Nasveti za poletno osvežitev

Nasveti za poletno osvežitev

V dneh, ko so temperature že čisto poletne in se odpravljamo na prvi letošnji oddih ob morju, se veliko ukvarjamo s tem, kako se osvežiti in otrokom olajšati vroče dni. Med poletjem vedno pojemo veliko sadja in zelenjave (Aljaž in Zara imata določeno zelenjavo zelo rada, določene pa sploh ne jesta, ampak načeloma sta kar dobra jedca), smo oblečeni v lahkotna oblačila in imamo vodo vedno na dosegu roke. Največ težav imamo s pitje tekočine, ker med igro večkrat pozabita na to, da sta žejna in bi kasneje, zvečer in ponoči, želela nadoknaditi. Zdaj že vem, na kakšen način ju pripravim k temu, da se usedeta, umirita in popijeta dovolj tekočine ter se osvežita. Nekaj poletnih nasvetov za osvežitev bom zapisala v današnji objavi (tudi to, kaj deluje, da z veseljem pojesta vsaj nekaj zelenjave), predvsem pa ne pozabite, da se moramo v najhujši vročini izogibati soncu in se zdrževati v senci ter imeti na glavi pokrivalo.

Nasveti za poletno osvežitev za otroke:

  • Veliko svežega sadja in zelenjave. Sezonsko sadje, kot so jagode, borovnice, marelice, slive, breskve in lubenice (Mmmm, predvsem lubenice!), je odlično za osvežitev in poskrbi za vnos vitaminov, mineralov in vode v otrokovo/naše telo. Od zelenjave imata oba otroka zelo rada solato, Aljaž obožuje paradižnik, Zara pa papriko. V juhah in raznih omakah pride v poštev tudi ostala zelenjava, a ne vedno. Najraje jesta takrat, ko sama sodelujeta pri sajenju, zalivanju in pobiranju na vrtu, pri umivanju in pripravi doma ter takrat, ko imata občutek izbire, torej, ko ju vprašam ali bi raje kumare ali paradižnik ipd. Če otroci določenega sadja in/ali zelenjave ne marajo, lahko vedno poskusite s smutiji, domačimi vodami z okusi, raznimi kompoti, kašami in čežanami ipd.
  • Tekočina. Pri nas doma pijemo vodo in jo tudi vedno vzamemo s seboj, ko se odpravimo na sprehod, v park, na izlet idr. Kadar vem, da bosta potrebovala veliko tekočine in da ju bom težko prepričala v to, da spijeta ogromno vode (ne vem zakaj kar naprej pozabljata na dejstvo, da sta žejna), jima ponudim kokosovo vodo, ki deluje kot izotonik, ki nadomesti tekočino in minerale, ki jih telo izgubi med fizično aktivnostjo. Pitje kokosove vode prinaša še en kup koristi in je nekaj najboljšega, kar jim lahko ponudite v tej vročini (in tudi ob driski, bruhanju).
  • Sladoled. Moram priznati, da si poletja brez sladoleda ne znamo predstavljati. Že od Aljaževega prvega poletja naprej, ga pripravljam doma, iz domačega in tropskega sadja. Včasih sadju dodam še kakšen jogurt ali smetano in otroka sta sladoledne lučke vedno z veseljem polizala (sadje, tekočino ali mlečne izdelke zmiksam in druge sestavine zmiksam ter napolnim modelčke za sladoledne lučke). Letos sem kupila še vrečke za sladoled ledenke. Sladoled si brez slabe vesti privoščimo tudi drugje (ponudba kakovostnega naravnega sladoleda in tudi takšnega brez mleka, zame in za Jakoba, je vsako leto boljša).
  • Ker nam med poletjem odgovarja osvežilna, hladnejša hrana si večkrat za malico pripravimo jogurt s sadjem ali pa kar sadno skutico Zott Milk Tiger. Otroka sta bila navdušena nad Milk Tiger pudingom, zdaj pa jima večkrat ponudim tudi skuto. Izbirata lahko med okusoma jagoda-banana in jagoda-vanilja in oba sta jima zelo všeč. Porcija je majhna in zraven lahko pri malici ponudimo še kakšen prepečenec, sadje, štručko ipd.. Izdelek ne vsebuje umetnih barvil, želatine ali konzervansov. Vsebuje kalcij in vitamin D, ki prispevajo k zdravemu otroškem razvoju, zraven pa smo dobili še Milk tiger hladilno torbo, ki jo lahko vzamemo s seboj na plažo, recimo. Tukaj naj omenim še slane sirne prigrizke Milk Tiger, ki so brez hlajenja primerni za zaužitje do osem ur (tudi jih lahko enostavno vzameš za s seboj na plažo).
  • Oblačila iz zračnih in lahkotnih materialov. V vročih dneh se držimo pravila “manj je več”, hihi. Načeloma smo doma kar v spodnjem perilu, zunaj pa v bombažnih oblačilih, oblekicah (Zara), v majicah brez rokavov ali v bodiju brez rokavov (Jakob). Tudi pri obutvi pazimo, da je zračna in prisegamo na udobne Tevice ali pa smo bosi (recimo na dvorišču). Če smo slučajno na močnem soncu, jim nadenem pokrivalo in jih namažem s sončno kremo (več o izbrani kremi TUKAJ).
  • Bližina vode. Kadar je le možno, smo v bližini vode, pa naj bo to domači bazen, potok, reka ali morje (včasih tudi samo domača bana ali tuš, haha). V času vročinskega vala obvezno del otroške igre preselimo v kopalnico in v bazen (komaj čakam, da se bo prvič v svojem bazenčku kopal še Jakob).
  • Pobeg v hribe, gore. V največji poletni vročini je prav luštno pobegniti nekam, kjer je hladneje.

Ker nismo ljubitelji klime, se raje poslužujemo naštetih metod in uživamo tudi v bolj vročih dneh, ker tako ali tako prehitro minejo. Kakšni so vaši predlogi/nasveti/rešitve?

Aljaž je izbral skutico z okusom vanilije, Zara pa z okusom jagode, saj je rdeča njena najljubša barva. <3

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Zott.

X