Umivanje zobkov dojenčkom in malčkom

Umivanje zobkov se mi zdi zelo pomembno in zato se mi zdi dobro, da napišem tudi nekaj na to temo. V današnji objavi sem se spoprijateljila s Curaprox Slovenija. Na njihovi spletni strani Zdrav nasmeh najdete nasvete v povezavi z uporabo dudice, umivanjem, uporabo različnih zobnih ščetk in prehrano, jaz pa sem v svoji objavi zbrala nekaj osnovnih smernic, odgovorov na najpogostejša vprašanja in osebno izkušnjo ter primere dobre prakse. Umivanje zobkov je pri nas doma nekaj, kar se mora narediti in o tem se že od nekdaj ne pogajamo. Vem, da se velikokrat zgodi, da si otroci zobkov ne želijo umivati, zato sem zapisala tudi nekaj o tem, kako doseči to, da si otroci zobke želijo (!) umivati. Ravno, ko sta začela uporabljati Curaprox smart, so se jima zobne ščetke zdele tako mehke in prijetne, da sta nekaj večerov zaporedoma želela umivati zobke še dlje, kot ponavadi. Na koncu sva se s Tomijem morala razjeziti, da je pa zdaj dovolj in da je čas za spanje in potem sva se sama pri sebi začela smejati in si rekla: “No, če je to najin največji problem, potem nam gre v bistvu zelo dobro!”. Haha.

Najpogostejša vprašanja in moji odgovori:

Kdaj začeti z umivanjem zobkov? Z umivanjem zobkov je potrebno začeti takrat, ko se pojavi prvi zobek. Jaz sem v jutranjo in večerno rutina takoj vključila še umivanje zobkov, nekajkrat poščetkala in nato zobno ščetko ponudila še dojenčku, da je poskusil sam. Pomembno se mi zdi, da se že od malega navajajo na umivanje zobkov in da le-to postane del jutranje in večerne rutine. Na tak način se otroci nanj navadijo in je tudi težje verjetno, da bi se umivanju kasneje upirali.

Katero ščetko uporabiti za dojenčka in katero za malčka, otroka? Na katere lastnosti zobnih ščetk je dobro biti pozoren? Ko je bil Jakob še manjši dojenček in ni imel zobkov, sem mu večkrat ponudila Curaprox grizalo z masažno krtačko in ropotuljico. Skupaj sva pomasirala dlesni in oponašala gibe za umivanje zobkov. Dojenčki, ki jim zobki izraščajo, ob tem čutijo olajšanje in umivanje doživljajo kot igro (več o lajšanju bolečin ob izraščanju zobkov, si lahko preberete TUKAJ). Ko sta mu izrastla prva dva zobka (ven sta pokukala skoraj istočasno) sva začela uporabljati zobno ščetko CURAkid. Imava dve. Eno ima Jakob na voljo ves čas, med grizali, z eno pa mu zobke pokrtačim jaz. Najbolj pomembno se mi zdi, da je ščetka nežna in mehka. Od petega leta naprej pride v poštev ščetka Curaprox smart s še več tisoč finimi ščetinami kot CURAkid, svoje delo pa temeljito opravi z mehkostjo in nežnostjo. Pri njeni uporabi se zaradi ultratankih in gosto vpetih ščetin zmanjša možnost neprijetnega občutka pri ščetkanju, kar je ključno za to, da otrok ne razvije negativnega odnosa do čiščenja zob. Aljaž in Zara sta navdušena nad tem, kako je ščetkanje s Curaprox smart prijetnejše, kot z nekaj ostalimi zobnimi ščetkami različnih znamk, ki smo jih preizkusili.

Kdaj začeti z uporabo zobne paste? S katero zobno pasto umivati zobke dojenčkom in malčkom? Pri prvih zobkih sem za vse svoje otroke najprej uporabljala samo vodo in zobno pasto brez fluora. Po nasvetu zobozdravnice smo, v obdobju malčka, to zobno pasto zamenjali za Elmex otroško zobno pasto (dobro je, če se malčki naučijo zobno pasto izpljuniti, a v manjših količinah ni hudega tudi, če je ne izpljunejo).

Kolikokrat na dan umivati zobke? Zobke bi naj umivali vsaj dvakrat na dan. Če otroci jedo sladkarije, recimo bonbone in lizike, bi bilo dobro, da si potem umijejo zobe (torej zjutraj, zvečer in po sladkarijah). Prav tako je dobro, da se sladki hrani in pijači izogibamo ter se tako izognemu večji možnosti za nastanek kariesa.

Kako k umivanju spodbuditi dojenčka, ki umivanja ne želi? Kot sem že omenila, je ključnega pomena to, da z umivanjem (oz. navajanjem na umivanje zobkov) začnemo dovolj zgodaj in da ga izvajamo vsaki dan. Dojenček bo kmalu vedel, da je to sestavni del jutranje in večerne rutine in ga bo dojemal zelo spontano. Če se bo umivanju upiral, lahko imate v mislih, da so njegove dlesni morda občutljive, zaradi izraščanja zob, in poskrbite za nežne ščetine in za nežno ter hitro umivanje. Tudi če samo na hitro potegnete po teh majhnih zobkih, bo dovolj. Hkrati lahko dojenčku prigovarjate, da se zobki umivajo vsaki dan in da veste, da ni nujno prijetno, ampak je pa nujno potrebno in da se boste vi potrudili po svojih najboljših močeh, da bodo zobki umiti nežno in hitro. Če dojenček joka in ni dovzeten za vaše besede, potem lahko njegovo pozornost preusmerite kam drugam in ga poskušate potolažiti. Morda ga bo pomirila pesmica, pripovedovanje zgodbice, opisovanje vašega početja in vse, kar bo umivanje spremenilo v igro.

Kako k umivanju spodbuditi otroka, ki umivanja ne želi? Kaj narediti, če otrok še vedno protestira in joče? V obdobju osamosvajanja, se bo zagotovo zgodilo, da bo vaš malček protestiral, jokal in se upiral umivanju zobkov. Zdaj veste, da vas otrok že razume in da je prišel v obdobje, ko se želi temu (in vsem ostalim podobnim zadevam) namerno izogniti. Najbolj pomembno se mi zdi, da kljub temu obdobju vztrajamo pri tem, da se zobki umivajo vsako jutro in večer. Tudi z malčkom in otrokom se o tem pogovorimo in mu povemo, zakaj je tako pomembno, da so zobki čisti. K razmišljanju o ustni higieni ga lahko spodbudimo s prebiranjem knjig na to tematiko (najbrž vsi poznamo tisto o Lumpiju in Capiju, haha). Pri nas doma je pomemben del tega tudi to, da se o tem pogovarjajo v vrtcu, da si tam umivajo zobe in da jih obiskuje sestra, ki jih uči pravilnega ščetkanja. Enako kot dojenčku, lahko tudi malčku preusmerimo pozornost s pesmico in zgodbico ter iz umivanja zob naredimo igro. Morda jih bo k umivanju spodbudilo zbiranje nalepk ali to, da z njimi umivajo zobke tudi njihovi plišasti prijatelji (tudi bratci in sestrice ter starši). Vsekakor je kar nekaj zvijač, ki jih starši lahko uporabimo, a na koncu je pomembno to, da so zobki kvalitetno umiti. Včasih je pač potrebno nekje potegniti mejo, prijeti otroka in mu zobke umiti, četudi tega ne želi. Sama sem mnenja, da so otroci še premajhni, da bi lahko sprejemali odločitve, ki se tičejo njihovega zdravja, zato o umivanju zobkov, prehrani, jemanju zdravil, čiščenju noskov, inhaliranju ipd. odločava midva z možem.

Kdaj je čas za prvi obisk pri zobozdravniku? Prvi obisk zobozdravnika je lahko pri prvem izrastlem zobku ali pa okoli starosti enega leta. Prvi pregled je namenjen predvsem starsem, saj je namenjen svetovanju o zdravi prehrani in pravilni ustni higieni. Midva z Jakobom še nisva prejela vabila in če ga slučajno ne bova, se bova pri zobozdravniku oglasila v prihodnjem mesecu. Kljub temu, da že vem, kako stvari potekajo in kako skrbeti za otroške zobke, se mi zdi dobro, da Jakob spozna okolje pri zobozdravniku in da zobozdravnik/zobozdravnica preveri, če je res vse v redu in kot mora biti. Tudi Aljaž in Zara redno hodita na preglede in do zdaj nismo imeli nobenih težav, njuni zobki pa so zdravi (trkam!).

Do katerega leta starosti je dobro, da otroku zobke umivajo starši oz. mu pri tem pomagajo? Večji otroci (predšolski in šolski) si lahko zobke umivajo sami, je pa priporočljivo, da jim pri tem pomagamo nekje do 8. leta starosti. Pri nas doma je velikokrat tako, da si otroka zobke umijeta sama, starša pa nato njuno umivanje dokončava in preveriva, da so zobki res čisti. Na takšen način spodbujava njuno samostojnost, hkrati pa poudariva, da je ustna higiena zelo pomembna in nekaj, kar morava imeti pod nadzorom in kjer jima morava pomagati.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju Curaprox Slovenija. Hvala! Za več informacij se lahko obrnete na njihovo spletno stran Curaprox.com ali pokukate v njihovo spletno trgovino Zdrav nasmeh, kjer najdete tudi veliko različnih nasvetov. Najdete jih tudi na Facebook-u in Instagramu. Jakob ima oblečeno pižamico iz spletne trgovine Bombažek, ki ima odlične “basic” kose oblačil za novorojenčke, dojenčke in otroke.

*Mnenje in razmišljanje o izdelkih je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njim.

X