Trenutno beremo (knjige za otroke), 3. del

Home / Uncategorized / Trenutno beremo (knjige za otroke), 3. del

Vsake toliko časa rada zapišem katere knjige trenutno beremo (beremo zelooo radi in to je samo del knjig, ki so trenutno na naši knjižni polici). To so knjige, ki jih imata otroka najraje in ki jih, v tistem trenutku, vsakodnevno prebirata ter se jih težko naveličata. Aljaž drugače najraje prebira pravljice (daljša kot je, bolje je), Zara pa ima trenutno nekaj svojih najljubših knjig, kot so Enci benci na kamenci, Gugalnica za vse in zgodbice o Pikiju. Obema pa so, v zadnjem času, k srcu prirasle t.i. iskalnice. To, da sta našla skupen interes, mi je res lepo in rada ju opazujem med iskanjem po teh velikih knjigah. Še najraje pa iščemo kar vsi skupaj. Iskalnice so namreč narejene tako, da na veliki ilustraciji, polni majhnih detajlov, iščeš različne predmete. Včasih so ob straneh že narisani predmeti, ljudje, živali ipd., ki jih moraš poiskati, v nekaterih iskalnicah pa iščeš kar sam (takrat drug drugemu določimo kaj je potrebno poiskati; včasih tudi tekmujemo, kdo prvi najde). Zelo zabavno, priporočam! Naj povem še to, da so takšne iskalnice luštne že za dojenčke. Aljažu in Zari sem že zelo zgodaj pripovedovala o stvareh, ki so narisane v Poglej in poišči – Moja velika iskalnica. Tako si dojenčki in otroci bogatijo besedni zaklad, hkrati pa spoznavajo stvari, dogodke, ustvarjajo zgodbe ter se preko igre učijo osredotočanja in opazovanja.

To je samo nekaj iskalnic, ki jih imamo doma ali smo si jih izposodili v knjižnici. Nismo še naleteli na takšno, ki ne bi bila zanimiva.

1. Poglej in poišči – Moja velika iskalnica, avtor Hartmut Bieber. V knjigi so ilustracije različnih dogodkov na kmetiji, otroškem igrišču, železniški postaji, kopališču idr. Aljaž in Zara jo listata že leta in leta, saj smo jo v dar prejeli, ko je bil Aljaž star šele nekaj mesecev. Iz nje sta se naučila veliko tudi o krajih in dogodkih, ki jih do določenega trenutka še nista poznala (kako izgleda na kopališču, kdo je reševalec iz vode in zakaj ga potrebujemo, kakšne so ribiške ladje idr., otroci določene stvari pozabijo že iz leta v leto) in velikokrat se zgodi, da Aljaž reče: “Mami poglej, to pa je tako, kot v iskalnici!” Na začetku knjige nismo uporabljali kot iskalnice, kmalu potem, ko je Aljaž dopolnil dve leti, pa smo začeli tudi z iskanjem stvari, ki so določene za iskanje. Otroka jo znata že na pamet, hihi.

2. Moja pravljična iskalnica, avtorica Melanie Brockamp. V tej iskalnici najdemo pisan pravljični svet, v katerem živijo vile, morske deklice, palčki in znani liki iz pravljic, kot so Janko in Metka, Rdeča kapica, Pepelka idr. Aljažu, ki ima zelo rad te pravljice, je bila ta iskalnica še posebej všeč. Ob iskanju smo velikokrat obnovili še o čem govori določena pravljica in nekatere izmed njimi zna Aljaž že zelo lepo pripovedovati.

3. Moja pustolovska iskalnica, avtor Stefan Seidel. Ta je morda za malo večje otroke, saj v njej nastopajo tudi nekoliko bolj grozljivi junaki, kot so Vikingi, gusarji, vitezi, pa tudi čarovnice, dinozavri in druge prikazni. Otroka imata zelo rada gusarje, čeprav se podobnih prikazni še malo bojita. Preko knjig tudi nekako premagujeta ta strah in ob iskanju iz te iskalnice nista pokazala posebnega strahu. Se pa res vedno osredotočimo na tisto, kar ni preveč strašno ali ilustracije povežemo v kakšno zgodbo, ki ima dober konec ipd. Ponavadi imata tudi kakšna vprašanja, preko katerih potem te stvari lažje razumeta in se jih ne bojita več.

4. Poglej, kako lepo je tvoje leto v otroškem vrtcu, avtor Julius P. Breitschopf. Knjiga je polna ilustracij iz vsakdanjega življenja v otroškem vrtcu, zato so stvari, dogodki in osebe na ilustracijah otrokom blizu in se z njimi zlahka poistovetijo. Oba starejša otroka obiskujeta vrtec, zato se mi zdi prav, da pogledamo in preberemo tudi kakšno knjigo na to temo in se zraven pogovorimo o stvareh, ki jih tam počnejo. Na tak način lahko vrtec približamo tudi tistim otrokom, ki ga morda ne marajo preveč, a ga morajo kljub temu obiskovati in otrokom, ki bodo začeli z uvajanjem v vrtec ter si ne znajo predstavljati, kako v vrtcu izgleda. Knjigica predstavi vrtec v pozitivni luči (brez besed, hihi) in hkrati poskrbi za zabavno iskanje.

5. Poletni dan v mojem mestu, avtor Pernelle Laulund. Ta knjiga je ena od zadnjih iskalnic, ki smo si jih izposodili v knjižnici. Gre za več ilustracij, ki se vse dogajajo v mestu in spodbujajo otrokovo domišljijo v povezavi s tem, kakšne situacije vse so možne. Na ilustracijah je ogromno dogajanja, različnih predmetov, oseb, živali ipd. Včasih si določimo kakšno stvar, ki je večja in jo je lažje poiskati, včasih pa tudi kakšno malenkost, ki jo v gneči težko opaziš. Veliko je tudi smešnih, komičnih situacij, kar je otrokom še posebej všeč.

Z ljubeznijo, Mama.

X