Poporodno obdobje (in kako lahko mamice poskrbimo zase)

Poporodno obdobje (in kako lahko mamice poskrbimo zase)

Poporodno obdobje je za žensko polno čustev, hormonskih in telesnih sprememb, tudi bolečin in težav ter lepih trenutkov z majhno štručko. Kar naenkrat se znajdemo v novi življenjski vlogi, ki se je še učimo. Soočamo se s stvarmi, o katerih nismo nikoli razmišljale. Različne smo. Nekatere spremembe po porodu prenašajo bolje, druge slabše, spet tretje se morda počutijo, kot da sploh niso rodile. Veliko je odvisno od porodne izkušnje, počutja otroka, lastnega počutja, podpore okolice in tudi od osebnostnih lastnosti mame in novorojenega otroka. Prvih šest tednov po porodu naj bi bilo potrebnih za to, da si mama nekoliko opomore, da se navadi na novo vlogo, da se tudi partner in starejši otroci navadijo na dojenčka in da vsakdan dobi nov ritem ter vsak družinski član svoje mesto. Tudi dojenje potrebuje približno toliko časa, da steče in čišča se v tem obdobju preneha, a to še ne pomeni, da se boste po šestih tednih v svoji koži počutile enako, kot pred zanositvijo. Za nekatere stvari je potrebno več časa, zato lahko kot “poporodno obdobje” označimo kar nekaj mesecev po porodu. V tem času mamice zlahka pozabimo nase, saj je na prvem mestu otrok, a to lahko povroči težave s samozavestjo, izčrpanost, utrujenost in slabše počutje. Če ste otožne in čutite, da bi rade naredile tudi nekaj zase, a hkrati ne želite preživeti veliko časa stran od otroka, vam predlagam malenkosti, ki jih vključite v svojo dnevno rutino in ki vam bodo pomagale ohranjati mirno kri ter ravnovesje. Gre za stvari, izdelke in rituale, ki jih uporabljam sama in, ki mi dajejo občutek, da sem še vedno ženska in da bom kos vsem vsakodnevnim izzivom:

1. Počitek. Prvih nekaj tednov po porodu, potrebuje žensko telo nekaj več počitka, kot običajno. Vem, to je včasih misija nemogoče, saj smo nekatere mamice težko pri miru (ali imamo doma več otrok in je zato težko), a kasneje boste hvaležne. Čakajo vas meseci nočnega vstajanja. dojenja, aktivnega igranja z dojenčkom, usklajevanja materinstva z drugimi obveznostmi, doživljanja prvih bolezni otročka, izzivov pri vzgoji in še in še. Izkoristite trenutke, ko otroci počivajo in za nekaj trenutkov tudi same zaprite oči in dvignite noge v zrah, hihi. Morda je takrat pravi čas, da preberete kakšno knjigo, revijo in blog ter poskrbite za to, da boste na tekočem z dogajanjem po svetu. Če vas to sprošča, seveda.

2. Jutranja kava. Vaš ritem bo od zdaj naprej prilagojen tistemu, ki ga ima vaš dojenček (no, v bistvu se bo on navajal na vaš ritem, a hranjenje in previjanje potekata po potrebi, prav tako je njegov ritem različen iz dneva v dan, morda ima krče ipd.). To je popolnoma normalno, a še vedno si morate dan zapolniti s kakšnim ritualom, ki bo samo vaš. Lahko je samo jutranjih pet minut ob zajtrku in dobri kavi, ali pa pet minut po kosilu za piškote ali morda popoldanske pol ure, ko se mož vrne iz službe in lahko končno greste v miru pod tuš. Ni važno. Važno je, da ste nekaj trenutkov same in da uživate v tišini in stvareh, ki jih rade počnete in so bile včasih samoumevne, zdaj pa to niso.

3. Odhod na sveži zrak, v trgovino, na kavo s prijateljico. Če ste takšne, kot jaz, potem komaj čakate, da skočite iz pižame in udobne trenirke v svoje najljubše kavbojke in se odpravite iz hiše. Luštno je ležati skupaj z dojenčkom in se crkljati, a enako lepo je lahko na sprehodu in v družbi. Dojenček gre lahko povsod z vami in nobene potrebe ni po tem, da bi se zadrževala med štirimi stenami. Meni osebno veliko pomeni, da se lahko, vsaj tu in tam, uredim in skočim med ljudi ter si privoščim dolgo kavo, medtem ko dojenček spi v vozičku, opazuje ali se igra (pomladno vreme je za takšno martinčkanje idealno, naju z Jakobom pa ni ustavil niti zimski minus, haha).

4. Izdelki, ki vam pomagajo pri soočanju s težavami, ki jih s seboj prinesejo porod, dojenje in materinstvo. Pomembno je, da poskrbimo za svoje telo, ki morda po porodu potrebuje nekaj več pozornosti. Nega kože s kremo in/ali oljem za nosečnic se lahko nadaljuje (uporabljala sem Lekovita Nosečka olje), prav tako jemanje prehranskih dodatkov, ki so namenjeni nosečnicam in doječim mamicam. Odkar sem odkrila probiotike Viridian iz spletne trgovine Zdrav Obrok, sem menjala tudi prehranske dodatke za to znamko. Za nosečnice in mamice so kapsule Viridian Kompleks za nosečnice. KODA zljubeznijo vam prinese 10% popust na nakup. Poskrbeti moramo za pestro prehrano, zadostno količino popite vode, vnosa vitaminov, mineralov in hranil ter gibanje na svežem zraku (pa smo spet pri vozičkanju). Zame osebno je veliko težavo po porodu predstavljalo izpadanje las, ki se je začelo okoli četrtega meseca po porodu in vztrajalo kar nekaj časa. Težko najdem izdelek za nego lasišča, ki bi mi odgovarjal, zaradi alergij, zato sem se na koncu odločila, da preizkusim Sweetbearhair medvedke (za uporabo med nosečnostjo in dojenjem se posvetujte s svojim zdravnikom). Zdaj jih uporabljam že dkoraj dva meseca in moram reči, da je razlika že opazna. Lasje mi lepo rastejo in majhnih laskov je vsaki dan več, prav tako pa so tudi veliko daljši, kar se opazi že na prvi pogled. Ne samo, da so okusni (dva na dan sta skoraj premalo, njami), ampak so tudi koristni, polni vitaminov in res delujejo. Ko pogledam fotografije pred uporabo, ne morem verjeti, kako malo las sem imela,. Ker nikoli nisem imela preveč gostih in močnih las, kar me je vedno motilo, sem se z veseljem odzvala na povabilo, da preizkusim še Vichy tretma proti izpadanju las, ki poskrbi za gostejše in odpornejše lase ter je preizkušen tudi na občutljivem lasišču. Komaj čakam, da vidim, kakšni bodo rezultati kombinacije vitaminčkov in tretmaja Dercos Aminexil Clinical 5 (pet energetskih šamponov Dercos bom podarila bralkam, spremljajte!).

5. Prosite za pomoč, kadar jo potrebujete. Naj vam pomagajo pri čiščenju, kuhanju, likanju in nakupovanju osnovnih potrebščin. Naj vam ne bo nerodno prositi mame, da vam zlika perilo in tašče, da skuha kosilo. Čas, ki ga boste s tem pridobile, porabite za crkljanje z dojenčkom. Potrebuje vas.

6. Kupite tudi kaj zase. Novopečene mamice velikokrat nakupujemo za svoje otroke in pozabimo nase. Ni nujno, da je kaj večjega, lahko je samo kakšna šminka, ki vam bo pomagala ohraniti svojo žensko plat in zaradi katere boste bolj samozavestne. Četudi vam primankuje časa za urejanje, to ne pomeni, da se morate zapustiti. Po porodu nas čaka privajanje na novo postavo (tudi suhice imamo po porodu širše boke in povešen trebušček), ostane nam nekaj odvečih kilogramov, lasje sivijo in gubic je vedno več (žal ne moremo mimo dejstva, da čas hiti in da skrbi, ki jih prinese materinstvo, puščajo svoj pečat). Pred dobrim mesecem sem naletela na znamko Lux-Factor in začela z uporabo njihove kreme proti gubicam. Vključila sem jo v svojo jutranjo rutino in mi je zelo všeč, saj kožo lepo navlaži in takoj dobiš en tak občutek gladkosti in prožnosti. Meni je všeč in jo uporabljam vsaki dan. Koliko bo pomagala proti gubicam, bomo še videli, a jaz se že zdaj počutim boljše in mlajše, haha. Uporabljam tudi njihov serum za rast trepalnic in tukaj se že opazi, da jih je več in so nekoliko daljše. Z redno uporabo je razlika opazna že po dobrih dveh tednih.

7. Večeri naj bodo za vaju. Po porodu se tudi partnerstvo znajde na preizkušnji in čeprav vaju je starševstvo na neki način zbližalo, vaju lahko pomanjkanje skupnega časa tudi oddalji. Ni lepšega, kot družinsko preživljanje prostega časa in opazovanje partnerja v očetovski vlogi. Kljub temu, da je naš vsakdan sestavljen iz ogromno skupnih trenutkov, pa so večeri že od nekdaj najini. To je čas, ko se pogovoriva, skupaj pojeva večerjo in pogledava kakšen dober film ter imava nekaj miru ter tišine (pogovarjava se večinoma o otrocih, seveda).

8. Brez slabe vesti. Zadnja malenkost, ki sploh ni malenkost, ampak je res pomemben nasvet, pa je ta, da ne imej slabe vesti. Mamice smo si med seboj različne in tudi materinstvo dojemamo zelo različno. Če je meni dovolj, da si vzamem zase samo nekaj minut na dan, to še ne pomeni, da bo dovolj tebi. Morda boš preobremenjena in boš potrebovala nekoga, ki bo popazil na otročka, da boš lahko v miru šla v trgovino, na kavo ali kam drugam. Ti boš najbolje vedela, kaj in kako. Ne imej slabe vesti in vedno naredi, kot čutiš, da je prav (več o slabi vesti si lahko prebereš TUKAJ). Zase in za otročka.

Upam, da vam moji predlogi in izkušnje koristijo in da boste znale poiskati ravnovesje med svojo materinsko in žensko platjo.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju s Sweetbearhair Slovenija. Za nakup lahko pokukaš na njihovo spletno stran ali pa jih poiščeš na Facebook-u. Za sodelovanje se zahvaljujem tudi Lux-Factor Slovenija, na Facebook-u jih najdete TUKAJ in spletni trgovini Zdrav obrok, ki je za vse bralce ponovno pripravila kodo za 10% popust na nakup. KODA je zljubeznijo. Njihova Facebook stran pa je TUKAJ.

X