Dojenčkov dnevnik: 11. mesec

Dojenčkov dnevnik: 11. mesec

Jakob ima 11 mesecev in počasi se začenjamo pripravljati na praznovanje 1. rojstnega dne. Glede na to, da nas čaka obdobje sprememb, ki se je začelo z uvajanjem v vrtec, sem se raje osredotočila na razmišljanje o tortici, fotografiranju, praznovanju, hrani in povabljencih ter drugih malenkostih. Čeprav mi je kar malo težko pri srcu, da bo moj dojenček postal malček, se veselim vseh prihajajočih trenutkov in obožujem obdobje, v katerem je trenutno, saj je najbolj cartljiv, prisrčen, nasmejan in živahen fantek, kar jih poznam (in ja, malo pretiravam, ker je pač moj, hihi). Prav tako sem izredno vesela in ponosna, da bo hkrati s prehodom v obdobje malčka, izšel tudi Malčkov dnevnik! Jaaaa, Malčkov dnevnik, za katerega se je tako dolgo ugibalo ali bo ali ne bo in ki bo luštno nadaljevanje Dojenčkovega dnevnika. Zaenkrat lahko obiščete in všečkate Facebook stran Malčkov dnevnik, kjer bom razkrila malo več in pravočasno sporočila odprtje naročil (če ste prijavljeni na prejemanje obvestil iz moje spletne strani, boste na e-mail prejeli tudi kodo za popust!). Se že zelo veselim, da ga dobim v roke in upam, da se vam bo zdel enako ali še bolj koristen, kot njegova predhodnika Nosečkin in Dojenčkov dnevnik.


11. MESEC (20. marec – 20. april)

Teža in velikost: Približno 73,5 cm in 8350 g (ne najdem listka z napisanimi merami iz pregleda).

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v enajstem mesecu? Jakob je bil v enajstem mesecu še vedno dokaj velik zaspanček (govorim o spanju čez dan) in je svoj prvi spanec imel že okoli osmih ali vsaj devetih. Proti koncu enajstega meseca se je spanje trikrat na dan spremenilo v spanje dvakrat na dan in jutranji spanec postaja (oziroma mora postati) dopoldanski, že zaradi vstopa v vrtec. Dneve smo preživljali podobno, kot vedno. Posebnih sprememb ni bilo, razen v času, ko je imel vročino in sva se ves čas crkljala.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Trenutno ima obdobje, ko se trudi, da bi bil čim hitrejši. Še vedno se plazi po trebuščku in kadar dirja sem in tja, to izgleda zelo smešno. Njegov razvoj poteka nekoliko bolj počasi, kar smo že navajeni, a je kljub temu zelo živahen in radoveden otrok. Ves čas spremlja okolico, kaže s prstom in veliko čeblja. Umirja ga branje knjig in ležanje na mehkem kavču ali postelji, kjer se kotali in stiska k nam. Čez dan ga uspavam v naročju, saj se več ne doji, zvečer pa se podojiva in nato v naročju zaspi, jaz pa mu občasno ponudim še dudico.

Najljubša igrača: Trenutno ima najraje različne kocke, še vedno pa rad kuha in se žoga.

Najljubša pesmica/uspavanka: Začel je plesati na vse pesmice in na glasbo, ki jo sliši mimogrede, na radiu, kar je zelo simpatično in me vedno spravi v dobro voljo, zato pojemo zelo različne pesmice in spodbujamo ples.

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Najlepše je to, da lahko Jakob z nami že marsikaj počne in da se skupaj vedno bolj zabavamo. Vsako stvar, ki jo počnemo, spremlja in marsikaj tudi poskusi. Všeč mu je risanje, ustvarjanje, prijemanje različnih materialov, igra v pesku, igra z vodo, obožuje otroška igrala, recimo tobogan in gugalnico, in mljaska ob vsaki hrani, ki jo jemo. Najlepše trenutke preživljamo ob skupni igri, na igralih in ob branju knjig.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najtežje je bilo, ko je zbolel. Vsakič, ko ima vročino, se mi močno zasmili, ker je res bošček. Vročino je imel tri dni, nato pa so se pojavili izpuščaji, zato smo predvidevali, da gre za šesto otroško bolezen. Prav tako je ven pokukal tretji zobek in najbrž je zato bil še posebej občutljiv.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Kar nekaj je bilo takšnih trenutkov, ki si jih bom zapomnila. Res je že velik fant in nas vsakodnevno preseneča s svojimi pogruntavščinami, čebljanjem, igro, oponašanjem našega početja, pa tudi s svojo nežno platjo in potrpežljivostjo. Ta mesec sta Aljaž in Zara šla po dolgem času spet na počitnice k moji mami, zato smo bili Tomi, Jakob in jaz malo sami in se odpravili na skupni zmenek (ne Jakob in ne jaz še nisva pripravljena na to, da bi bila zvečer in ponoči ločena, hihi; pa brez skrbi zmenek je bil ob petih popoldan). No, po naši večerji, smo sedeli za mizo in Jakob je pogledal Tomija in z najbolj milim glaskom ter zelo natančno izgovoril: “Ata!”. S Tomijem sva se samo spogledala in sploh nisva mogla verjeti. Tako lep trenutek je bil, da sem dobila kar solzne oči in tega se bom vedno spominjala, čeprav ni poklical mene.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Všeč mi je, kako Jakob vedno opazi, kje so mehke površine in se uleže ter začne kotaliti. Jakob je dojenček, ki se nikoli ni kotalil na tleh, a ko je na kavču ali postelji (ali pa če so po tleh mehke odeje in blazine) se vedno začne kotaliti, rine glavo v mehke predmete, se naslanja na nas in stiska in ga je res luštno opazovati, ker ob tem zelo uživa. Kazanje s prstkom na različne predmete, ljudi in živali ter čudenje vsemu okoli njega, mlaskanje z usti, kadar vidi hrano, miganje z glavo in ponašanje naših gibov pri plesu, iskriv nasmešek, poljubčke, ki jih deli najožjim članom, prav tako pa vedno “polupčka” svojega bratranca in prijatelje, dojenčki močno pritegnejo njegovo pozornost itd.

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica me močno presenečata s svojim odraslim razmišljanjem in zaščitniškim odnosom do Jakoba. Vedno poskrbita, da ni lačen ali žejen, mu ponujata svoje prigrizke (kar ni vedno dobro, haha), sta navdušena, ko osvoji kakšen nov mejnik in zaskrbljena, ko se ne počuti dobro. Ko smo se pogovarjali o tem, da gre Jakob kmalu v vrtec (kakšen mesec nazaj) sta bila navdušena in takoj začela delati načrte, kaj vse mu bosta pokazala in kaj bodo tam skupaj počeli. Takoj sem jima morala razložiti, da gre Jakob v drugo enoto in na začetku sta bila kar malo razočarana. Zdaj, ko je Jakob že sredi uvajanja, sta zelo skrbna. Včeraj sva skupaj prišla po njiju v njun vrtec in Zara je takoj hitela spraševati, kako se je imel v vrtcu, kako dolgo je bil, katero vzgojiteljico ima in ali se je kaj jokal. Ko sem ji povedala, da mu je bilo všeč in da je jokal zelo malo, ga je pogledala in mu rekla: “Bravo Jakob! Pogumen fant si!”. To je bilo nekaj najlepšega, kar sem slišala iz njenih ust in takoj zatem ga je še poljubila in pobožala in to je to, kar si želim za njih in njihov odnos v prihodnje.

Pomembni mejniki tega meseca: Prvič je rekel “ata”, oponaša kužka, boža in deli poljubčke, ko mu to omenimo, sam lista knjige, nakaže kdaj je lačen in kdaj bi se pocrkljal, zrastel mu je tretji zobek (19.april), vstopil je v vrtec (20. april).

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob ima oblečen preprost bel bodi iz spletne trgovine Next in udobne hlačke iz otroške trgovine Wow! Baby, ki jo najdete tudi na Facebook-u TUKAJ. Igra se na igralni podlogi iz otroške trgovine Silly.

X