Večerna nega, kopanje in umivanje

Večerna nega, kopanje in umivanje

Del naše večerne rutine, ki že leta ostaja podobna, čeprav otroci neverjetno hitro rastejo (če želite prebrati kaj več o večerni rutini, v iskalnik na blogu vtipkajte “večerna rutina” in našli boste nekaj starejših objav), je seveda tudi tuširanje ali kopanje in enkrat na teden umivanje las. Aljaž in Zara sta zdaj že toliko stara, da se stuširata sama, Zari pa pri laseh pomagam jaz oz. jih umijeva skupaj (1. in 2. razred). Jakob seveda ponavlja za bratcem in sestrico in želi tudi on vse sam, pa vendar ga potem jaz umijem do konca (3 leta in pol), ampak s tem res ni težav, ker se rad tušira, še raje pa ima kopanje. Naše stanovanje sicer nima bane, ampak ima pa takšno tuš kabino, ki ima globje dno in je ravno dovolj veliko, da se lahko otroček skopa in to ima najraje. Nima pa rad umivanja las. Vse, kar je povezano z umivanjem glave, las, striženjem, obiskom frizerja ipd., je že od nekdaj njegova nočna mora. Tega res ne mara in ko je nazadnje pri frizerju preživel brez joka, smo bili vsi zelo presenečeni ter ponosni. Sigurno bo to obdobje kmalu prerastel, medtem pa smo se na to navadili in se prilagodili.

Če imate tudi vi otroka, ki ima strah pred umivanjem las, potem je nekaj stvari, s katerimi lahko poskusite, da sebi in otroku olajšate večerno nego. Po naših izkušnjah je najbolje:

  1. Lase umivajte samo takrat, ko je to zares potrebno in nikar otroka v to ne silite, saj se lahko njegov strah in odpor še povečata. Seveda mu razložite, da se lasje morajo umivati in zakaj ter vse skupaj opravite čimbolj prijetno in hitro, pa vendar imejte v mislih, da se otrokom lasje ne umažejo tako zelo hitro.
  2. Tuširanje, kopanje in umivanje las naredite zabavno. Vzemite si čas za ta del večerne rutine, zraven umivanja lahko otroku pripovedujete zgodbice, mu pojete pesmice, se z njim pogovarjate in se igrate z njegovimi igračami za v vodo. Naj otrok sam narekuje tempo umivanja (seveda ne bomo vlekli v nedogled, želimo samo, da mu je prijetno) in med igro mu lahko “nenamenoma” zmočite tudi glavo.
  3. Naj ima otrok možnost, da se poskusi umiti sam, četudi tega ne bo naredil tako dobro, kot mi. Morda mu bo bolj prijetno, kasneje pa bo dovolil tudi vam.
  4. Bodite pozorni pri izbiri šampona za lase in telo. Naj bo izdelek nežen in naj ne draži oči, saj otročkom penica hitro pride v oči, kar je neprijetno in jih še dodatno odvrača od umivanja. Meni je všeč, če je izdelek večnamenski, da ne potrebujem enega izdelka za lase, enega za telo in še posebej za kopel, ampak je to vse skupaj, pa še primerno za nežno otroško kožo. Kar sem iskala, sem našla v izdelkih Afrodita. Njihova linija Baby & Kids Natural je odlična. Šampon in kopel sta primerna za vsakodnevno umivanje nežne otroške kože in lasišča. Vsebuje naravne sestavine: eterično olje sivke, oljni kompleks, bisabolol. Je dermatološko preizkušen, s hipoalergenim parfumom. Ne solzi oči. Zara najraje uporablja Šampon za lase in telo, ki je hkrati tudi balzam. Ne samo zato, ker je embalaža lepe roza barve, ampak tudi zato, ker omogoča lažje razčesavanje. Ta šampon blaži in pomirja kožo, je dermatološko preizkušen in s hipoalergenim parfumom. Preizkusili smo tudi Peno za lase in telo. To je izdelek, ki bo všeč otrokom, ki radi čofotajo v penici, saj tvori bogato peno (Naj omenim prigodo z Jakobom: V tuš kabini, kjer je čofotal sem imela samo nekaj izdelkov in med njimi ni bilo te penice, on pa si je želel narediti veliko pene, zato je medtem ko nisem gledala, porabil skoraj celo embalažo drugega šampona, da bi imel reeees veliko pene, haha. Preden sem opazila, kaj dela, je bilo že prepozno. No, s peno za lase in telo je dovolj že malo izdelka. 🙂 ). Vsebuje naravni bisabol in vitamin b5 ter je tudi dermatološka preizkušena in s hipoalergenim parfumom. Izdelki ne vsebujejo parabenov, parafina in silikonov, ter so brez dodanih barvil in SLS/SLES-a.

Tudi drugi izdelki iz te linije so odlični in jih uporabljamo. Krema za obraz in telo je namenjena vsakodnevni vlažilni negi otroške kože in jo uporabljamo tudi kot zaščito pred vetrom in mrazom. Mandljevo olje ima tako ali tako ogromno možnosti uporabe (pri novorojenčkih in dojenčkih damo kakšno kapljico tudi v vodo, pri kopanju), 100% naravno mazilo je prav tako uporabno in ga lahko uporabljamo tudi mamice, seveda (obraz, telo, plenični predel, strije…). Oktobra, ko sem bila na mami druženju na podjetju Kozmetike Afrodita, smo to mazilo, skupaj z njihovo razvojnico, izdelale, napolnile pa smo ga v personalizirane lončke, kar je bilo res simpatično. Tam smo se lahko prepričale o tem, da so ti izdelki res varni za naše otroke, s skrbno izbranimi sestavinami in odgovorno narejeni. O njihovi kozmetiki smo se pogovarjale tudi z vodjo oddelka za kontrolo kakovosti, ki nam je prijazno odgovorila na  vsa naša vprašanja ter pomisleke, vsi pa so z velikim navdušenjem pripovedovali zgodbo o nastanku otroške kolekcije, ki je nastajala počasi in premišljeno ter nudi ljubečo in odgovorno nego vse od prvega dne, kot pravijo. Priporočamo in vam želimo, da bi bili vaša nega in večerna rutina čim bolj zabavni ter prijetni.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Kozmetika Afrodita.

 

X