Predlogi za igro z dojenčkom (6-9 mesecev)

Predlogi za igro z dojenčkom (6-9 mesecev)

Vsako naslednje obdobje z dojenčkom je bolj dinamično in mine hitreje. Od šestega do devetega meseca starosti dojenčki ponavadi osvojijo plazenje in sedenje, hkrati s tem pa lahko dosežejo tudi več predmetov in lažje raziskujejo okolje okoli sebe. Jakob se je začel plaziti kmalu po dopolnjenem šestem mesecu starosti, vse ostale mejnike gibalnega razvoja pa dosega nekoliko bolj počasi. Kljub temu je v tem obdobju lepo napredoval in sva se veliko igrala, prav tako pa je z veseljem spremljal opravila iz vsakdanjega življenja ter igro starejšega bratca in sestrice. Prijemal je različne predmete, jih dajal v usta, prelagal iz roke v roko, z njimi udarjal in že samo to je bila zanj zanimiva igra, ki je trajala kar nekaj časa. Dojenčki bodo v tem obdobju navdušeni nad nepoznanimi predmeti različnih oblik in velikosti ter materialov. V tem obdobju so tudi že veliko več budni in igra zavzema vedno pomembnejši del njihovega življenja, zato bo priložnosti za igro veliko.

Predlogi za igro z dojenčkom (6-9 mesecev):

  • Dotikanje različnih predmetov in igrač. Jakob je imel ves čas na razpolago košaro polno različnih igrač, grizal in drugih naključnih predmetov, za katere sem pomislila, da mu bodo zanimivi. Košara ni bila prevelika in tudi predmete v njej sem vsake toliko časa zamenjala (in jih še menjujem). Kot sem napisala že zgoraj, se mi zdi pomembno, da so predmeti različnih velikosti, oblik, barv in materialov. Paziti moramo, da niso premajhni, saj jih dojenčki dajejo v usta, da niso ostri ali pretežki ipd. Njemu so bili najbolj všeč predmeti, ki so oddajali zvok, recimo ropotuljice ali kocke, s katerimi je udarjal ob tla in različne šumeče igrače.
  • Senzorične škatle/posode/košare. Košaro, kot jo opisujem zgoraj, lahko imenujemo senzorična košara in je zelo primerna za igro dojenčka in malčka. V njo lahko zložimo predmete, glede na različno tematiko, predmete posamezne barve, oblike, predmete, ki služijo nekemu namenu, recimo kocke, ki služijo temu, da iz njih nekaj sestavimo ipd. Otrok bo predmete z veseljem prijemal, spoznaval njihove lastnosti, jih zlagal ven iz škatle in nato še nazaj noter. V eno takšno škatlo lahko zložite vse žogice, ki jih najdete, spet v drugo različne predmete rdeče barve in v tretjo različno embalažo s pokrovi za odpiranje in zapiranje ali predmete, ki se začnejo na določeno črko (za starejše otroke).
  • Kuhanje. Medtem, ko kuhate, boste dojenčka najlažje zamotili tako, da mu ponudite nekaj kuhalnic, žlic, loncev in plastičnih posodic ter pokrovk. S temi pripomočki bo lahko posnemal vaše početje, spoznaval nove predmete, njihovo uporabo in vadil majhne prstke, zbranost ter pozornost.
  • Tudi za mizo je lahko vedno bolj samostojen. Ponudite mu hrano narezano na koščke in ga spodujajte k uporabi prstkov. Jakob ima najraje kos kruha, krhelj jabolka in hruške, banano, rozine, koščke krompirja in korenčka, ne mara pa recimo testenin. Dojenčku lahko ponudite tudi žlico in mu pustite, da se na njo privaja. Morda bo v določenem trenutku vse romalo na tla, a to je popolnoma normalno, saj se otrok obnašanja za mizo šele uči in mu tudi hranjenje predstavlja igro.
  • Sestavljanje kock. V tem obdobju so dojenčkom zelo zanimive kocke različnih barv in velikosti ter kozarci različnih velikosti, iz katerih lahko zložimo stolp (naši so kupljeni v Ikei). Dojenček bo kocke najprej samo prijemal in dajal v usta, nato bo z njimi tolkel, šele kasneje pa bo iz njih tudi kaj sestavljal. Zelo mu bo zanimivo, če bo lahko podrl nekaj, kar ste zgradili vi, skupaj pa lahko kocke razporejata po barvi in/ali velikosti. Pri kozarčkih je zelo simpatično tudi to, da se odkotalijo in jih bo dojenček želel uloviti, kar ga bo spodbudilo k učenju plazenja oz. k gibanju.
  • Če ste se že v prejšnjem obdobju z dojenčkom veliko pogovarjali in mu brali, bo zdaj nekatere besede že razumel. Še naprej mu lahko prebirate slikanice oz. kartonke s prvimi besedami, domačimi živalmi in prevoznimi sredstvi ter ga spodbujate k ponavljanju različnih zlogov in glasov. Večkrat, kot boste neko besedo ponovili, hitreje si jo bo zapomnil. Recimo: “Jakob, poglej, to je kuža. Kako se oglaša kuža? Kuža laja. Hov-hov.”. Odpravite se do bližnje kmetije in si domače živali oglejte v živo, prav tako pa tudi ostale živali, rastline in predmete iz vsakdanjega življenja.
  • Vedno večje navdušenje bo dojenček pokazal pri gibalnih igrah, saj se rad premika in je v gibanju. Sedite na stol, prekrižajte noge in si dojenčka posadite na nart zgornje noge. Trdno ga držite in zgornjo nogo zibajte naprej in nazaj: “Diči diči diča, urno na konjiča, na konjiča vranega, dobro osedlanega.”
  • Lesene sestavljanke s čepki dojenčka spodbujajo k uporabi pincetnega prijema (palec in kazalec), otrok pa razvija tudi vidno razlikovanje oblik in velikosti ter koordinacijo oko-roka. Dojenček je na začetku ne bo znal pravilno sestaviti, a mu bodo sestavni deli zanimivi, premikal jih bo sem in tja, vadil pincetni prijem ter si zapomnil živali in predmete iz sestavljanke. To je ena od igrač, ki je lahko dolgo v uporabi in ki jih ponavadi ponudim v tem starostnem obdobju. Prav tako ga v tem obdobju začnejo zanimati različne natikanke.

Pokukaj še k drugim predlogom, saj jih je veliko še vedno aktualnih:

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob se igra na igralni podlogi iz otroške trgovine Silly. Oblečen ima komplet iz spletne trgovine Next in La la copatke Mia&Mika, pri ustvarjanju katerih sem sodelovala in jih lahko naročite TUKAJ.

X