Priprava torbe za v porodnišnico

Home / Uncategorized / Priprava torbe za v porodnišnico

V moji torbi za v porodnišnico zdaj čakajo že skoraj vse potrebščine, ki jih bom tam potrebovala. V naši porodnišnici je večina stvari na voljo tam (vložki, mrežaste hlačke, nekaj plenic, kremice ipd.), tako da mislim, da sem kar skromno pripravila svojo torbo in imam zraven samo nujne potrebščine. Ker je še nekaj stvari, ki jih mamice potrebujemo po porodu, a ne nujno v porodnišnici, bom napisala še poseben seznam potrebščin za novopečene mamice. Če imate doma moj dnevnik za nosečnice Nosečkin dnevnik, potem boste opazile, da so v njem vse te stvari na seznamu stvari, ki jih potrebujemo za v porodnišnico. To je zato, ker se smernice razlikujejo od porodnišnice do porodnišnice in je težko napisati univerzalen seznam, ki bi veljal za vsako porodnico. Prav tako je pomembno, da na seznam vključite tudi potrebščine po svojih željah, da se boste v porodnišnici in med okrevanjem doma, kar se da dobro in udobno počutile (v Nosečkinem dnevniku je to možno; ravno tako pa lahko kaj prečrtate, če za vas ne pride v poštev).

Moja torba za v porodnišnico je v bistvu majhna potovalka, v katero lahko brez problema spravim vse potrebščine (lahko bi bila tudi manjša) in ker je veliko prostora si bom vanjo zložila tudi stvari, ki jih bom oblekla ob odhodu iz porodnišnice. Drugače mi je mož to prinesel naknadno, tako kot mi bo zdaj previjalno torbo z vsemi potrebščinami za novorojenčka (o čemer bom še pisala).

Seznam stvari, ki sem jih pripravila za v porodnišnico:

 • Osnovna dokumentacija (materinska knjižica, izvidi, osebna izkaznica, zdravstvena izkaznica, kopija poročnega lista/priznanje očetovstva, porodni načrt, vsi izvidi idr.).
 • Predmeti za osebno higieno (zobna ščetka, zobna krema, krema za obraz in telo, krema za roke, deodorant, krtača za lase, gel za tuširanje, gel za umivanje obraza, vazelin za ustnice, robčke, gumice za lase in morda še suhi šampon).
 • Za vsak slučaj sem si pripravila še nekaj vložkov, mrežastih hlačk in blazinic za dojenje, ampak mislim, da jih ne bom potrebovala. Vložke in mrežaste hlačke dobimo v porodnišnici, blazinic za dojenje pa ne potrebujem ravno veliko (vsaj po prvih dveh porodih je bilo tako).
 • Mazilo za bradavice, izbrala sem Mommy care, mazilo proti vnetju bradavic lanolin, ker gre v bistvu za 100% lanolin in ga pred dojenjem ni potrebno odstranjevati (to je zame velik plus). To mazilo sem našla v Tosami, kjer sem nakupila tudi večino drugih potrebščin zase in za novorojenčka.
 • Nedrček za dojenje.
 • Nogavice (prva dva otroka sta zimska in sem jih potrebovala, ker me je zeblo, zdaj pa bom videla).
 • Copate Brodi, model Ajda perle in pasteli. Vsi Brodi copati so tako lepi, da sem se kar težko odločila med vsemi motivi njihovih ustvarjalcev. Narejeni so iz kvalitetnega, preverjenega usnja, imajo gumijast podplat in zato ne drsijo ter so slovenski izdelek s certifikatom DUO, Izdelek slovenske obrti in imajo značko Zanesljiv trgovec. Imela jih bom s seboj v porodnišnico (da se bom tudi v bolnišnični spalni srajici in halji počutila vsaj malo urejeno) in pa seveda kasneje doma za po stanovanju. Največja prednost je zagotovo ta, da v njih ne drsi in da so dovolj kvalitetni in trpežni za v porodnišnico.
 • Fotoaparat in polnilec za fotoaparat.
 • Plenice za enkratno uporabo, ker jih imamo (kolikor se spomnim) v naši porodnišnici na voljo omejeno št. na dan.
 • Prigrizek in plastenko vode.
 • Ko bo čas za akcijo bom v torbo dodala še telefon, polnilec za telefon in morda še kakšno revijo.
 • Zame osebno je zelo pomembno, da imam zraven v porodnišnico oz. v porodno sobo tudi pomirjajočo glasbo. Med drugim porodom me je spremljala čudovita glasba preko ene aplikacije, ki sem jo imela na prejšnjem telefonu in se mi je tako vtisnila v spomin, da sem jo iskala tudi za tokrat. Žal je nisem našla, ampak ker mi ni dalo miru, sem poiskala ta svoj “stari” telefon (zdaj vem zakaj še ga nisem prodala, hihi) in sem bila zelo, zelo vesela, ko sem videla, da imam aplikacijo še vedno na tem telefonu. Zdaj imam ta telefon in polnilec zanj že v torbi za v porodnišnico.
 • Pripravila sem tudi nogavičke, copatke in povijalno ter veliko tetra plenico za novorojenčka.

Seznam stvari, ki sem si jih pripravila za doma in jih bom potrebovala med okrevanjem po porodu:

 • Mrežaste hlačke, izbrala sem to.to mrežaste hlačke in mi bodo prav prišle v prvih dneh. Spomnim se, da mi je bilo v njih bolj udobno kot v bombažnih hlačkah, a imam pripravljene seveda tudi bombažne hlačke.
 • Vložke, izbrala sem dvojne različne, in sicer bombažne vložke za po porodu to.to mama in pa vložke super Vir Nature (v porodnišnici pa imamo na voljo Vir 80). Obojne sem že preizkusila, ampak ker se nisem mogla spomniti, s katerimi sem bila bolj zadovoljna (vem samo, da nisem bila razočarana), sem kupila kar obojne. Bom kasneje sporočila kateri so mi bolj odgovarjali in katere bi bolj priporočala za po porodu.
 • Blazinice za dojenje, in sicer to.to mama blazinice za dojenje, ki jih bom uporabljala po potrebi. Nikoli nisem imela izkušnje, da bi pri meni mleko kar teklo in teklo, zato tudi blazinic nisem veliko uporabljala, a sem vseeno oba otroka uspešno dojila.
 • Šentjanževo olje, ki ga bom uporabljala pri celjenju rane, zaradi prerezanega presredka (po potrebi). Koristno je tudi pri določenih drugih težavah (opekline, strije, akne, vnetja mišic itd.), zato nikakor ne bo šel v nič.
 • Homeopatska arnika, tudi za celjenje ran.
 • Blazina za dojenje (materinska blazina). Nekatere nosečnice in mamice si jo vzamejo tudi s seboj v porodnišnico in si z njo pomagajo pri sedenju (v enak namen uporabljajo tudi obroč za plavanje), jaz pa jo raje uporabljam med dojenjem, ki na začetku poteka večinom leže ali polsede, zato mi odgovarja opora.
 • Priporočam, da si na nočno omarico pripravite tudi kakšno knjigo, ki bi vam lahko bila v pomoč pri prvih skrbeh in vprašanjih po porodu. Priporočam knjigo Poporodni izziv, avtorice Eve Hrovat Kuhar.
 • Čaj za dojenje, recimo Lekovita zeliščni čaj Mami.

Z ljubeznijo, Mama.

X