Imeti otroka je zdaj moderno!?

Imeti otroka je zdaj moderno!?

Vsake toliko časa si kupim kakšno žensko revijo in se z veseljem potopim v lahkotno branje in za nekaj trenutkov odklopim svoje misli. Nekaj stvari je uporabnih, nekaj je zanimivih, nekaj pa jih je takšnih, ki me ne pritegnejo ali se z njimi ne strinjam, ker imam občutek, da so del nekega stereotipa ali ga celo pomagajo ustvariti. Takšne stvari jemljem z rezervo (enako je pri vsebini spletnih portalov in navsezadnje tudi na blogih) in se na njih redko odzovem. No, nekaj časa nazaj sem v eni teh revij prebrala nekaj v smislu, kako je v zadnjih letih in mesecih “moderno imeti otroka” in kako se za to odloča vedno več žensk, tudi zvezdnic. Nekaj naj bi k temu dejstvu pripomogle one same in pa naraščujoče število “mama blogerk”, ki svoja družabna omrežja polnimo s fotografijami vsakodnevnega družinskega dogajanja. Prosim? Imeti otroka zato, ker je moderno?! Zato, ker so mediji polni družin, otrok in vseh materialnih stvari, ki jih lahko otrokom kupimo? Ker se vedno bolj primerjamo drug z drugim in med seboj tekmujemo na vseh področjih življenja? Resnično upam, da mamice, ki imajo otroke le za postavljanje pred drugimi, ne obstajajo!

Materinstvo ni nekaj kar bi bilo “in” ter “v modi”. Razlogov, za odločitev za otroka, je lahko veliko, zagotovo pa pravi razlog ni ta, ker je moderno! Imeti otroka je lepo, izpolnjujoče in čudovito, a tudi odgovorno, naporno in utrujajoče. Otrok se ne bo rodil in znal skrbeti zase. Skrb za otroka zahteva dva odgovorna starša (včasih je situacija takšna, da je starš samo eden, kar zahteva še večjo mero truda in zato tudi spoštovanja), ki sta pripravljena njegove potrebe postaviti pred svoje in znata sprejemati pravilne odločitve. Starševstvo potegne za seboj en kup kompromisov, sprememb in tudi odrekanja. To je normalen del starševstva in če si na to pripravljen, ni nujno, da boš to dojemal kot žrtev. Če pa nisi pripravljen in se za otroka odločiš samo zato, ker ga imajo vsi ali zato, ker je pač moderno, potem si lahko kaj hitro razočaran. V življenju vsakega starša bo prišel trenutek, ko nas bo otrok močno potreboval. Potreboval bo našo nego, skrb, pomoč, znanje, trud, nežnost, sočutje, ljubezen, pa tudi trdno postavljeno mejo, strogost in spoštovanje. Otroci (dojenčki) niso ves čas samo nasmejani, dišeči in luštni. Ničesar ne znajo sami in so od nas močno odvisni. Samo mi jim lahko pomagamo, da se optimalno razvijejo v čudovita odrasla bitja, kot jim je namenjeno. Če na to nismo pripravljeni, je morda bolje, da se za otroka še ne odločimo. Uhhh, če bi me gnali napačni razlogi, bi res težko preživela vse neprespane noči, bolečine ob izraščanju zobkov, otroške bolezni, izpade trme, poskuse izsiljevanja in še in še. Le od kod bi vzela motivacijo za soočanje s težavami, če bi bila prepričana v to, da je vse samo lepo in krasno in bom z otroki lahko takrat in tako, kot paše meni?!

Želim, da veste, da moja družina ni popolna (karkoli to sploh pomeni) in da nikakor nismo tukaj zato, da bi vam dali občutek, da je imeti otroke moderno in nujno. Nobena družina ni popolna in nobeni otroci niso ves čas nasmejani in pridni. Večina otrok je živahnih, navihanih in razposajenih in so na svetu zato, da se učijo in preizkušajo naše meje. Vse naše predstave o tem, kakšni bodo in kaj bodo v življenju počeli, se ponavadi razblinijo v trenutku, ko jih spoznamo. Otroci imajo svojo lastno osebnost in spoznavanje te osebnosti je čudovito, a tudi zahtevno. Ni nujno, da jim bo všeč, kar ste za njih pripravili in da bo šlo vse po vaših načrtih. Tudi, če boste kupili najboljši otroški voziček na trgu, ni nujno, da se bo vaš dojenček želel voziti v njem. Tudi, če mu boste nakupili najbolj trendovska oblačila, ne pričakujte, da mu bo preoblačenje trikrat na dan všeč in da mu bo v njih udobno. Tudi, če bo obdan z najboljšimi in najdražjimi igračami, kar jih lahko kupite, mu bo na koncu dneva še vedno največ pomenila vaša bližina in vaš trud, da zanj naredite najboljše. Ja, za naše otroke samo najboljše. Pa ne najboljših materialnih stvari. Naši otroci si zaslužijo več. Zaslužijo si našo bližino, ljubezen, potrpežljivost, varnost, podporo, spodbudo in nežnost. Zaslužijo si zdravo in varno okolje, ki jim omogoča varen razvoj in možnost, da si pot v življenju izberejo sami. Vse to je tisto najboljše, kar si zaslužijo naši otroci. Luštne fotke na družabnih omrežjih so samo del starševstva in to naj tudi ostanejo.

Z ljubeznijo, Mama.

Foto: Difera.

X