Prednosti in slabosti dela od doma

Prednosti in slabosti dela od doma

Ura je sedem zjutraj, jaz pa ležim v svoji postelji, pijem kavo in pišem blog objavo. Takoj zatem bom preverila elektronsko pošto, odgovorila na vsa sporočila, si pripravila objave za tekoči dan in pregledala naročila dnevnikov ter rokovnikov. Kadar so otroci z mano, jih takšen čas odpeljem v vrtec in šolo in s svojim jutranjim ritualom začnem malo kasneje, a moj dan vedno izgleda podobno. Delo od doma ima svoje prednosti, vsekakor pa so tudi slabosti in ker si nekateri težko predstavljate, kako takšno delo poteka, bom danes povedala malo več o tem, kaj mi je pri tem všeč in kaj ne. Naj povem še to, da del mojega dela poteka v pisarni, kjer imam tudi zalogo dnevnikov in pripravljam vaše paketke, a je to vseeno podobno delu od doma, ker sem v pisarni sama in si sama organiziram čas dela.

Prednosti dela od doma:

  • Ni točno določenega delovnega časa; čas si organiziraš, glede na vse obveznosti, prioritete, količino dela, željo strank ipd. Delaš lahko zjutraj, dopoldan ali pa tudi zvečer in ponoči, odvisno od tipa dela in od tega, kaj ti odgovarja. Delo pač mora biti opravljeno, ni pa toliko važno kdaj (pri pisanju člankov, recimo); pride pa tudi dan, ko delaš zjutraj in opoldan in popoldan in zvečer in potem še malo potegneš v noč, ker drugače pač ne gre.
  • Prihraniš čas, ki bi ga porabil za vožnjo v službo;
  • Delaš v domačem okolju, zato si lahko pripraviš malico, ko želiš, skuhaš kavo, greš v miru na stranišče, pomiješ posodo, opereš in obesiš perilo (ni nujno vedno prednost, haha) itd.
  • Delaš lahko v pižami/trenirki, brez make up-a, z razmršeno frizuro in z vrečko čipsa v roki;
  • Po mojem mnenju je učinkovitost boljša, če delaš sam (tako kot recimo jaz, od doma), ker ni motečih zunanjih dejavnikov, klepetov s sodelavci ipd. In če svoje delo opraviš hitro, ti ostane več časa še za kakšna druga opravila ali za kakšno kavo;
  • Ob delu lahko poslušaš glasbo ali pa počneš karkoli drugega, kar te napolni z energijo in ti daje navdih. Nimaš šefa, ki bi ga karkoli motilo, haha.
  • Sprememba lokacije. Če imaš prenosni računalnik, lahko delaš tudi kje drugje. Med poletjem rada pišem na terasi, včasih pa grem tudi v kakšno lepo kavarno, da malo spremenim okolje ali pa na hitro kaj naredim tudi kje drugje, recimo na kakšnem obislku, v avtu, knjižnici ipd.

Slabosti dela od doma:

  • Notranja motivacija. Če delaš od doma in si sam svoj šef, potem moraš biti dovolj discipliniran, da delo opraviš, čeprav nimaš nobene zunanje motivacije. Resda je zelo dobra motivacija že to, da če ne delaš, potem tudi denarja ne zaslužiš, ampak kadar imaš slab dan, se slabo počutiš ipd., se je včasih kljub temu težko usesti za računalnik. Slabost je tudi ta, da si težko vzameš bolniški stalež, zato velikokrat delaš, kljub bolezni. Tudi, če zbolijo otroci in si z njimi doma, moraš velik del dela kljub temu opraviti, ker ga nihče ne bo opravil namesto tebe (razlog za to je v bistvu bolj to, da je to tvoje podjetje, s.p. in ne toliko to, da delaš od doma, a se oboje povezuje).
  • Čeprav sem zgoraj omenila, da je delo v domačem okolju prednost, je hkrati tudi slabost. Ni sodelavcev, ki bi te “motili”, so pa določena domača opravila, ki jih težko spregledaš.
  • Malo socialnih stikov. Čeprav mi načeloma odgovarja, da delam sama, pa so trenutki, ko pogrešam stike z ljudmi. Včasih mine več dni, brez da bi imela kakšen normalen pogovor z nekom odraslim, haha. Na srečo imam vsaj občasno stike s strankami, poslovnimi partnerji in drugimi blogerji, vmes pa skočim še na kakšno kavo s katero od prijateljic, ki prav tako delajo od doma ali imajo svoje podjetje in potem poklepetamo, naredimo kak “brainstorming” in potem imam ponovno nekaj več energije za pisanje in delo.
  • Za ljudi, ki imamo nekoliko drugačno službo, radi rečejo, da to ni “prava” služba in velikokrat dobim kakšna vprašanja v povezavi s tem, ki so polna predsodkov. To me velikokrat razžalosti. Resda drugi ne vidijo truda, ki ga vložim v svoje delo in vsega, kar je odzadaj, a vsaj spoštovali bi lahko mojo izbiro in to, da sem svoj hobi spremenila v svoje delo, kar zagotovo ni bilo lahko. Imam to srečo, da lahko počnem nekaj, kar me resnično veseli. Ne nudi mi enake finančne varnosti, kot bi mi jo “prava služba” in včasih mi predstavlja veliko težavo tudi to, da ne znam razmejiti osebnega ter poslovnega življenja, ker je vse zelo prepleteno (predvsem pri uporabi socialnih omrežij, vzpostavljanju stikov s strankami, poslovnimi partnerji, glede vsebin objav…) in da imam občutek, da moram biti ves čas na voljo ter odgovarjati na elektronsko pošto, kadarkoli pač utegnem in jo dobim ipd. (in potem je tega preveč in vse pomešam, včasih pozabim…se zelo opravičujem!, hihi), a kljub temu je ena prednost, ki prevaga pred vsemi slabosti; to je ljubezen do svojega dela in verjamem v to, da je najpomembneje v življenju, da nam naše delo predstavlja veselje ter izziv, kar ga meni vsekakor.

Današnja objava je malo drugačna, a morda bo pomagala nekomu, ki razmišlja, da bi ustvaril nekaj svojega in začel delati od doma ali pa bo morda komu bolj jasno, zakaj si vzamem odmor za kavo, kadar meni tako ustreza. Ker lahko in ker tudi jaz potrebujem čas za malico in odklop od računalnika.

Z ljubeznijo, Mama.

 

X