Na kratko o ljubezni.

Na kratko o ljubezni.

O ljubezni sem želela pisati že na Valentinovo, pa sem si potem premislila, češ: “Le kaj bom o ljubezni pisala jaz, ki sploh nisem v vezi?”. No, danes sem si premislila. Veliko jih govori o tem, kako je lahko Valentinovo vsak dan in da res ne potrebujemo posebnega praznika za to, da si pokažemo, da se imamo radi ipd., zato v tem duhu tudi jaz pišem o ljubezni 13. junija, haha.

Najbrž ga ni človeka, ki si ne bi želel doživeti romantične ljubezni, ljubiti in biti ljubljen. Žal se mi zdi, da je v naši družbi še vedno veliko napačnih predstav o ljubezni in da naši odnosi še vedno niso takšni, kot bi lahko bili, čeprav postajamo veliko bolj zavedni. Na eni strani imamo sodobno instant družbo in prevelika pričakovanja, ki so povezana s Hollywood-skimi romantičnimi komedijami, na drugi strani pa imamo resnično slabe odnose, ki so toksični in temeljijo na preživetih dogmah preteklosti, na manipulacijah, pogojevanju in predsodkih. Takšno je moje mnenje. Če sem čisto iskrena je na sredini vsega tega, kjer biva prava ljubezen, le malo parov, ki jih poznam. Preveč je takšnih, ki se ne znajo pogovarjati in niso iskreni. Preveč je takšnih, ki se sprijaznijo z manj, kot si zaslužijo, zato, da ne bi ostali sami. Preveč je takšnih, ki kot ljubezen imenujejo nekaj, kar to sploh ni in preveč jih je, ki pozabljajo na to, da ima ljubezen več različnih obrazov. Tudi jaz se z vsakim novim dnem učim o življenju, ljubezni in odnosih. Ni mi vedno všeč, kar se naučim, ampak ne morem zamižati. Z vsakim novim dnem se učim živeti ljubezen. Ljubezen do sebe. Ljubezen do otrok. Ljubezen do prijateljev. Ljubezen do pisanja, branja, hrane, vina, glasbe, sprehodov v naravi, živali, dobrih filmov in drugih stvari, ki prižgejo iskre v mojih očeh. Z vsakim novim dnem se otresam zgrešene predstave o tem, da je samo partnerska ljubezen tista »ta prava« in da brez nje nimaš nič. Pozabljamo, da imamo lahko v življenju veliko ljubezni, četudi nimamo partnerja.

Jaz sem ena tistih, ki se žal ne more sprijazniti s tem, da je slab odnos, boljši kakor nobeden. Ena tistih, ki verjame v čisto in iskreno ljubezen in v to, da ima ljubezen sto različnih obrazov in jo lahko najdemo povsod. Trudim se biti pristna in iskrena v vseh odnosih. Ne zmorem biti površinska. Verjamem v to, da ljubezen ne boli. Ljubezen se ne igra igric. Ljubezen ne jemlje, ne zahteva in ne pogojuje. Ljubezen ne zna manipulirati in si nekoga lastiti. Verjamem v to, da je takšna ljubezen še možna in da je osnova za dober odnos. In dokler ne bom našla nekoga, ki me bo sprejel točno takšno, kot sem in z mano delil podobne življenjske vrednote, dobre in slabe trenutke ter bil pripravljen z mano rasti skozi življenje, bom raje sama in z največjim veseljem živela ljubezen v vseh drugih oblikah. Ljubezen je povsod.

Z ljubeznijo, Mama.

X