Ko najbolj stresno obdobje v letu, postane najlepše obdobje

Ko najbolj stresno obdobje v letu, postane najlepše obdobje

Ne morem verjeti, da je že sredina novembra. Vsako leto ob istem času začutim pritisk iz okolice, da se moram čimprej pripraviti na prihajajoče praznike. Vedno imam občutek, da prazniki ne bodo prazniki, če ne bom pravočasno razmislila o darilih, ki jih moram kupiti, če ne bom pripravila dovolj prazničnih aktivnosti za otroke, če ne bom v naš urnik uvrstila obiska različnih prazničnih prireditev in prižiga lučk ter predstav ipd. Zadnji teden pospešeno pišem nakupovalne sezname in razmišljam o tem, kaj vse moram postoriti ter katere so tiste stvari in dogodki, ki jih ne smemo zamuditi. Pa je vse to res potrebno?

Odkar sva postala starša, je tempo življenja nor. Služba, gospodinjstvo, vzgoja, nega in toliko nekih obveznosti, ki jih moramo postoriti. Velikokrat pogrešam tiste preproste trenutke na kavču, ko samo ležimo, se žgečkamo, beremo knjige in preprosto smo. Že lansko leto sem veliko razmišljala o tem, da bi v naše življenje vrnila čim več teh preprostih in skupnih trenutkov in mislim, da mi je kar uspelo. Priznam, nekoliko sem znižala pričakovanja in v tem stilu bomo nadaljevali tudi letos. Lanski božič si bomo najbolj zapomnili po tem, da smo skupaj izpolnjevali naloge iz domačega adventnega koledarja, ki sem ga pripravila, in so bile namenjene ravno temu, da se posvetimo drug drugemu, se povežemo in zabavamo. Skupaj smo ustvarjali, pekli piškote, se igrali družabnih iger, brali božične zgodbe, ogledali smo si lučke in še in še. Vse je bilo usmerjeno v aktivnosti, ki jih otroci radi počnejo in v to, da smo skupaj. Četudi nam piškoti ne bi uspeli, kot smo si zamislili, se s tem ne bi obremenjevali. Še vedno obstaja možnost, da piškote kupimo, skupnega časa in spominov pa ni možno kupiti in to je tisto, kar zares šteje. Enako je s stvarmi, za katere mislimo, da jih nujno moramo početi, čeprav nam ne dišijo preveč. Pri nas je to izdelovanje adventnega venčka. Saj smo se že trudili in ustvarjali, ampak nimam ravno žilice za to in ga na koncu vedno kupim. Pa kaj. Še vedno je ogromno drugih stvari, ki jih lahko skupaj počnemo in ki so otrokom morda celo bolj pomembne od doma narejenega adventnega venčka. Nikjer ne piše, da bodo vaši prazniki popolni in lepi, če boste počeli stvari tako, kot jih počnejo drugi in se vdali vsemu temu stresu. Če smo starši srečni in sproščeni, so srečni tudi otroci. Tudi za letošnji advent bom pripravila adventni koledar in tudi letošnje praznike si želim preživeti skromno, v krogu družine in tako, da se jih bodo otroci za vedno spominjali, kot se praznikov svojega otroštva spominjam jaz.

Ko govorim o tem, kako je najlepše božično darilo za otroke čas, ki ga preživimo skupaj, ne nagovarjam samo vas, ampak tudi sebe. Čeprav se določenih stvari dobro zavedamo, nas tempo življenja in stres, kaj hitro privedeta do tega, da pozabimo na stvari, ki so resnično pomembne. Letošnje praznike se lahko osredotočimo na to, da bodo preprosto normalni, namesto popolni in morda na koncu ugotovimo, da je preprosto normalno v bistvu tisto, kar smo si ves čas želeli.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju z Lidl Slovenija.

X