Čaja Malinjak in Nosečka (Lekovita) med nosečnostjo

Med nosečnostjo sem, kot je priporočeno, po 34. tednu začela s pitjem čaja Malinjak in čaja Nosečka iz linije Lekovita, podjetja Lekos. Čaj Malinjak sem pila že med prvo nosečnostjo, v drugi in tretji nosečnosti pa sem istočasno pila še čaj Nosečka. Veliko nosečnic me vpraša, zakaj sem se odločila za pitje čajev in ali sem imela občutek, da mi je pitje teh dveh čajev koristilo, zato sem se odločila, da tej temi posvetim posebno objavo. Najprej naj povem, da gre za mojo osebno izkušnjo. Ljudje smo si različni, zato lahko iste stvari na nas različno vplivajo in je težko posploševati. Prav tako težko govorim o učinkih in ne morem predvidevati, kakšna bi bila moja izkušnja, če čajev ne bi pila. Moje mnenje je, da stvari, ki ne morejo škoditi, ampak lahko kvečjemu koristijo, preizkusim in se osredotočim na to, da je to dobro zame. Prav tako sem bila na koncu nosečnosti močno prehlajena, zato mi je pitje toplega čaja zelo ustrezalo in sem se po njem veliko bolje počutila.

V čaju Malinjak so malinovi listi, v katerih najdemo za nosečnico pomembne minerale in vitamine, kot so železo, mangan, magnezij, vitamini B in E. Tradicionalno zdravilstvo navaja, da čaj malinovih listov povečuje plodnost in ureja neredne menstruacije, lajša jutranje slabosti pri nosečnicah, vpliva pa tudi na sproščanje in krčenje maternice. Ugodno vpliva tudi na razdraženo črevesno in želodčno sluznico pri otrocih in odraslih. Na spletu lahko preberemo različne izkušnje nosečnice in mamic, ki pravijo, da naj bi čaj iz malinovih listov skrajšal in olajšal porod. Po pripovedovanju drugih bi naj tudi preprečeval poporodne krvavitve, krvavitve iz dlesni, pomagal pri iztisu otroka in posteljice, pozitivno vplival na dojenje idr. Porodna izkušnja je seveda odvisna še od mnogih drugih dejavnikov. Če primerjam svoje tri izkušnje, jim je skupno to, da sem pri vseh dobila svoje popadke, ki so lepo odpirali maternični vrat (v tretje s pomočjo gela za mehčanje materničnega vratu; sprožen začetek poroda, ki se je nadaljeval z mojimi popadki). Prepričana sem, da je svojo vlogo pri tem odigralo tudi redno pitje čaja. Prav tako nisem imela težav s prekomerno krvavitvijo med in po porodu in tudi kri je bila po porodu presenetljivo v redu, kar se tiče železa. Začela sem s pitjem ene skodelice čaja na dan in količino v naslednjih dneh stopnjevala do treh skodelic na dan.

Tudi čaj Nosečka vsebuje železo in druge pomembne vitamine in minerale. Ta čajna mešanica vsebuje plahtico, malinove liste, rman, njivsko preslico, koprivo in meliso. Plahtica pomaga uravnovesiti delovanje ženskih organov, uravnava hormonsko ravnovesje in blago pomirja. Pijemo ga nekaj tednov pred porodom (po 34. tednu), minerali in vitamini iz zelišč pa so dobrodošlo krepčilo tudi po porodu. Ta čaj sem pila istočasno s čajem Malinjak in ravno tako sem začela z eno skodelico na dan ter nadaljevala s tremi skodelicami na dan. Vanj sem si kanila še nekaj kaplji limone, saj naj bi kopriva in vitamin C povečala absorbcijo železa v krvi. Najljubše pri tem čaju mi je to, da pomaga pri uravnavanju hormonov, saj vemo, kako zelo velik del nosečnosti predstavlja hormonsko neravnovesje in kako zelo lahko vpliva na žensko in na njeno počutje. Oba čaja sta zame predstavljala pomemben del priprav na porod, skupaj s telesno vadbo, sproščanjem in vizualizacijo.

Čaje linije Lekovita pripravljamo sveže, kot vodne poparke. Predpisano količino čajne mešanice, navedeno na embalaži, prelijemo z ustrezno količino vrele vode, posodo pokrijemo, da eterična olja ne izparijo in občasno premešamo. Poparek je pripravljen v petih do desetih minutah. Ohladimo in pijemo nesladkane v skladu z navodili na embalaži. Več o omenjenih čajih si lahko preberete TUKAJ.

Oba čaja lahko uživate tudi po porodu. Čaj Malinjak bi naj celo pomagal pri krčenju maternice in se preko svojih antibakterijskih lastnosti boril proti okužbam. Po porodu pa priporočam tudi čaj Mami, ki vsebuje islandski lišaj in sporiš za spodbujanje izločanja mleka ter za lažje dojenje, v kombinaciji s kumino in komarčkom. Jaz ga pijem vsaki dan in zaenkrat imam veliko mleka ter nama gre dojenje zelo lepo od rok. Nikoli nisem bila med tistimi, ki bi jim mleko kar teklo in teklo, pa sem kljub temu dolgo dojila, zdaj pa lahko rečem, da teče in teče in da je dojenje še lažje steklo (pa sem najprej mislila, da ne bom potrebovala veliko blazinic za dojenje, hihi). Nekaj morda pripomore tudi to, da je materinstvo v tretje zelo sproščeno, nekaj je zagotovo v prehrani doječe mamice, nekaj pa tudi v pitju večjih količin vode in čaja Mami.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju z Lekos d.o.o. Vsi, ki bi želeli prebrati še kaj več o kozmetiki in izdelkih Lekovita (ali Lekobeba), podjetja Lekos, lahko to storite na tej povezavi.  Pokukajte tudi k njim na Facebook stran Lekobeba&Lekovita, da boste na tekočem z vsemi akcijami in novostmi.

Prodajna mesta: lekarne, specializirane prodajalne in splet www.lekos.si.

*Mnenje in razmišljanje o izdelkih je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njimi.

X