puky kolesa, pa tudi druge znamke koles, seveda. Trgovino Kakadu najdete v Mercator Hipermarket-u Ljubljana, Šiška ali pa nakup opravite kar preko njihove spletne trgovine. Sledite jim lahko tudi na Facebook strani Kakadu in tako poskrbite, da sigurno ne boste zamudili kakšne njihove ugodnosti.

Zara vozi poganjalec Puky, oba pa imata na sebi čelado Egg Helmets o kateri sem že večkrat pisala in jo najdete v otroški trgovini Silly, ki je ena naših najljubših trgovin.

*Mnenje in razmišljanje o izdelkih je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njimi.

X