Nedelja zvečer

Nedelja zvečer

Vedno sem rada izpolnjevala rokovnike in planerje ter načrtovala vnaprej. Odkar imam svoj letni rokovnik Moje leto, ki je narejen tako, da ustreza potrebam sodobnih mamic, s tisoč in eno obveznostjo, ga izpolnjujem še raje. Večkrat na teden si vzamem čas za zapis in pregled obveznosti, v nedeljo zvečer pa se zadeve lotim nekoliko bolj sistematično. Trenutno uporabljam rokovnik brez datumov, zato si vanj najprej zbeležim datume za sledeči teden. Zraven imam še nalepke in beležko (celoten komplet najdete TUKAJ), obožujem pa tudi različne samolepilne lističe, sponke, barvne kulije, markerje ipd. Določene obveznosti, sestanke, zdravniške preglede ipd., si moram vpisovati sproti, ker jih drugače pozabim, v nedeljo zvečer pa je čas, da načrtujem naš celoten teden, saj sem ugotovila, da tako optimalno izkoristim svoj čas in čas z družino. Najprej preletim elektronsko pošto in si vpišem vse obveznosti in dogovore, v povezavi s službo. V rokovniku Moje leto je za vsak teden na voljo dovolj prostora tudi za načrtovanje in organizacijo hišnih opravil, časa zase in za družino. Prav tako je na voljo razpredelnica za načrtovanje tedenskega jedilnika (prostora je dovolj, brez skrbi!) in zraven še nakupovalni seznam. To dvoje rada uporabljam skupaj. Medtem ko razmišljam o jedeh, ki jih bom kuhala in pripravljala čez teden, si zraven pišem še nakupovalni seznam in nakup opravim v ponedeljek oz. ob prvi priložnosti, ko se odpravim v trgovino, zaradi pomanjkanja sestavin. Tedenski planer ima dovolj prostora za vse malenkosti, ki si jih zapišem v povezavi z osebnim življenjem, hkrati pa tudi za pomembnejše zadeve, v povezavi z delom. Vodoravno linijo lahko razdelim na več kvadratkov in si vsak kvadratek označim s svojo kategorijo, recimo: služba, osebno, otroci, aktivnosti ali karkoli, kar potrebujemo. Ko se teden bliža h koncu, izpolnim del, ki je kot moj osebni dnevnik in se imenuje “moji spomini”. To je tisti del, zaradi katerega ne boste pozabile lepih in tudi težkih trenutkov, posebnih prelomnic in cvetk otrok. Vanj boste lahko zapisale tudi stvari, za katere ste hvaležne in tako širile pozitivno energijo v naslednji teden. Čudovito, kajne? Ker mi je zelo pomembno, da so vse stvari na enem mestu, je v njem poseben prostor tudi za svoje osebne podatke, podatke partnerja in otrok ter pomembne kontakte. Vse ostalo lahko vpišemo vmes ali v Mojo beležko.

Rokovnik Moje leto 2018, ki je letni rokovnik za leto 2018 in vsebuje tudi mesečne preglede ter datume, vam še posebej priporočam. Uporabljati se ga bo lahko začelo v drugi polovici decembra, je pa še nekoliko bolj praktičen iz vidika načrtovanja meseca. V mesečni del si bom zapisala rojstne dneve, obletnice in druge datume, ki jih ne smem pozabiti in ki bi se v tedenskem delu morda izgubili. Prav tako so datumi za vsak teden že zapisani in jih ni potrebno vnašati. Vsak teden je označen z zaporedno številko, zraven pa je mini koledarček meseca, za lažje razporejanje obveznosti. Prazniki so vanj že vnešeni. Ostala vsebina je enaka, kot v rokovniku brez datumov, zato je načrtovanje zelo preprosto. Najpomembnejše zadeve si označim z barvnim markerjem, da jih ne spregledam, pomembne strani pa rada označim tudi z označevalci in sponkami. Zelo mi je všeč tudi to, da si lahko v rokovnik na določenih praznih straneh zabeležim karkoli ali pa ga enostavno popestrim s kakšno fotografijo ali/in risbico. Prav tako je v njem nekaj krasnih in spodbudnih citatov. Resnično priporočam, saj je z dobro organizacijo družinski vsakdan zelo poenostavljen (komplet za leto 2018 najdete TUKAJ).

Upam, da vas bo današnja objava spodbudila k organizaciji lastnega vsakdana in vam pri tem pomagala. To, da smo čim bolj učinkoviti, v čim krajšem času, je dandanes zelo pomembno, prav tako pa meni veliko pomeni tudi to, da se na delovni teden pripravim že pred ponedeljkom, saj je ponedeljek potem le nekoliko lažji, hihi.

Z ljubeznijo, Mama.

Foto: NLP Studio.

Rokovnik: Moje leto in Moje leto 2018.

X