Ena na ena

Ena na ena

Zagotovo sem pred leti, ko sem pisala o pričakovanju dojenčka in o tem, kako poskrbeti za to, da ga bo sorojenec čim lepše sprejel že pisala o času “ena na ena” z otrokom. V obdobju takšnih sprememb se lahko otroci hitro počutijo zapostavljene, ljubosumne, nesigurne, morda celo nepomembne ali kakorkoli drugače in naša naloga je, da jim pokažemo, da je naša ljubezen do njih ostala nespremenjena in da so še vedno pomemben del naše družine.

V družinah z več otroki je včasih resnično težko žonglirati z željami in potrebami vseh posameznikov, otroci pa si svojo pozornost znajo izboriti tako ali drugače, zato je lahko eden od pokazateljev, da otroku manjka nekaj “ena na ena” časa tudi to, da je nagajiv, siten, morda bolj glasen, kot ponavadi ipd. Včasih je odgovor na vedenjske težave tudi to, da usmerite svojo pozornost (pozitivno) na otroka, si vzamete nekaj časa samo zanj, z njim počnete nekaj, kar mu veliko pomeni, mu prisluhnete in mu daste priložnost, da vam pove, kaj se z njim dogaja. Lahko si vzamete določen čas v dnevu, ko se igrate samo z njim. Lahko izkoristite čas in greste samo z njim v trgovino ali pa izkoristite čas na samem, ko ga peljete na trening ipd. Lahko si vsake toliko vzamete čas za zmenek (moj najljubši način preživljanja časa “ena na ena”). Resda je zraven vseh obveznosti to včasih misija nemogoče, ampak zagotovo pa se vsake toliko časa pokaže tudi priložnost za takšen večurni zmenek in odmik. Ko mi to uspe (Ponavadi grem lepo po vrsti, najprej z enim, potem drugim in nato tretjim; razne situacije mi pokažejo, kateri od njih to trenutno najbolj potrebuje.), smo potem vsi nekoliko mirnejši in napolnjeni s tem prijetnim občutkom varnosti, ljubezni in topline, ki ga takšni kvalitetno preživeti skupni trenutki prinesejo. Res se obrestuje in pozna na odnosih v družini, če to počnemo redno. Ta posvečeni čas veliko pomeni otrokom in pa tudi nam, ki posameznega otroka takrat ugledamo v čisto drugačni luči.

Če bi morala izpostaviti vse pozitivne lastnosti, ki jih takšni “ena na ena” trenutki prinašajo, bi omenila, da:

  • Zbližajo starša in otroka.
  • Preprečujejo ljubosumje med sorojenci in pripomorejo k pozitivnemu vzdušju v družini.
  • Preprečujejo negativno vedenje otroka.
  • Otrok čuti, da je razumljen, slišan in da nam veliko pomeni. Počuti se ljubljeno, varno, vredno pozornosti in ljubezni, kar veliko pripomore k grajenju njegove samopodobe.
  • Otrok nam lahko nemoteno zaupa svoje težave, občutke, čustva, pomisleke, pa tudi razne svoje dogodivščine, ideje in načrte. Takšni pogovori lahko preprečijo marsikatero težavo, še preden bi do nje prišlo, ker smo bolj pozorni, otroci pa se počutijo varno ter se nam odprejo. Samo upamo lahko, da bomo takšne trenutke, pogovore in zgrajeni odnos (zato ga gradimo že zdaj, čez vsa zgodnja leta otroštva!) ohranili tudi čez najstniško obdobje (fingers crossed).
  • Preprečuje slabo vest starša, ki drugače morda občuti, da se posameznemu otroku ne posveča dovolj.
  • Če redno načrtujemo in uresničujemo čas “ena na ena” povečamo količino kvalitetno preživetega prostega časa z otrokom in ustvarimo veliko lepih spominov.

To ne pomeni, da trenutki, ko je skupaj cela družina ne gradijo našega odnosa z otroki in odnosa med sorojenci in da ne prinašajo pozitivnega ter lepih spominov, ampak je to samo opomnik na to, da vsak od nas kdaj potrebuje posvečeni čas s posameznim staršem in da je dobro pomisliti tudi na takšne trenutke (še posebej če se soočamo s kakšnimi vzgojnimi dilemami, pričakujemo novorojenčka ali se v družini dogajajo kakšne druge spremembe). Upam, da vam naše izkušnje koristijo in da bodo povod za kakšen lušten zmenek z vašim otrokom. Pa ne pozabite tudi na posvečeni čas in kakšen zmenek s svojim partnerjem. 😉

Z ljubeznijo, Mama.

X